Reklam mot köttindustrin stoppas | Fria.Nu
Fria.Nu

Reklam mot köttindustrin stoppas

Denna helg startar Stockholms Fria Tidning, en del av mediekooperativet Fria Tidningar, en kampanj i Stockholms kollektivtrafik. Fem annonser skulle illustrera fem frågor som tidningen bevakar, men bara fyra godkändes. Den sista annonsen, med tema köttindustrin, stoppades eftersom den ansågs stötande.

Reklamkampanjen i Stockholms tunnelbana och pendeltåg skulle behandla fem olika områden som Fria Tidningar bevakar: arbetslinjen, synen på terrorism, övervakningssamhället, miljöfrågan och köttindustrin.
Men när kampanjen inleds nu i helgen kommer den bara att bestå av fyra annonser. Den femte och sista, om synen på djur som livsmedel, stoppades av Clear channel, det företag som har monopol på att förmedla reklamplats i Stockholms kollektivtrafik.
– Vi fick aldrig någon egentlig förklaring, säger Charlotta Johansson, marknadsansvarig på Fria Tidningar. De bara meddelade att de inte tänkte köra den. Så nu har kampanjen fyra teman istället.

Clear channel har tidigare haft invändningar mot hur Fria Tidningar utformat sin marknadsföring. Också år 2002 stoppades en annons, föreställande en interiör från ett vanligt svenskt slakteri. Bilden ansågs för stötande, och annonsen godkändes först sedan den censurerats med en grå ruta.
Enligt Lennart Fernström, vd på Fria Tidningar, togs diskussionen som fördes då i beaktande när den nu stoppade annonsen togs fram.
– Förra gången var anledningen att slaktbilderna ansågs för blodiga och skulle kunna väcka anstöt hos folk. Därför hade vi denna gång varit noggranna med att välja ut helt oblodiga och stillsamma bilder, men så länge det handlar om att diskutera köttindustrin verkar val av bild vara oväsentligt, säger han.
– Jag tror att alla som ser bilden som vi valde inser att det inte egentligen handlar om den.
Görel Johansson, försäljningschef på Clear channel, vill när Fria Tidningar når henne inte kommentera den aktuella annonsen.
– Vi är i mellandagarna och jag är hemma och har semester. Jag vill ha bilden framför mig på skrivbordet när jag ska kommentera det här, säger hon.
– Men generellt gäller att det inte får vara stötande. Tunnelbanan är inte en miljö som man väljer på samma sätt som om man bläddrar i en tidning eller något annat. Det ställs högre krav, en bild ska klara att ses en tisdagsmorgon med barnen i handen.
Lennart Fernström menar dock att det ytterst är ekonomiska motiv som avgör vilka annonser som stoppas.
– Det är uppenbart att Clear channel och SL inte vill stöta sig med djurindustrin som är viktiga kunder hos dem, säger han. I en tidigare kampanj från oss har Clear channel även velat stoppa en annons med texten "Trött på DN och Svenskan?" eftersom både SvD och DN är stora kunder hos dem. Man hävdar att man inte vill väcka anstöt hos resenärerna när det egentligen handlar om att inte stöta sig med de stora annonsörerna.

Läs pressmeddelandet och se övriga annonsbilder här.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

EU utreder Sveriges vargjakt

En fråga från Miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter har resulterat i att EU-kommissionen nu ska utreda den svenska licensjakten på varg.

Fria Tidningen

Högre hyror när allmännyttan ska ge vinst

Kommunala bostadsbolag ska drivas affärsmässigt och allmännyttans hyresnormerande roll avskaffas. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Nätverket för hyresgästernas boende trygghet menar att fältet därmed är fritt för en upptrappning mot marknadshyror.

Fria Tidningen

Sverige ska leda piratjakt i Somalia

Från och med april ska en svensk sjöstyrka leda EU:s antipiratoperation Atalanta utanför Somalias kust. Oppositionen hade velat se tydligare skrivelser om orsakerna bakom sjöröveriet men är ändå nöjd med beslutet.

Fria Tidningen

Analys: Rödgrönt samarbete färgar utrikespolitiken

De rödgröna har presenterat en gemensam utrikespolitisk överenskommelse. Dokumentet visar att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har större inflytande över det rödgröna samarbetet än vad Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har i alliansen.

Fria Tidningen

Utrikesdebatt i skuggan av riksdagsvalet

Det stundande riksdagsvalet gjorde sig tydligt påmint under mandatperiodens sista utrikespolitiska debatt. Såväl utrikesministern som den rödgröna oppositionens företrädare bjöd på både plakatpolitik som pajkastning blocken emellan.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu