Det krävs mer av politikerna | Fria.Nu

Inledare


Jessica Mann
Fria.Nu

Det krävs mer av politikerna

Vi är på randen till en miljökatastrof. Utan handfasta politiska beslut som påverkar länderna i rätt riktning kommer vi snart vara mitt i katastrofen, skriver Jessica Mann.

Nyligen såg jag reklam från Body Shop om deras nya miljövänliga ögonpenna. Vart jag än vänder mig ser jag tips, jag går in på nämnda affärs hemsida (i samarbete med Världsnaturfonden): Minska inomhustemperaturen med en grad så spar du upp till 300 kilo koldioxid (CO2) på ett år. Låt inte dator, video och teve stå på standby så sparar du lika mycket. Att hänga tvätten istället för att köra den i torktumlaren spar 280 kilo CO2, och nästan lika mycket - 250 kilo - sparas genom att byta fem glödlampor mot lågenergilampor på ett år. Om allt papper lämnas till återvinning sparas upp till 80 kilo på ett år. Och så vidare.

Men räcker det verkligen om jag slutar köpa flaskvatten och byter tomaten mot morot? Är det rimligt att allt ansvar läggs på konsumenterna? Konsumenter som dessutom har delvis motstridiga fakta att förhålla sig till. Konsumenter som inte är experter, som har liten eller ingen möjlighet att direkt påverka för att underlätta de val som - alltså - måste göras. Jag är - vilket alla som läst mina texter förut vet - helt för konsumentpåverkan. Jag tror att det var och en gör - det vi gör tillsammans - har makt att påverka. Det är trots allt 6,6 miljarder människors samlade handlingar som satt oss där vi är i dag. Gott som ont.
På Svenska naturskyddsföreningens höstkonferens får jag lära mig ännu en skrämmande siffra. En Thailandsresa, tur och retur, förbrukar sex ton CO2 per person. Det är lika mycket som en medelsvensks hela årskonsumtion - en årskonsumtion som måste minskas till ett ton per person och år. Det är vad vi i framtiden kan röra oss med för att det ska vara hållbart.

Om jag följer alla tips ovan minskar jag min konsumtion med 1 010 kilo. Förutsatt att jag låg på högsta nivån innan. Okej, och de återstående fyra ton jag måste minska? Flygresor är en stor bov, som sagt. Bilresor, övrig elkonsumtion och köttätande. Men hur mycket och exakt vad måste till? Tänk om det hade varit tidsmässigt och ekonomiskt möjligt att åka tåg mellan Stockholm och Bryssel? Eller för den delen mellan Stockholm och Luleå. Detta är saker som jag, som medborgare, kan påverka via den politiska processen. Men då gäller det att vi har politiker som är beredda att fatta obehagliga beslut. Beslut som i viss mån inskränker medborgarnas valfrihet. Jag välkomnar sådana beslut.
Världens viktigaste konferens, miljökonferensen på Bali, håller som bäst på. I dag samlas människor runt om i världen för att visa att de tar problemet på allvar och skicka signaler till världens beslutsfattare att göra detsamma. Det krävs att världssamfundet, FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och EU med kommissionens ordförande José Manuel Barroso i spetsen liksom övriga i maktposition tar ställning - även i handling. Australien har i elfte timmen skrivit på Kyotoavtalet - bara USA kvar.

Jag hoppas att beslutsfattarna på Bali fattar sådana beslut som gör att jag kan komma ner till ett ton. Beslut som gör det möjligt för varje individ att välja det bästa ur miljöhänseende. Vi är på randen till en katastrof. Utan handfasta politiska beslut som påverkar länderna i rätt riktning kommer vi snart vara mitt i katastrofen.

ANNONS

© 2021 Fria.Nu