Fria.Nu

Regeringen bromsar fler privata vuxenutbildningar

Frivuxutredningens betänkande innehåller 'intressanta delförslag', men de kommer enligt regeringen inte att genomföras. Åtminstone inte just nu.

I början av månaden överlämnade regeringens särskilde utredare Mats Gerdau, moderat ledamot av utbildningsutskottet, den så kallade Frivuxutredningen.
Utredningens huvudförslag innebar fri etableringsrätt inom vuxenutbildningen. Enligt samma system som i dag gäller för grund- och gymnasieutbildning skulle kommunerna stå för finansiering och tillsyn.
Kommunerna skulle även fortsättningsvis kunna driva egen vuxenutbildning, däremot skulle de inte vara skyldiga att tillhandahålla något offentligt alternativ.
- De föreslagna förändringarna på vuxenutbildningsområdet leder också till en ny rollfördelning. Statens ansvar fokuseras på tillståndsgivning och tillsyn, uttalade sig Mats Gerdau då han presenterade utredningen.

Efter att redan i samband med överlämnandet ha uttryckt tveksamhet meddelar nu regeringen att utredningens förslag inte kommer att genomföras.
Utbildningsminister Jan Björklund (fp) uttrycker oro för att det föreslagna systemet ska leda till kostnadsökningar för kommunerna. Han menar också att utbildningsväsendet redan står inför flera större reformer, under vilken redan antagna förslag bör prioriteras för att inte kvaliteten ska bli lidande.
- Att bland annat införa ny skollag, nya betyg, nya läroplaner, ny lärarutbildning och samtidigt genomföra omfattande omstruktureringar genom fri etableringsrätt skulle kunna innebära en risk för en kvalitetssvacka under den redan intensiva reformperioden. Av de skälen väljer vi att inte genomföra huvudförslaget, säger Jan Björklund i ett pressmeddelande.

Redan i dag är 27 procent av anordnarna inom vuxenutbildningen privata aktörer, vilket är väsentligt högre än inom grund- och gymnasieskolan. Dock skiljer sig situationen åt mellan olika kommuner. I drygt hälften av landets kommuner finns enbart vuxenutbildning i offentlig regi. Syftet med den av moderaterna initierade utredningen var att förändra denna struktur genom att underlätta privata aktörers etablering.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

EU utreder Sveriges vargjakt

En fråga från Miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter har resulterat i att EU-kommissionen nu ska utreda den svenska licensjakten på varg.

Fria Tidningen

Högre hyror när allmännyttan ska ge vinst

Kommunala bostadsbolag ska drivas affärsmässigt och allmännyttans hyresnormerande roll avskaffas. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Nätverket för hyresgästernas boende trygghet menar att fältet därmed är fritt för en upptrappning mot marknadshyror.

Fria Tidningen

Sverige ska leda piratjakt i Somalia

Från och med april ska en svensk sjöstyrka leda EU:s antipiratoperation Atalanta utanför Somalias kust. Oppositionen hade velat se tydligare skrivelser om orsakerna bakom sjöröveriet men är ändå nöjd med beslutet.

Fria Tidningen

Analys: Rödgrönt samarbete färgar utrikespolitiken

De rödgröna har presenterat en gemensam utrikespolitisk överenskommelse. Dokumentet visar att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har större inflytande över det rödgröna samarbetet än vad Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har i alliansen.

Fria Tidningen

Utrikesdebatt i skuggan av riksdagsvalet

Det stundande riksdagsvalet gjorde sig tydligt påmint under mandatperiodens sista utrikespolitiska debatt. Såväl utrikesministern som den rödgröna oppositionens företrädare bjöd på både plakatpolitik som pajkastning blocken emellan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu