Bråk om Bolivias nya grundlag | Fria.Nu
Fria.Nu

Bråk om Bolivias nya grundlag

Bolivias president Evo Morales vill ge mer makt till partiet som regerar. Han vill också ha fler indianer som arbetar i statliga myndigheter. Det skriver Morales i sitt förslag till ny grundlag för Bolivia. Men oppositionen säger nej.

En stor grupp med personer från olika partier har arbetat med förslaget till Bolivias nya grundlag. Förra helgen blev det klart. Partiet MAS, som regerar, och några mindre partier som stöder MAS godkände förslaget.Gruppen träffades i Sucre fram till slutet av november. Då blev tre personer dödade under våldsamma protester mot regeringen. Därför började gruppen arbeta i staden Orero istället. Orero är en stad där Evo Morales är populär. Men de flesta i oppositionen kom inte till Orero. De sa att MAS inte hade rätt att flytta arbetet med grundlagen.

I MAS förslag till grundlag kallar man Bolivias 36 etniska minoriteter för nationer. Man vill kvotera in personer från ursprungs-folken på statliga myndigheter.MAS föreslår även att presidenten och partiet som regerar ska få mer makt.Enligt den grundlag som nu gäller, måste Evo Morales lämna makten år 2010. Enligt MAS förslag ska man kunna välja om honom, längst till år 2019.Raúl Prada från MAS är ledamot i gruppen. Han säger att de vill att alla bolivianer ska ha samma rättigheter.– I vår grundlag finns det plats för alla: indianer, mestiser och stadsbor. Bolivianerna får sina rättigheter, både sina individuella och sina kollektiva rättigheter. De får även rätten till sin kultur och sina traditioner, säger han.

Innan den nya grundlagen börjar gälla, ska det vara en folkomröstning. Om folket säger ja till den nya grundlagen kommer den att börja gälla. Regeringen tror att deras förslag kommer att vinna, eftersom MAS har starkt stöd i västra Bolivia. Men oppositionen i östra Bolivia vill stoppa förslaget.Rubén Costas är guvernör i den rika provinsen Santa Cruz. Han sa i tv:– Vi säger nej till denna rasistiska och olagliga grundlag!Rubén Costas sa att regeringen föreslår att bolivianerna i östra Bolivia kommer att bli sämre behandlade, för att det inte bor så många indianer där. Fyra andra guvernörer sa att de tyckte som Costas. De hotar att utropa ett eget land om Bolivias folk röstar ja till den nya grundlagen.

Ledare i östra Bolivia kräver att provinserna ska få bestämma mer själva. De har krävt det i ett par år. Statsvetaren César Rojas säger att de rika i östra Bolivia vill kunna skydda sig mot regeringens beslut.– Regeringen vill göra reformer som är bra för de fattiga. De som äger mycket jord och stora företag vill stoppa reformerna. De vill också stoppa statens jord-reform, som kan betyda att staten tar deras mark.José Antonio Quiroga är också statsvetare. Men han säger att det inte bara är de rika som vill ha mer självstyre.– Bolivia är en väldigt centraliserad stat. Evo Morales vill inte ge någon makt till provinserna. Både rika och fattiga i öst vill ha mer självstyre.

I början av år 2008 blir det folkomröstning om den nya grundlagen. Troligen kommer de flesta att rösta ja i västra Bolivia och nej i östra Bolivia.– Om de flesta röstar ja i hela landet, men nej i östra Bolivia, kommer det att bli svårt för regeringen. Jag vet inte ens om ledarna i öst kommer att tillåta en folkomröstning där, säger Quiroga.Folkrörelser, fackförbund och indian-organisationer i västra Bolivia har demonstrerat och haft stora möten till stöd för regeringen och den nya grundlagen. I öst har ledare startat hungerstrejker, ockuperat hus och sagt till folk att göra motstånd med vapen mot regeringen.– De vill visa sin makt för att kunna förhandla lättare, säger Quiroga.

Många bolivianer är oroliga för att det ska bli våldsamt. Indian-ledare i väst skar halsen av två hundar i tv för några veckor sedan. Hundarna skulle vara symboler för jordägare i öst.I Santa Cruz har rasister attackerat indianer som har flyttat dit från väst.– Förr eller senare måste regeringen och oppositionen förhandla. Annars blir det mycket fler döda och skadade än hittills, säger José Antonio Quiroga.Lätt svenska: Malin Bergendal

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu