Storkontrollerna får hård kritik | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Storkontrollerna får hård kritik

Västtrafik har under hösten genomfört fyra storkontroller i Göteborg. Enligt vittnen har även ID-kontroller skett. Nu höjs fler och fler röster mot kontrollerna, bland dem personal inom svenska kyrkan, aktivister och gömda flyktingar. Men Västtrafik har inga planer på att sluta med kontrollerna.

– Det är som en passkontroll på spårvagnen, det känns som att vi är tillbaka på 1930-talet eller i en amerikansk film, säger Milvi Olander, komminister, Svenska kyrkan i Göteborg.Redan innan Västtrafik började med de så kallade storkontrollerna mötte förslaget hård kritik. I kontrollerna stiger 15–20 kontrollanter på samtidigt och kontrollerar samtligas biljett.Storkontrollerna är en del av Västtrafiks nya åtgärdspaket som även innebär fler kontrollanter och fler biljettkontroller utförda av civilklädd personal. Leif Blomqvist, ordförande i Västtrafiks styrelse, är dock nöjd med de nya metoderna.– Vi har fått påfallande mycket positiva kommentarer från folk som är trötta på tjuvåkandet, säger han.Nu har fyra storkontroller genomförts och totalt 460 personer har ertappats utan färdbevis. Bland de ertappade finns en gömd flykting som till följd av kontrollen avvisats från Sverige. Snart därefter började resenärer vittna om en annan form av kontroller på spårvagnarna – kontrollen av ID-handlingar. Huruvida sådana verkligen ägt rum råder det delade meningar om, men det har lett till att personal inom Svenska kyrkan nu säger ifrån, både mot storkontrollerna och mot de påstådda ID-kontrollerna.

Eva Brajtner, diakon i svenska kyrkan i Göteborg, och Milvi Olander menar båda att det är problematiskt att gömda flyktingar kan fastna i kontrollerna. De får medhåll av Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty.– Kontrollerna är en ytterligare omständighet för personer som redan är marginaliserade att marginaliseras ännu mer. Kontrollerna innebär en ständig rädsla för att bli upptäckt, menar han.Men det är inte ett argument som biter på Västtrafik.– Vi letar inte efter gömda flyktingar, utan efter personer som inte betalat sin biljett, förklarar Leif Blomqvist som får medhåll av Frans Hilton, ansvarig för Västtrafiks biljettkontroller.– Vårt syfte är inte att hitta gömda flyktingar, utan det är en spinnoffeffekt. Det är varken någonting som vi har planerat eller tagit hänsyn till.Polisen kontaktas inför varje storkontroll och samarbetar med Västtrafik om det uppstår tumult i samband med den planerade kontrollen.– De arbetar på avstånd och tillkallas om det behövs, säger Leif Blomqvist.

Efter att sms-kedjor skickades runt förra veckan med meddelandet "poliser kollar id-handlingar på spårvagnen" har många gömda flyktingar stannat hemma av rädsla för att bli upptäckta.– Under en hel vecka vågade jag inte gå ut, säger en kvinna i 40-årsåldern som lever gömd.Milvi Olander är kritisk.– Våra kommunala transporter ska inte belastas med ID-kontroll. Folk blir rädda och mår sämre.Men både Göteborgs City-polis och gränspolisen nekar till att de skulle ha genomfört sådana kontroller.– Vi deltar inte under biljettkontrollerna och för att fråga om legitimation måste vi misstänka att personen exempelvis är skyldig till något brott, säger Linda Bergvall, ställföreträdande närpolischef i Göteborg City.

Kan en anledning att fråga efter ID-kort vara att ni misstänker att en person gömmer sig?– Misstänker polisen att någon är efterlyst, så har vi laglig rätt att kontrollera en persons identitet, säger Linda Bergvall.Enligt vittnen har ID-kontroller genomförts. En kvinna, som vill vara anonym, berättar att hon var med om en sådan kontroll för två veckor sedan.– Civilklädda personer bad att få se både färdbevis och legitimation. De frågade alla möjliga; gamla, unga, kvinnor och män.Kristofer Lundberg från, Rättvisepartiet socialisterna, berättar även han om en bekant som bevittnat en ID-kontroll som ska ha skett den 14 november på spårvagnen mellan Gamlestaden och Angered. Enligt Kristofer Lundberg såg vittnet civilklädda personer som frågade en resenär efter legitimation.– Det är helt absurt att det här sker, asylsökande och gömda tycker att det är obehagligt, säger [email protected]

Annons

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2021 Fria.Nu