Socialtjänsten brister i yttranden om ungdomsvård | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Socialtjänsten brister i yttranden om ungdomsvård

Enligt en undersökning gjord av stadsrevisionen finns det brister i 50 procent av socialtjänstens yttranden om ungdomsbrott, varav hälften brister så allvarligt att de inte uppfyller lagens krav. Det kan innebära att ungdomar inte fått den vård eller de påföljder de borde ha, menar granskningsansvariga.

– Det innebär brister i rättsäkerheten och att hela tanken med att förebygga ungdomsbrott kan gå förlorat, säger Per Lindén, granskningsansvarig vid stadsrevisionen som undersökt 55 domar från åren 2004–2006 i rapporten som släpptes i tisdags.
Sociala resursnämndens ordförande, Dario Espiga (s), berättar att granskningens resultat kom som en chock.
– Jag blev både ledsen och förbannad när jag fick höra det. I varenda budget vi skriver menar vi ju att vi ska minska ungdomsbrottsligheten. Då måste vi ju göra det på ett bra sätt som hjälper. Samtidigt förstår jag ju att socialarbetarna befinner sig i en svår situation.

När en person mellan 15 och 17 år begår brott som stöld, misshandel eller narkotikabrott ordineras de vanligen vård av socialtjänsten. Innan personen åtalas ska socialtjänsten, enligt lagen om unga lagöverträdare, skriva ett yttrande där de föreslår åtgärder. I yttrandet ska de bland annat förklara exakt hur åtgärden ska se ut, vad som är syftet, om personen begått tidigare brott och fått påföljder innan och hur uppföljningar ska ske. Det är här man har brustit.
– I vissa fall har socialtjänsten bara skrivit att de ska "vidta åtgärder", men inte vilken form av åtgärder, säger Per Lindén som menar att det innebär brister i rättssäkerheten.
– Eftersom socialtjänsten är uppdelad i stadsdelarna innebär det hypotetiskt att tre ungdomar som begår likadana brott i olika stadsdelar döms olika eftersom socialtjänstens yttranden ser olika ut.

Enligt Per Lindén kan bristerna även ha inneburit bakslag i kommunens arbete med ungdomar som begår brott.
– Det är viktigt med tydligt agerande så att inte de som döms känner att "det hände ju inget". Det sänder ut ett felaktigt budskap. Hela tanken med att ungdomar får socialtjänst istället för fängelse är ju att det ska verka förebyggande, att man ska bryta den kriminella banan innan man blir för tungt belastad. Då är det viktigt att socialtjänsten är tydlig och agerar.
Det yttersta ansvaret har dock Dario Espiga.
– Ja, så jag kan ju inte skylla ifrån mig.
Och du kände inte till det här?
– Nej, jag fick veta det via stadsrevisionens rapport.
Nu ska Dario Espiga ta direkt kontakt med fackkansliet för att diskutera hur situationen ska förändras.
– Vi måste vidta åtgärder, till exempel utbildning för personal, och hitta något sätt för oss politiker att granska yttranden. Resultatet är väldigt allvarligt.
[email protected]

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu