Ingen promenadseger i EM-kvalet tror Elin Ekblom | Fria.Nu
  • Förra året vann Sverige med 5-0 mot Italien. I morgon kan man räkna med en jämnare match. Foto: Anders Wiklund/SCANPIX
Fria.Nu

Ingen promenadseger i EM-kvalet tror Elin Ekblom

På midsommardagen spelar damlandslaget EM-kval mot Italien. En av dem som kämpar för att ta en plats i den blågula elvan är Elin Ekblom, mittfältaren från Hammarby som för snart tre år sedan var proffs i Barcelona.

Det svenska damlandslaget leder sin EM-kvalgrupp på maximala 18 poäng och är, när två matcher återstår, redan klara för EM-slutspelet 2005 som spelas i England. På lördagen möter man alltså Italien som Sverige besegrade med hela 5-0 på hemmaplan.

Elin Ekblom har, trots att hon är en av landslagstruppens yngsta spelare, hunnit med att vara proffs i den spanska klubben Espanyol.

- Jag såg det som en chans att bredda mig som spelare och skaffa mig erfarenhet. Fotbollen i Primera Division skiljer sig väldigt mycket från allsvenskan. Här är vi väldigt taktiska medan man i Spanien prioriterar den tekniska delen av fotbollen. Där förväntades det att man skulle slå passningar som skulle 'sitta på bladet'. Dessutom fick man lära sig att prata för sig hela tiden. Men de lärde sig säkert mycket av mitt fysiska sätt att spela fotboll också. Tyvärr var tjejerna där lika duktiga på att filma som de spanska killarna. Så fort jag satte in en tackling så låg de och vred sig, vilket gjorde att jag fick en hel del tillsägelser och varningar, berättar Elin Ekblom

Elin Ekblom var den första utländska spelaren i ett lag i den högsta ligan. Reglerna förbjöd dock Ekblom att spela seriematcher. Hon fick nöja sig med att spela cup- och träningsmatcher.

Den kände advokaten Jean-Louis Dupont, som företrädde Marc Bosman i Bosman-fallet, kopplades dock in för att försöka ändra på reglerna. Reglerna ändrades till slut men först efter det att Ekblom lämnat Spanien.

- Det blev faktiskt en himla uppståndelse där nere. Både tv och tidningar uppmärksammade min kamp. Eftersom jag dessutom var ung och blond, så blev man snart igenkänd av spanjorer på gatan, säger Ekblom.

Efter hemkomsten till Sverige och några matcher med Sätra i division 1, hörde allsvenska Hammarby av sig och det blev spel i allsvenskan. I år har Elin Ekblom fått debutera i landslaget och kämpar nu för att slå sig in i den ordinarie blågula startelvan.

- Ja, även om det är svårt att peta någon i det framgångsrika landslaget så är det förstås mitt mål. Ledningen satsar framför allt på de mer rutinerade spelarna som känner varandra väl och har spelat tillsammans i flera år. Det är inget konstigt med det. Samma sak är det ju med herrlandslaget som spelar i EM. Men man kan ju inte gå och vänta på att någon ska pensionera sig. Det är bara att köra på och se till att ta chansen när någon är skadad. Frida Östberg visade under VM att det är möjligt att slå sig in i laget när man får chansen.

I den absoluta toppen är det nu bara en handfull länder, till exempel Sverige, Tyskland och USA, som dominerar damfotbollen. Elin Ekblom tror dock inte att det kommer att bli någon promenadseger mot nederlagstippade Italien.

- Nej, det kan bli en svår match. De har ju hemmaplan och har fortfarande chans att bli tvåa i gruppen, men jag tror att vi kanske kan vinna med 3-1, tippar Ekblom.

- Jag kan dock inte se att det skulle vara ett problem med att vi är för bra. Det är roligt att vi har lyckats ta oss dit där vi är i dag. Framgångarna är resultatet av ett långsiktigt arbete. Vi har anammat den tidigare norska modellen, som inne-

burit att vi arbetat efter en långsiktig utvecklingsplan. Arbetet har varit lyckosamt och som fotbollsspelare vill man ju vinna.

För närvarande arbetar Elin Ekblom som forskarassistent på Idrottshögskolan, men hoppas att i framtiden kunna livnära sig på fotbollen.

- Att leva på fotbollen är ett av mina mål, men jag skulle ändå vilja syssla med något vid sidan om. Arbeta deltid eller plugga. När jag bodde i Barcelona blev jag ganska trött på att inte ha något vid sidan om fotbollen. Det blev lite väl mycket fritid med strandfotboll, vilket man snabbt blir mätt på, konstaterar Ekblom.

Varför har hon inte valt att spela i en mer resursstark klubb som till exempel Djurgården/Älvsjö eller Umeå IK?

- Ja, det är helt enkelt så att det var Hammarby som hörde av sig när jag kom hem till Sverige, avslutar Ekblom.

Annons

Rekommenderade artiklar

Sofia Lind vinner i det långa loppet

Visste ni att Sverige har en skid-åkare som under de senaste nio åren vunnit Vasaloppet fyra gånger och dessutom kommit tvåa fyra gånger? Anledningen till att 99,9 procent svarar nej beror nog mest på att Sofia Lind, som hon heter, är kvinna.

En juste lirare i en machosport

Mikael Johansson gör sin femtonde säsong i Djurgården och är en av elitseriens mest rutinerade spelare, men också en av de 'snällaste' i den sport som den senaste tiden har fått mycket kritik för sin grabbighet.

Karlsson tror på svenskt guld

Svensk bandy har lagom till VM, som startar i ryska Kazan i morgon, fått ett nytt affischnamn. David Karlsson heter han, och har gjort mål i 21 raka seriematcher för Hammarby i år, vilket är svenskt rekord.

Mohamed vill vinna över kenyanerna igen

Under OS i Aten var det många som charmades av den offensivt löpande Mustafa Mohamed från Ljungskile. I morgon planerar han att besegra sina antagonister från Kenya, då han springer Lidingöloppets tremil.

© 2020 Fria.Nu