Hellre klimatsmart än sexig | Fria.Nu

Inledare


Jessica Mann
Fria.Nu

Hellre klimatsmart än sexig

När får egoismen stryka på foten och det större sammanhanget vinna? När är målet större än den människa som utför handlingen?

Ät klimatsmart och gå ner i vikt, skriver en av kvällstidningarna. Vegetarianer är sexigare, skriver en annan. Men hur kan du ha stövlar som inte 'andas', frågar någon.
Jag svarar att jag tycker det är viktigare att kalven får fortsätta andas. Mina fötter håller sig torra och varma och i finfin form, men det är inte det som är poängen. Javisst är det en bonus som gör valet enklare, men det bidrar i noll eller ingen utsträckning till att jag verkligen gör det valet.

Jag hoppas att de som väljer att äta 'klimatsmart' gör det först och främst för klimatet, och låter bantarivern komma på skam. Annars är jag nämligen rädd för att det är allt för lätt att överge den goda ansatsen så fort det kommer nya besked om vad som ska ätas, injiceras, konsumeras in the name of beauty.
Ty människan är en kortsiktig varelse. Vi klappar oss gärna på axeln och säger att vi är de enda med en insikt om att vi ska dö. Om det är sant eller inte vet jag inte (och bryr mig inte så mycket om) men jag hänförs över att det, trots den insikten, är så svårt att förstå att vi är en del av något större.

Om jag skulle bli smal när jag äter mat som inte dödat några djur så är väl det jättebra. Skulle jag bli sjuk av den maten skulle det vara tråkigt. Men jag är inte vegan i första hand för min eventuella skönhets - eller min egen personliga hälsas - skull.
För mig är det en fråga om att det är fel att döda. Att jag inte anser det vara etiskt försvarbart att använda andra för att göra kläder, mat eller nöje av.
Det tog mig ganska många år innan jag ens började läsa rapporter om köttkorvens negativa inflytande på liv och hälsa. Och faktiskt; det är först på senare tid jag blivit medveten om hur mycket bättre det är klimatmässigt att äta vegetabilier. Nu tackar jag min lyckliga stjärna för det, eftersom miljö- och klimatfrågorna ligger sida vid sida med djurrättsfrågorna i mitt hjärta.

I fall då det ena står mot det andra skulle det kanske bli svårt att välja. Hittills har jag inte behövt. Men bryr jag mig inte om människor alls, kanske någon undrar nu. Jovisst gör jag det, självklart gör jag det. Många av våra viktigaste frågor rör människor. Det hårda, kalla, orättvisa samhället drabbar inte bara klimat och andra djur än människan, det drabbar även oss. Och i valet mellan att rädda en hund eller en människa? Tja, det beror väl på hur situationen ser ut. Jag har aldrig ställts inför den (däremot fått svara på frågan många gånger).
Så visst finns det värden att sätta på en skala och jämföra. Men när egoismen ständigt får vara ledstjärna, då blir jag rädd. När man inte tror att människor kan säga 'skit i mig en sekund, nu jobbar vi för något större än så' då blir jag rädd. När det måste handla om sex, bantning eller någon form av underhållning hela tiden, då tycker jag det gått för långt.

ANNONS

© 2021 Fria.Nu