Stockholms Fria

LO vill inte organisera papperslösa arbetare

LO:s kommande kongress ska anta riktlinjer för hur facket ska hantera papperslösa arbetare. Fastighetsanställdas förbund föreslår organisering, men centralt är motståndet kompakt.

Yacine Asmani är ordförande i nätverket Papperslösa Stockholm, ett forum där människor som uppehåller sig i landet illegalt kan kämpa för sina rättigheter. Nätverket behövs, enligt Yacine Asmani, för de papperslösas rättigheter är i Sverige ganska få. På arbetsmarknaden liksom i övriga samhället.
- De papperslösa har inga rättigheter i samhället eller i sjukvården. Det är som en cirkel, och om du är utanför så pratar ingen med dig. Även om du är produktiv för landet.
Sedan november förra året har Papperslösa Stockholm vid ett flertal tillfällen träffat fackliga representanter från olika LO-förbunds Stockholmsavdelningar. Dialogen har vuxit till ett informellt nätverk där förbunden kunnat hämta kunskap inför LO:s kongress i månadsskiftet maj-juni.

De papperslösa arbetarna blev en fråga för facket då det hösten 2003 avslöjades att en underleverantör till Veolia, dåvarande Connex, anlitat 'illegala invandrare' för att städa i tunnelbanan. Seko Stockholm uppmärksammade händelsen och en arbetsgrupp tillsattes. Uppgiften var att ta fram riktlinjer för hur LO ska hantera papperslösa arbetare och gruppens förslag ska enligt planerna antas av den kommande kongressen.
Yacine Asmani påpekar att det viktigaste för papperslösa är just papper, och den frihet som följer med dem. Men i väntan på medborgarskap anser han att fackets beslut borde vara enkelt:
- Varför skulle inte papperslösa kunna organiseras inom LO? Vi anser att fackets roll är att skydda alla arbetare. Om de vill göra det måste de inse att papperslösa också är arbetare.

Han får stöd av Sten-Erik Johansson, integrationsansvarig på Fastighetsanställdas förbund i Stockholm, som författat en rapport om papperslösa inom förbundets avtalsområde. I rapporten uppskattas 4 000 papperslösa, varav 2 000 i Stockholm, vara sysselsatta inom städbranschen. Det totala antalet papperslösa i Sverige beräknas till omkring 30 000, även om siffrorna av förklarliga skäl är osäkra.
För Sten-Erik Johansson är frågan i sista instans ideologisk. Det handlar om huruvida facket ska göra skillnad på arbetare med och utan medborgarskap.
- Det är ju arbetarklass det handlar om, oavsett om man är gammal eller ung, kvinna eller man, legal eller illegal, säger han.
- De som är emot menar ju att papperslösas arbete är kriminaliserat. De för ju egentligen fram statens perspektiv, men vi ska inte agera förlängd polis eller statsmakt.
Fastighetsanställdas förbund har motionerat till kongressen om att LO ska börja organisera papperslösa. Men förbundet är ett undantag.
Gerardo Berrios är ombudsman på Seko Stockholm. Han har skrivit en motion till kongressen om att LO aktivt ska verka för amnesti för papperslösa flyktingar. Men i väntan på en sådan lösning är han osäker på vad facket kan bistå med.
- Det finns ett behov av att hjälpa de papperslösa men jag vet inte om organisering är det lämpligaste, säger han. Om vi köper att kollektivavtal ska vara vår främsta metod kan vi inte organisera dem som tjänar mindre än dem som har avtal.

Om kravet på rätt till organisering har svårt att vinna gehör i resten av LO-familjen är motståndet centralt än mer kompakt, och styrelsen har föreslagit att kongressen ska rösta nej till motionen från Fastighetsanställdas. Argumenten har varit dels att kollektivavtalsmodellen inte medger att någon tjänar mindre än avtalet stipulerar. Dels att åtgärder från facket riskerar att exponera papperslösa medlemmar och leda till upptäckt och avvisning.
- Om vi tar in människor måste vi kunna göra någonting för dem, säger Gustaf Holmlund, förbundssekreterare för Handels. Det viktigaste är att se till att kollektivavtalet följs, och det har vi svårt att göra utan att röja deras identiteter. Vi kan inte jobba i hemlighet.
Han har deltagit i den arbetsgrupp som ska presentera sina förslag för kongressen. Alla detaljer är inte klara, men gruppen kommer bland annat att föreslå hårdare straff för arbetsköpare som anställer papperslösa. Samt att papperslösa ska avkriminaliseras, vilket skulle innebära att LO kunde utkräva skadestånd till människor utan medborgarskap som arbetat mot för låg ersättning.

Att LO på allvar börjat diskutera papperslösa ser Sten-Erik Johansson som ett gott tecken. Däremot menar han att det är fel att stanna vid ett politiskt krav på avkriminalisering.
I somras antog TCO en policy enligt vilken tjänstemannaorganisationen kan organisera papperslösa, även om antalet berörda i medlemsförbunden förmodligen är mycket litet. Och Sten-Erik Johansson pekar på att Europafacket, där LO:s ledare Vanja Lundby-Wedin innehar ordförande-posten, tydligt har sagt att legal status inte bör vara ett krav för organisering.
Men inte heller han vet hur de praktiska problemen kring organiseringen ska kunna lösas:
- Vi har tagit det här beslutet ideologiskt och ställer oss på arbetarsolidaritetens sida. Det är tekniskt jätteknepigt, men om LO antar förslaget får man se det som en inriktning och ta de bitarna senare.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

EU utreder Sveriges vargjakt

En fråga från Miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter har resulterat i att EU-kommissionen nu ska utreda den svenska licensjakten på varg.

Fria Tidningen

Högre hyror när allmännyttan ska ge vinst

Kommunala bostadsbolag ska drivas affärsmässigt och allmännyttans hyresnormerande roll avskaffas. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Nätverket för hyresgästernas boende trygghet menar att fältet därmed är fritt för en upptrappning mot marknadshyror.

Fria Tidningen

Sverige ska leda piratjakt i Somalia

Från och med april ska en svensk sjöstyrka leda EU:s antipiratoperation Atalanta utanför Somalias kust. Oppositionen hade velat se tydligare skrivelser om orsakerna bakom sjöröveriet men är ändå nöjd med beslutet.

Fria Tidningen

Analys: Rödgrönt samarbete färgar utrikespolitiken

De rödgröna har presenterat en gemensam utrikespolitisk överenskommelse. Dokumentet visar att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har större inflytande över det rödgröna samarbetet än vad Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har i alliansen.

Fria Tidningen

Utrikesdebatt i skuggan av riksdagsvalet

Det stundande riksdagsvalet gjorde sig tydligt påmint under mandatperiodens sista utrikespolitiska debatt. Såväl utrikesministern som den rödgröna oppositionens företrädare bjöd på både plakatpolitik som pajkastning blocken emellan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu