Kvinna fördes till sjukhus efter biljettkontroll på spårvagnen | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Kvinna fördes till sjukhus efter biljettkontroll på spårvagnen

En kvinnlig passagerare svimmade och fördes till sjukhus efter att hon blev kvarhållen av biljettkontrollanter på en spårvagn förra veckan. Kvinnan satt instängd på vagnen och fick till slut panik. Enligt vittnen ska en av kontrollanterna ha tagit tag i slöjan som täckte kvinnans hår och försökt att dra av den.

– Jag tar händelsen på största allvar. Jag har träffat alla inblandade och bett om ursäkt, säger Krister Eliasson, chef för biljettkontrollen på Göteborgs Spårvägar.Händelsen inträffade på 3:ans spårvagn på väg mot Marklandsgatan i förra veckan. Kvinnan befann sig enligt flera vittnens berättelser på spårvagnen med en bekant när två biljettkontrollanter kom på. Kontrollanterna konstaterade vid biljettkontrollen att kvinnans kort var spärrat. Trots att hon hade ett kvitto skrevs en tilläggsavgift ut, vilket enligt Krister Eliasson är det normala förfarandet.Han framhåller även att kvinnan i samband med tilläggsavgiften informerades om att ta kontakt med Västtrafik för att reda ut varför kortet var spärrat. Kvinnan behärskar inte svenska och kommunikationen med kontrollanterna skedde på engelska genom kvinnans bekant.

När en tilläggsavgift skrivs ut har kontrollanterna enligt Krister Eliasson rätt att be personen legitimera sig. Så skedde även i det aktuella fallet. Kvinnan ville dock inte legitimera sig och polis kallades därför till platsen.I väntan på polisen hölls kvinnan instängd på sätet i vagnen. Men polisen kom aldrig till platsen och istället anslöt ytterligare två eller tre kontrollanter.– En av kontrollanterna som kom på sa, you are under arrest. Han hade en annorlunda jacka och kvinnan sa senare att hon trodde att han var polis, säger Mina Andersson som befann sig på spårvagnen vid tillfället.När de nya kontrollanterna kom på visade kvinnan sitt pass för dem. Kontrollanterna ska då ha sagt något om att kvinnan måste ta av sig slöjan så att de kunde identifiera henne från bilden i passet. Kvinnan, vars slöja endast täckte håret, fick då panik. Hon ska ha ställt sig upp på sätet och försökt att kasta sig ut, kontrollanterna ska då ha tagit tag i henne och tryckt ner henne i sätet.Vittnena Mina Andersson, Elin Fredriksson och Elinor Ahlqvist, som befann sig på spårvagnen, hävdar att en av kontrollanterna tog tag i kvinnans slöja och försökte att dra av den varpå kvinnan började att hyperventilera och gråta och till slut svimmade hon.– Hade det varit en proper svensk man hade han inte blivit bemött på samma sätt om kortet hade strulat. Det känns som en rasistisk sak att de höll kvar henne och att en av kontrollanterna drog av henne slöjan, det blev jag jävligt förbannad på, säger Elin Fredriksson.Uppgifterna om huruvida kontrollanterna verkligen försökte att dra av kvinnans slöja går isär. Kontrollanterna och Krister Eliasson hävdar bestämt att inget sådant inträffade.– Vi har heller inga befogenheter att göra så, säger han.

Om det var så att kontrollanterna försökte att dra av slöjan rekommenderar Jan Åberg på antidiskrimineringsbyrån i Göteborg kvinnan att anmäla händelsen till Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO.De anmälningar som antidiskrimineringsbyrån får in är ofta svåra att bevisa men Jan Åberg tror att många situationer kan lösas genom tydligare kommunikation.– Om man sätter sig ner, tar en lugn diskussion och förklarar tror jag att det går att lösa det mesta. Det enda som verkar ha fattats var ju att kvinnan fick förståeliga argument.

När kvinnan svimmade befann sig spårvagnen vid slutstationen på Marklandsgatan. Förutom kontrollanterna, kvinnan och hennes vän var det bara Elinor Ahlqvist, Mina Andersson och Elin Fredriksson kvar på spårvagnen.Kvinnan var fortfarande avsvimmad när hennes vän, enligt vittnenas utsago, sa att det var kontrollanternas ansvar om kvinnan dog. Enligt vittnena fick detta kontrollanterna att agera aggressivt.– De skrek åt oss "ni ska ut härifrån", tog tag i mina armar och drog mig av spårvagnen, säger Elinor Ahlqvist.Hon får medhåll av Mina Andersson som berättar att två stora män bar ut även henne från spårvagnen. Väl på utsidan ringde de efter en ambulans åt kvinnan som fortfarande låg avsvimmad i vagnen. Kvinnan fördes till sjukhus och blev efter ett dygns observation utskriven.

Krister Eliasson säger att han kan förstå att kvinnorna upplevde det som obehagligt när vagnen tömdes vid slutstationen men att kontrollanterna har befogenheter att avlägsna personer och då kan det bli nödvändigt att ta i personen. Han har efter händelsen pratat med de inblandade kontrollanterna. Dessutom hade de i onsdags ett möte om förhållningssätt och direktiv med alla biljettkontrollanter.– Händelsen slutade inte bra. Jag vill verkligen be om ursäkt för det. Kontrollanterna ville inte framkalla den situation som blev där kvinnan svimmade. Vi agerade på ett undermåligt sätt vad gäller allvaret i situationen, säger han.

Mina Andersson framhåller kontrollanternas bemötande som det största problemet. Hon tycker att det var kränkande av kontrollanterna att hålla kvinnan instängd på två små säten utan att förklara ordentligt varför.– Inte ens när hon visade passet och skrev på böteslappen släppte de henne. Det var obehagligt att se hur tjänstemän med auktoritet kan bete sig. Kvinnan är rädd för att åka spårvagn nu. Ingen ska behöva vara rädd för att använda ett offentligt färdmedel, säger hon.Krister Eliasson lovar att gå vidare med händelsen och utreda vad som hände.– Det finns uppenbarligen två olika bilder av det som inträffade. Jag tar ingen i försvar i det här läget.Kvinnan, som inte vill prata med media, har kontaktat Västtrafik som har ogiltigförklarat tilläggsavgiften och gett henne pengarna tillbaka för biljetten. Kvinnan har polisanmält kontrollanterna efter händelsen. [email protected]

En kvinnlig passagerare fördes till sjukhus efter att hon svimmade på spårvagnen i samband med en biljettkontroll förra veckan. Kvinnans kort var spärrat men trots att hon hade ett giltigt kvitto på laddningen med sig skrev kontrollanterna ut en tilläggsavgift.

Annons

Rekommenderade artiklar

... och för de med funktionsnedsättningar finns inga alls

Om bristen på kommunala integrationsplatser gör det svårt för SFI-elever att praktisera inom det område de vill är situationen för SFI-studenter med funktionsnedsättningar ännu värre. Eleverna på SFI-utbildningen för personer med syn- och hörselnedsättningar har i dagsläget inte tillgång till en enda kommunal praktikplats.

Göteborgs Fria

Rester av läkemedel förorenar avloppsvattnet

I Sverige används varje år över tusen ton läkemedel. Många av dem innehåller ämnen som är svårnedbrytbara och biologiskt aktiva långt efter att de har lämnat kroppen. Läkemedelsrester som genom avloppsvattnet hamnar i naturen kan därför få svåra konsekvenser.

Göteborgs Fria

Volontärarbete skapar facklig debatt i Frölunda

Hälften av svenskarna ägnar sig regelbundet åt någon typ av frivilligarbete. Det uppmärksammades på den Internationella Frivilligdagen i onsdags. I Frölunda har man skapat en särskild enhet för volontärverksamhet i stadsdelens regi, vilket har lett till oenighet med fackförbunden.

Göteborgs Fria

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2020 Fria.Nu