Fria.Nu

President ska väljas efter 40 blodiga år

I måndags hölls den första omgången av Indonesiens första fria presidentval. Men en definitiv uppgörelse med landets brutala historia är inte att vänta. Den förmodade vinnaren var själv general under militärdiktaturen.

När en dryg tredjedel av rösterna hade räknats i onsdags hade den pensionerade generalen Susilo Bambang Yudhoyono fått 33,6 procent av rösterna, enligt CNNs hemsida. Det betyder att han antagligen kommer att få möta den näst populäraste kandidaten, den sittande presidenten Megawati Sukarnoputri, i en andra omgång i september.

Sukarnoputri har fått 26,6 procent av rösterna, men avståndet är inte långt till kandidat nummer tre, Wiranto, som var diktatorn Suhartos närmaste man. Han har 22,1 procent enligt de preliminära beräkningarna. Wiranto var överbefälhavare under Suhartos brutala regim och anklagas av FN-domstolen i Dili för att bära ansvaret för våldsvågen i Östtimor 1999, då över 1000 invånare mördades av milis och militär i samband med att ödelen röstade om självständighet från Indonesien.

Indonesien lider i dag av utbredd korruption. President Megawati Sukarnoputri har sedan hon tillträdde 2001 inte gjort mycket för att bekämpa den, något som ligger henne i fatet i presidentvalet. FN oroas nu för vad som ska hända om det blir en andra valomgång, enligt Al-Jaziras hemsida. Särskilt om den sittande presidenten inte skulle lyckas gå vidare. Eftersom 70 procent av parlamentsledamöterna blev av med sina poster i parlamentsvalet som hölls i april, oroar man sig för att de ska utnyttja det svaga ledarskapet mellan valomgångarna till att fylla sina fickor innan de avgår.

Den ledande kandidaten Susilo är 54 år och USA-utbildad yrkesmilitär med goda relationer till armén. Han har inte kunnat lastas för några våldsamheter i det förflutna, men var likafullt general under diktatorn Suharto.

Suharto tog makten i historiens kanske blodigaste militärkupp 1965. Minst en miljon kommunister avrättades i hela övärlden. CIA jämförde massakern med Stalins och Hitlers utrensningar, men hade självt stött kuppen. Suharto fortsatte att ha USAs öppna stöd under hela sin tid vid makten, även när han invaderade Östtimor och dödade en tredjedel av befolkningen i mitten av 1970-talet.

Den nu sittande presidenten, Megawati Sukarnoputri, har också en koppling till landets blodiga förflutna. Hennes parti PDI bär en mycket stor skuld för massakrerna av kommunister och vänstersinnade under militärkuppen. Det har hon aldrig bett om ursäkt för. Ändå står hon för en tydligare brytning med Suhartos regim än de två ex-generalerna. Hon är dotter till Indonesiens älskade landsfader Sukarno som mördades av Suharto under kuppen. Hon har nyligen, kanske med presidentvalet i åtanke, lovat att ställa Suharto inför rätta om hon får sitta kvar.

Men en stor del av befolkningen vill ha en starkare ledare. Megawati Sukarnoputri har inte lyckats göra mycket för att bekämpa vare sig korruptionen, arbetslösheten eller de våldsamma kristna och muslimska fundamentalisterna.

Nu verkar det alltså som om folket i stället åter vill ledas av en general.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Massprotester i Egypten

Demonstrationer i flera städer i Egypten samlar tiotusentals personer. Se youtube-klipp och följ utvecklingen på Twitter.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu