TV3 och Strix polisanmälda | Fria.Nu
Fria.Nu

TV3 och Strix polisanmälda

En deltagare i dokusåpan Robinson tros ha dödat en sällsynt havssköldpadda i Malaysia. Ett brott som kan ge upp till fem års fängelse enligt malaysisk lag. I måndags polisanmäldes TV3 och Strix television av Föreningen praktisk djuretik.

Årets Robinsontävling spelas in i Malaysia och är långt ifrån odramatisk. Under rubriken 'Knivdrama i Robinson' skrev Aftonbladet den 20 juni om en deltagare som ville slakta en utrotningshotad havssköldpadda för att äta upp den. De andra deltagarna protesterade och försökte stoppa personen.

- Deltagaren ville slakta sköldpaddan för att äta upp den, men fick inte eftersom den är fridlyst. Sköldpaddan användes då som utpressning. Den skulle dödas om deltagarna inte fick riktig mat i utbyte, sa en källa till tidningen.

Den våldsamme deltagaren fick omedelbart lämna expeditionen. Men hur det gick för sköldpaddan berättade inte Aftonbladet.

Enligt uppgifter till Föreningen praktisk djuretik, som arbetar för ett samhälle utan djurförtryck, dödades troligen den fridlysta sköldpaddan. Därför har man nu polisanmält TV3 och produktionsbolaget Strix television.

- Enligt vår källa dog sköldpaddan, eller for väldigt illa i alla fall. Det är inte helt säkert vilket. Men att det har hänt allvarliga saker med sköldpaddan, det är helt klart, säger Joakim Pihlstrand-Trulp, talesperson för föreningen.

Föreningen har också rapporterat händelsen till Malaysias ambassad i Sverige och inväntar svar på vilka åtgärder ambassaden kan tänkas vidta.

- Strix ska ta ansvar för sina deltagare. I stället för att förändra produktionen och se till att deltagarna respekterar djur bättre, lägger man locket på och låtsas som att inget har hänt, eftersom det äventyrar produktionen, säger Pihlstrand-Trulp.

Nästan alla havssköldpaddor i världen är utrotningshotade. Enligt malaysisk lag kan den som skadar eller dödar en sådan sköldpadda få upp till fem års fängelse.

WWF Malaysia, som driver projektet Ma"Daerah Turtle Sanctuary till förmån för just havssköldpaddor, anser att mänskliga besökare är en orsak till att sköldpaddornas antal har minskat under de senaste 30 åren.

Kristian Borg

Strix televisions pressansvarige, Jonas Linander Manfred, var på tjänsteresa och kunde inte nås när SFT ringde. Ingen annan kunde kommentera händelsen.

Annons

Rekommenderade artiklar

Stockholm får kvinnomuseum

Kvinnors kamp är underrepresenterad på museerna, menar staden och öppnar ett kvinnohistoriskt museum nästa år.

Stockholms Fria

© 2019 Fria.Nu