Stockholms Fria

Demokratin är det enda som inte är globaliserat

Det är inte kommunismen som ska göra världen rättvis, inte heller anarkismen. George Monbiot rekommenderar något så radikalt som demokrati. Fast en global demokrati märk väl. Diskussionen känns fräsch och fri, något som händer alldeles för sällan i den globala rättviserörelsen. Det är lätt att se bristerna i olika system, alla är de ofullkomliga. Men demokratin är, menar George Monbiot, det minst dåliga alternativ vi har.

För att kunna vara en reell motvikt till kapitalet måste demokratin också globaliseras och inte bindas till nationalstaten. Men först måste demokratin demokratiseras. Monbiot vill se ett världsparlament, en global clearingunion och ett organ för rättvis handel. Det första och största steget är världsparlamentet. Kapitalet ska i slutänden tvingas arbeta för människorna i stället för tvärtom. Tvångets tidsålder ska ersättas av samtyckets.

'Demokratin är det enda som inte globaliserats', inleder Monbiot sin bok med. Han utmanar läsaren med vad han tror ska ses som ett motbjudande förslag.

Men så är alls inte fallet. Hans resonerande rör sig metodiskt från punkt till punkt. Monbiot tillhör själv den globala rättviserörelsen, men menar att den är på väg åt fel håll. I stället för att fly globaliseringen ska man utnyttja den. Tankarna känns inte nya, men vågade i sin öppenhet.

Alternativrörelsen präglas alldeles för mycket av revirpinkande och inkrökta diskussioner som alltför ofta bara tjänar till att bekräfta det man redan tycker. Monbiots manifest, även om det känns mer som en debattbok, är uppfriskande i all sin vidsynthet. För hur ofta vågar man ifrågasätta nästan allt det man tror på. Framför allt: i vilken grad agerar man i enlighet med sina ideal? Med Monbiots ord: 'om vi tillhör en global rättviserörelse, som vi säger oss göra, måste vi vara beredda att förlora vår egen nations makt genom att se till att världen drivs på ett sätt som gynnar oss'.

Är du beredd?

Fakta: 

George Monbiot

Titel: Samtyckets tidsålder - manifest för en ny världsordning

Förlag: Ordfront

Översättare: Margareta Eklöf

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fattigare utan bibliotek

Hela mitt liv, nästan, har jag bott alldeles nära ett bibliotek. En händelse som liknar en tanke, brukar man väl säga. Jag tror i och för sig att jag skulle ha tillbringat ungefär lika mycket tid där ändå, men visst har närheten hjälpt till. Bibblan har alltid varit ett slags home away from home.

Fria Tidningen

Kulturkrönikan: Skeva bilder av förorten

Nu bränner de bilar i förorten och plötsligt är segregationen tillbaka på dagordningen. Mer sällan pratar man om integration. Det är så mycket enklare med segregation, lättare att peka på och sen gå vidare. Och det finns rätt mycket att peka på i Göteborg. Sociologen Ove Sernhede säger i GP att ungdomar i förorten i stor utsträckning inte ser sig som göteborgare, utan som boende i sin respektive förort. Frågan är ju också om de ses som göteborgare, om förorten i nordost är en del av goa glada Go:teborg.

Göteborgs Fria

Scenkonst inom bokpärmar

Poetry slam är en genre som långsamt växer i Sverige. För att visa på den variationsrikedom som ryms bakom begreppet ger nu Ord på scen ut en samlingsvolym där ett sextiotal poeter visar prov på sin scenlyrik.

Göteborgs Fria

Passionerad falsksång

Ärevördiga skivbolaget Love Records har till slut bestämt sig för att ge ut M.A. Numminens svenska 70-tals plattor på cd.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu