Gatufotboll ska hjälpa Sydamerikas unga | Fria.Nu
Fria.Nu

Gatufotboll ska hjälpa Sydamerikas unga

En ny och udda variant av världens populäraste idrott syftar till att hjälpa fattiga ungdomar. Den har väckt störst uppmärksamhet i Sydamerika, där Copa America i gatufotboll avgjordes i förra veckan.

Gatufotboll spelas främst i fattiga stadsdelar och förorter. Idrottsutövandet ska hjälpa ungdomar att komma in i samhället och minska marginaliseringen. Sedan början av 2000-talet har sporten ökat i popularitet världen över. Nätverket Streetfootballworld har medlemsorganisationer i ett 40-tal länder. Störst är sporten i Sydamerika, där den mest prestigefyllda turneringen, Copa America – det Sydamerikanska mästerskapet – avgjordes i förra veckan. Omkring 300 ungdomar från hela Sydamerika samt Tyskland och Sydafrika deltog.

Finalen spelades i söndags på huvudavenyn Mariscal López i Paraguays huvudstad Asunción. Bolivia tog hem titeln efter att ha slagit Argentina med 5–3 i finalen. Men resultatet var av mindre vikt. Turneringens motto löd "Alla spelar, alla vinner".Det var inte en slump att just Bolivia och Argentina gjorde upp om titeln. Bolivias berömda ungdomslag Tahuichi Aguilera vann Gothia Cup flera gånger under 1980- och 1990-talen. Laget var känt för att fånga upp unga talanger med sociala problem. Men efter framgångarna gick verksamheten i stå, och nu har gatufotbollen tagit över Tahuichi Aguileras roll i hemstaden Santa Cruz.

I Sydamerika har gatufotbollen sitt starkast fäste i Argentina. Det är delvis ett resultat av den ekonomiska kollapsen 2001. Under krisen slungades miljontals argentinare ut i fattigdom och arbetslöshet. Ett stort antal folkrörelser bildades i byar på landsbygden och i fattiga stadsdelar. Fotboll är nationalsport i Argentina och blev därför ett naturligt sätt att nå ut till ungdomar. I dag har landet ett nationellt nätverk med ett 80-tal gatulag.

I gatuvarianten är reglerna inte lika strikta som i "vanlig" fotboll. Lagen kommer själva överens om vilka regler som ska gälla under just deras match. Istället för domare finns en "medlare" på plan för att bistå lagen. Om det uppstår någon konflikt under matchen ska medlaren lösa den i samråd med spelarna. Efter varje match utvärderar deltagarna om de har följt reglerna, samarbetat inom laget, och så vidare. Varje lag måste bestå av både tjejer och killar.

Matcherna spelas oftast på fem- eller sjumannaplaner. "Gatan" är en symbol för det offentliga rummet. Därför avgörs finaler ofta på huvudgator i storstäder.Genom fotbollen lär sig spelarna att lösa konflikter, vikten av att samarbeta med andra samt demokratiska principer.På senare tid har Fifa fått upp ögon för gatufotbollen och samarbetar nu med Streetfootballworld genom nätverket Football for Hope. Tanken är att gatans fotboll ska bidra till att uppfylla FN:milleniemål om utveckling i fattiga länder. För att öka uppmärksamheten kring gatufotbollen avgjordes ett världsmästerskap parallellt med VM i Tyskland förra året. I samband med VM i Sydafrika 2010 kommer nästa gatu-VM arrangeras.La Paz

Annons

Rekommenderade artiklar

Minst 19 hästar dog under tävling

Under förra året har minst 19 hästar dött i samband med trav- och galopptävlingar i Sverige. Oacceptabelt tycker Djurens rätt som vill ha mer insyn inom hästsporten och fler kontroller.

Fria Tidningen

Hejaklacksmaffior från Argentina på väg till Sydafrika

Minst 200 argentinska våldsverkare är på väg till Sydafrika. De tillhör barras bravas, hejaklacksmaffior, i hemlandet och har kämpat hårt sinsemellan om vem som ska få åka på VM-semester. Enligt Mónica Nizzardo, ordförande för den ideella föreningen Låt oss rädda fotbollen, är det just de åtråvärda VM-biljetterna som har fått våldet att öka lavinartat i år.

Fria Tidningen

Världens största och dyraste fest väcker frågor i Rio

Rio de Janeiro är en kontrasternas stad. Ett ökande välstånd delar rum med svår misär, glittrande sambafester och polisvåld. Kritikerna säger att man inte har råd med OS medan förespråkarna hävdar att Rio kommer att tjäna på att stå värd för världens största fest.

Fria Tidningen

Peruansk dynamit får unga tjejer att boxas

Peruanska Kina ”Dynamiten” Malpartida är världsmästare i boxning. Hennes framgångar har uppmuntrat unga kvinnor över hela Peru att söka sig till boxningen, men hon har också kritiserats för bristande patriotism.

© 2020 Fria.Nu