Stockholms Fria

Och även Husby kan säljas

Svenska bostäder har tecknat en avsiktsförklaring om att tillsammans med Peab, Skanska och HSB utveckla Husby. I uppgörelsen garanteras de privata aktörerna rätten att köpa tre fjärdedelar av Husbys allmännytta.

- Vi har hela tiden sagt att vi behöver fler aktörer på Järva för att kunna jobba i snabbare takt. Stockholm har ett stort arbete med att ta hand om sina miljonprogram framöver och vi har inte själva de resurser som krävs för att göra detta i tid.
Det sade Svenska bostäders vd Göran Wendel när han i dag presenterade en avsiktsförklaring om samarbete med privata aktörer under förnyelsen av Husby.
För att miljonprogramsförorten på tunnelbanans blå linje behöver förnyas var Göran Wendel mycket tydlig med.
- Vi levererar i dag otrygghet och trista boendemiljöer, sade han och hänvisade till en undersökning Svenska bostäder genomfört bland sina hyresgäster.

Det är under det kommande årtiondet som det nya Husby ska ta form. Tidigare har Svenska bostäder presenterat en arkitektskiss där det föreslogs att 35 av bostadsbolagets flerfamiljshus skulle rivas för att ge plats åt radhus. Något som väckte förtret bland hyresgäster som riskerade tvångsevakuering om de 'likvärdiga objekt' Svenska bostäder avsåg att erbjuda inte föll dem i smaken.
Göran Wendel betonade dock att den fortsatta processen ska präglas av dialog med de boende.
- Det finns en organisation som heter Hyresgästföreningen som definitivt ska vara med i detta, men även andra boende- och intresseföreningar.

Vad de privata aktörerna som undertecknat avsiktsförklaringen ska bidra med är ännu föremål för diskussioner. Men klart är att förklaringen ger dem rätt att köpa 1 700 av Svenska bostäders lägenheter i Husby, motsvarande 75 procent av det kommunala bolagets hela bestånd i förorten.
Överenskommelsen får dock hård kritik från den politiska oppositionens i Stockholms stad. Vänsterpartiets Ann Mari Engel kallar i ett uttalande försäljningen 'förödande för demokratin', medan Yvonne Ruwaida säger att den ' kör över inte bara oppositionen i styrelsen utan hela befolkningen på Järvafältet'.

Arne Johansson, boende i Husby och aktiv i nätverket Järvas framtid, kallar Svenska bostäders uttalade ambition att skapa attraktiva bostäder för att få en mer blandad inkomststruktur i området 'en politik för folkfördrivning'.
Han menar att en upprustning måste ske på de boendes villkor. Och att kommunen och Svenska bostäder har en skuld att betala till området.
- De har tagit pengar ur våra fastigheter i årtionden och lagt på Vällingby centrum, Kista science tower och gud vet vad. De har en skuld till våra områden som de nu försöker smita undan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

EU utreder Sveriges vargjakt

En fråga från Miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter har resulterat i att EU-kommissionen nu ska utreda den svenska licensjakten på varg.

Fria Tidningen

Högre hyror när allmännyttan ska ge vinst

Kommunala bostadsbolag ska drivas affärsmässigt och allmännyttans hyresnormerande roll avskaffas. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Nätverket för hyresgästernas boende trygghet menar att fältet därmed är fritt för en upptrappning mot marknadshyror.

Fria Tidningen

Sverige ska leda piratjakt i Somalia

Från och med april ska en svensk sjöstyrka leda EU:s antipiratoperation Atalanta utanför Somalias kust. Oppositionen hade velat se tydligare skrivelser om orsakerna bakom sjöröveriet men är ändå nöjd med beslutet.

Fria Tidningen

Analys: Rödgrönt samarbete färgar utrikespolitiken

De rödgröna har presenterat en gemensam utrikespolitisk överenskommelse. Dokumentet visar att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har större inflytande över det rödgröna samarbetet än vad Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har i alliansen.

Fria Tidningen

Utrikesdebatt i skuggan av riksdagsvalet

Det stundande riksdagsvalet gjorde sig tydligt påmint under mandatperiodens sista utrikespolitiska debatt. Såväl utrikesministern som den rödgröna oppositionens företrädare bjöd på både plakatpolitik som pajkastning blocken emellan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu