Kontroversiell regissör utmanar tabun | Fria.Nu
Stockholms Fria

Kontroversiell regissör utmanar tabun

SFT har träffat den olydiga teaterregissören Malin Westberg, som med teaterns formspråk vill utmana normer och tabun. I den aktuella pjäsen Älskad av mamma vänder hennes ensemble på steken och visar upp kvinnan som förövare.

Kontroversiella ämnen har kommit att bli ett signum för Teater Olydig. Att medvetet vilja lyfta det utmanande och gränsöverskridande är en frisk och befriande inställning, att inte rätta sig i ledet för det politiskt korrekta.Regissören och konstnärlige ledaren Malin Westberg räds inte för att stöta sig med "tankar som är opportuna i tiden". Och opportunt är ämnet för dagen. I dag har Älskad av mamma, en pjäs som handlar om kvinnors övergrepp mot minderåriga, premiär på Pygméteatern.– Det är en tung pjäs, berättar Malin Westberg. En tragedi som handlar om en 10-årig pojke som blir sexuellt utnyttjad av sin mor. I sin fantasi skapar pojken sex väktare som vakar över honom. Det är ju vanligt att utsatta barn skaffar sig låtsasvänner.

Malin Westberg menar att denna form av övergrepp är vanlig inom familjer. En kontroversiell ståndpunkt i ett samhälle där det nästan enbart är mäns våld mot kvinnor som diskuteras.– Vi vill inte se mamman som ond, men kvinnan i vårt samhälle är satt på piedestal och mannen utmålas som monster. Dagens debatt handlar bara om män som förövare, men kvinnor kan många gånger vara värre än män.

Ämnet är snudd på tabubelagt?– Ja, och det är också vår teaters uppgift att föra ut tabubelagda ämnen. Vi har tagit på oss rollen att vända på begreppen.

Tidigare har teater Olydig satt upp pjäser om narkotika och terrorism. Inte tabu -belagda teman, men likväl skapar de debatt.– Syns du på plattan blir du genast av med metadonet. Detta inträffar ju inte för en diabetiker som injicerar insulin, säger Malin Westberg när vi samtalar om teatergruppens första uppsättning Bortom ljus och mörker, som handlade om heroinisten Eva.Ensemblen består av fem skådespelare som alla varit med sedan starten 2006. Malin Westberg själv beskriver sig som autodidakt, hon har hållit på med teater sedan barnsben men har ingen akademisk utbildning. Gruppens namn är i sig ett ett uttryck för den utmanande inställningen. Det var Malin Westberg som kom på det.– Alla skrattade åt det i början. Jag vidhöll att namnet skulle behållas eftersom olydighet är något genuint i människan. Man fuskar lite här och där. Människan är född olydig. Det är först genom uppfostran som denna olydighet tuktas.

Och mer olydighet är att vänta. I mitten av september har pjäsen Leif premiär. Det handlar om en man som öppet kritiserade narkotikapolitiken och hotades med avsked eftersom han var anställd inom offentlig sektor. Det handlar alltså om hur man sätter munkavle på människor.– Sedan står Guy de Maupassants Fettpärlan på repertoaren. Fettpärlan är en prostituerad som färdas i en vagn från A till B och de som sätter foten på henne är kvinnorna.

Andra planer för framtiden?– Oj, vi har många planer. Bland annat planerar vi att öppna ett scenkonstcentrum på Stora Essingen, men vi måste ha en lokal till det. Vi hoppas kunna hitta någon välvillig mecenat. b

ANNONS

Rekommenderade artiklar

En New York-teater i Stockholm

Playhouse teater i Stockholm spelar enbart dramatik från New York. Jens Wallén träffade en av Playhouse konstnärliga ledare, Björn Lönner, för ett samtal om amerikansk dramatik och kulturklimatet i Stockholm.

Stockholms Fria

© 2021 Fria.Nu