• Jim Jarmusch gör ett collage av korta filmer på samma tema: Coffee and Cigarettes. Här har vi Tom Waits bidrag till filmen.
Stockholms Fria

Charmen med filmen var det omotiverade

Det är nästan 20 år sedan Jim Jarmusch första kortfilm betitlad Coffee and Cigarettes seglade runt på filmklubbar och festivaler. En enkel och poänglös, men charmigt opretentiös liten scen där Roberto Benigni och Steven Wright träffas på ett fik och pratar nonsens.

Ett par år senare kommer nästa film med samma namn. Jarmusch har varit i Memphis och spelat in Mystery Train, om, bland annat, ett par Elvis-tokiga japaner, och gör Coffee and Cigarettes II för att lägga till en personligt bitsk och i högsta grad politisk kommentar till Elvis-kulten. Ett helt annat koncept och motiv än den första filmen.

Ytterligare fem år senare kommer den tredje delen i serien där Iggy Pop och Tom Waits träffas på ett litet fik någonstans i Kalifornien. Tillbaka är de banala samtalsämnena och de opolerat improviserade replikerna. Även regin känns oplanerad och sökande. Men det är också här konceptet etablerats och förfinats; människor som ses över en kopp kaffe och en cigarrett. Innehållet är underordnat konceptet. Filmen är klar redan när idén att tussa ihop Tom Waits och Iggy Pop kläcks. Dialogen blir oemotståndlig oavsett vad de säger.

Att spela in ett tiotal kortfilmer till och lansera hela paketet som en långfilm är inte helt lyckat. Konceptet blir urvattnat. Jarmusch har också gjort misstaget att lägga in återkommande teman, vilket ger sken av att innehållet är djupare än vad det är. Charmen var det innehållslösa och omotiverade. Och han har i sin iver att sammanföra udda personligheter också trissat upp förväntningarna. För vad ska GZA och RZA från Wu-Tang Klan prata med Bill Murray om? Det snuddar vid buskis. Det blir i stället de underliga fransmännen som vinner, i sitt meningslösa ältande om hur de egentligen mår, och hur glada de är att se varandra. Och den avslutande scenen där två ålderstigna vaktmästare har fikarast långt ner i en källare lämnar en melankolisk känsla som är svår att skaka av sig. En känsla Jarmusch är mästare på att skapa, men inte alltid förvalta.

Fakta: 

FILM: Coffee and Cigarettes

Manus & Regi: Jim Jarmusch

Medverkande (som sig själva): Roberto Be

nigni, Tom Waits, Iggy Pop, Cate Blanchett, Jack

White, GZA, RZA, Bill Murray, Steve Buscemi, Meg

White, Alfred Molina, Steve Coogan

Distributör: Triangelfilm

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Alicearna vet inte vart de ska vända sig

Titeln Alice syftar förstås på Lewis Carrolls underliga drogtripp Alice i underlandet som genom Disneys tveksamma förtjänst främst för tankarna till barnfilmen. Till det ambitiösa projekt som nu spelas på Stockholms stadsteater är barn förhoppningsvis portade.

Stockholms Fria

Park Chan-wooks hjärtskärande film

Old Boy - Hämnden har en missvisande undertitel. Hämnden i bestämd form singularis beskriver inte närmelsevis det korrekta antalet, även om de inte kommer i närheten av antalet i Park Chan-wooks tidigare Hämnarens resa där i princip alla filmens karaktärer faller offer för någon annans hämnd. Men hämnd är också vad de båda filmerna handlar om, ren, obefläckad och riktigt elak. Filmerna är de första i en planerad trilogi - på temat hämnd.

Stockholms Fria

Alla tycker lika om Hollywood

Festivalens spotlight riktas i år mot japansk anime, animerade filmer i mangastil. De har redan en enorm publik i hemlandet - vid förra årets Oscarsgala knäpptes Disney på näsan av Miyazakis Spirited away. Ett tecken i tiden? Det kan därför tyckas lite märkligt att inte fler än tre filmer visas, nu när man vigt en egen sektion till deras ära. Men det visar sig att man har valt kvalitet framför kvantitet. Det är tre representativa och mycket bra anime.

Stockholms Fria

Psykotiska dramer och masjävlar på den femtonde filmfestivalen

Så har Stockholms Filmfestival dragit igång för femtonde gången. Och festivalen har minsann växt till sig. Från 1990 års lyckträff med öppningsfilmen Wild at heart av David Lynch, och gäster som Roger Corman (det var trots allt en nystartad undergroundfestival), till årets besök av Oliver Stone, och kanske mer väntade Todd Solondz (det är trots allt fortfarande en etablerad undergroundfestival).

Stockholms Fria

Med lust att skapa något vackert

Claire (Lola Naymark) bor i en liten stad på nordfranska landsbygden. Hon blir med barn men vill hålla det hemligt samt adoptera bort barnet. Hennes passion är att brodera och hon kommer i kontakt med Madame Mélikian (Ariane Ascaride) som broderar för haute couturen i Paris, och som precis förlorat sin son i en motorcykelolycka. De blir vänner och stöd åt varandra i sina livskriser.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu