Val till parlamentet på Kuba | Fria.Nu
Fria.Nu

Val till parlamentet på Kuba

På söndag är det val i Kuba. Kubanerna ska välja ett nytt parlament. Fidel Castro ställer upp i valet trots att han är sjuk. Om han blir vald, kan parlamentet välja honom till president igen.

Många undrar vem som kommer att leda Kuba efter valet. Fidel Castro är sjuk. Han har inte visat sig för folket de senaste 17 månaderna. Förra året blev han opererad i magen. Då gav han makten till sin bror Raúl Castro. Han sa att det var tillfälligt.Många säger att Fidel Castro har cancer och inte kommer tillbaka. Raúl Castro säger att Kubas president fortfarande behöver vila. Men kubanerna vet inte vilken sjukdom han har.

Fidel Castro har skrivit i tidningarna medan han har varit sjuk. Han har skrivit vad han tycker om utvecklingen på ön. Han har sagt att nya, unga krafter bör ta över makten. Han säger att han vill ge råd till den nya regeringen.Ändå ställer han upp i valet till parlamentet den 20 januari. Om han blir invald i parlamentet kan han bli vald till president igen.

Det finns mer än 600 kandidater till parlamentet. Det kommunistiska partiet väljer inte vilka som får ställa upp i valet. Men kandidaterna måste följa det kommunistiska partiets politik. Man har inga val-kampanjer eller debatter före valet. Istället sätter man upp information om kandidaterna på väggarna i val-lokalen.Kubas myndigheter säger att valet är demokratiskt. De säger att vem som helst kan bli vald. Kandidaterna måste inte ha pengar till en valkampanj. Andra säger att valet bara är en teater. De säger att det kommunistiska partiet bestämmer väldigt mycket om vilka som blir valda.

Regeringen har varnat kubanerna för sämre tider. Kubas ekonomi har vuxit snabbt. Men under år 2007 blev ekonomin sämre. Färre turister kom till Kuba, och skördarna var dåliga. Landet får in mindre pengar i US-dollar och därför måste de minska importen.Förra året började regeringen satsa mer på jordbruket. Raúl Castro säger att han ska fortsätta med det. Staten ska bestämma mindre om jordbruket. Man har provat det i flera kommuner. Då har gårdarna producerat mer mjölk och fläsk.Många kubaner säger att maten är för dyr, det finns för lite bostäder och kollektiv-trafiken är dålig. Det sa Raúl Castro i slutet av december. Han sa även att det finns problem i vården och skolan.Raúl Castro sa också att USA försöker förstöra allt mer för Kuba.

Oppositionen hoppas att socialismen på Kuba ska sluta fungera när Fidel Castro lämnar makten. Men regeringen tror att kubanerna stöder socialismen även om inte allt är bra, säger de.Raúl Castro har en annan stil än Fidel Castro. Fidel Castro brukade hålla långa tal i tv. Han brukade ha stora politiska möten och tala till folket. Raúl Castro pratar inte mycket och syns sällan i tv.En ung kuban säger till den mexikanska tidningen La Jornada:– Numera kommer tv-programmen på rätt tider eftersom tv inte måste visa Fidel hela tiden.

Många tror att den nya regeringen kommer att göra ekonomiska reformer. Raúl Castro vill ändra mer än Fidel Castro. Om inte Raúl Castro blir president, kan det bli vice-presidenten Carlos Lage. Han vill ha mindre hårda regler för små företag.Lätt svenska: Malin Bergendal

Val i Kuba Man har haft val i Kuba sedan 1976. Parlamentet väljer ett statligt råd. I rådet sitter 31 ledamöter i parlamentet. Man får rösta från 16 år.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu