Sendero Luminoso smugglar kokain från Ayacuchos djungler | Fria.Nu
Fria.Nu

Sendero Luminoso smugglar kokain från Ayacuchos djungler

Den maoistiska gerillan Sendero Luminoso har börjat samarbeta med knark-smugglare i Perus djungler. Förra året dödade de flera poliser. Folk som bor i området är rädda. De säger att armén inte skyddar dem.

På julafton attackerade Sendero Luminoso en polisbil i Ayacucho-provinsen. De dödade en polis och skadade två. Gerillan har dödat cirka 40 poliser sedan år 2005. Polis och militär har dödat cirka 30 senderistas och "mochileros", ungdomar som transporterar kokain från Ayacucho till huvudstaden Lima.– Senderistas går in i byar långt ute på landet. Vi säger till militären att de är där. Men militären vågar inte patrullera i området. De är rädda för gerillan, för gerillan har mycket vapen, säger en man från en bonde-milis.

År 1980–1992 var det inbördeskrig i Peru. Sendero Luminoso slogs mot staten. De ville krossa klass-samhället och avskaffa den privata egendomen.De fattiga bönderna i Ayacucho stödde först Sendero Luminoso. Men Sendero Luminoso var för våldsamma och de förstod inte böndernas liv. De dödade bönder som inte ville slåss för dem. De förbjöd bönderna att köpa och sälja på marknader. De sa att det var borgerligt. Bönderna fick stora ekonomiska problem.Cirka 70 000 peruaner dog i inbördeskriget. Det var värst i Ayacucho, där inbördeskriget började. Ofta blev civila skadade eller dödade i striderna mellan militären och gerillan. Även militären begick tusentals brott mot civila: våldtäkter, tortyr och mord.

I början av 1990-talet vann väpnade bonde-miliser över Sendero Luminoso. År 1992 grep polisen gerillans ledning i Lima. Men några medlemmar flydde. De gömde sig i djungeln i Ayacucho. I slutet av 1990-talet slog de sig ihop med knarksmugglare norr om Ayacucho.Från början fick gerillan pengar för att skydda kokain-fabrikerna. Men sedan började vissa medlemmar själva göra och sälja kokain. De köper vapen och mat för pengarna. Det finns också gerilla-medlemmar i andra delar av landet. De skyddar koka-odlarna när staten försöker förstöra deras odlingar. Därför hjälper vissa kokaodlare nu Sendero Luminoso.

Människorna i Ayacucho är fattiga, och många ungdomar är arbetslösa. Därför smugglar de kokain åt Sendero Luminoso. Det finns för lite poliser, och många poliser är korrumperade. Flera polis-chefer har smugglat kokain. Många bussförare och lastbilsförare säger att poliser har krävt att de ska betala pengar. Det har hänt på den väg där poliserna blev attackerade på julafton. Kanske försöker gerillan få folk att gilla dem genom att attackera korrumperade poliser.Perus underrättelsetjänst säger att det kan bli som i Colombia. Där tjänar gerillorna mycket pengar på knark.

En polis säger till tidningen La República:– Det finns några få ideologer i Sendero Luminoso. Om man griper dem, kommer gerillan i Ayacucho bara att syssla med kokain. Då har de inga politiska mål.Armén säger att de tänker slå till mot gerillan i norra Ayacucho. Men de har inte varit där sedan år 2003. Gerillan har kontrollerat området sedan 1990-talet. Armén säger att de ska vänta tills de får mer vapen och pengar.Lätt svenska: Malin Bergendal

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu