Stockholms Fria

Ett kilo kaffe? Det blir 312 kronor

312 kronor för ett kilo kaffe. 26 kronor för en liter bensin. Det är de priser som skulle råda om resten av samhället följde SL:s prishöjningar.

Från den första mars nästa år kommer det kosta 690 kronor att åka en månad i Stockholms kollektivtrafik. Det innebär att priset nästan tiodubblats sedan 1980. Då kostade ett månadskort 70 kronor.
I dag kostar ett månadskort 620 kronor. Om priset istället följt konsumentprisindex skulle man bara behöva betala strax över 200 kronor.

SL:s största konkurrent är biltrafiken. Men hade bensinen följt samma prisutveckling som SL-kortet skulle en liter kosta ungefär 26 kronor. Dubbelt så mycket som i dag. Det har med andra ord blivit betydligt billigare att åka bil jämfört med kollektiva alternativ. Men ändå har den borgerliga majoriteten i SL:s styrelse beslutat att priset på månadskortet ska höjas ytterligare.
Styrelsens ordförande, trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (m), tycker inte att månadskortet har blivit för dyrt.
– En liter mjölk är alltid en liter mjölk, eller hur? Medan kollektivtrafiken har byggts ut genom åren, menar han.
Ulf Slotte på intresseorganisationen planka.nu menar att SL kan höja priserna så mycket för att människor inte har något annat val än att åka med SL.
– Det är stora grupper i samhället som inte har andra alternativ än att resa kollektivt för att ta sig till arbetsplatserna, åka till stan för att gå på bio eller gå ut på helgen, säger han.
Samtidigt höjs nu också böterna för plankning från 800 till 1 200 kronor. Men Ulf Slotte är säker på att det inte kommer att leda till minskad plankning, utan bara fler skulder hos kronofogden.
– Det kommer att placera ytterligare människor i en skuldfälla, spår han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Husen ska stå kvar

När Nya Karolinska sjukhuset reser sig i glas och betong får hyreshuset på Olof af Acrels väg 8 inte längre plats. Landstinget har väntat in i det sista med beskedet som kom som en fullständig överrakning för de boende.

Stockholms Fria

Facklig kritik mot nya Karolinska

Fyra fackförbund kräver att byggstarten för Nya Karolinska sjukhuset i Solna skjuts upp. De menar att den utredning som ska ligga till grund för beslutet är bristfällig och inaktuell.

Stockholms Fria

Klimatprogram sjunger på sista versen

Trots tal om vikten av insatser för att motverka klimathotet stryps bidragen till klimatinvesteringsprogrammen. Den åtgärd som regeringen istället vill se innehåller knappt hälften så mycket pengar.

Borgarna sjösätter Plan B

När de boende i ytterstaden inte visar intresse för att ombilda öppnar majoriteten i stadshuset för försäljning av allmännyttiga fastigheter till privatvärdar. SFT:s Olle Sundgren frågar sig om detta är borgerlighetens Plan B för att sätta bruksvärdessystemet ur spel.

Stockholms Fria

Fackförbund fruktar privatiserade verk

En statlig utredning föreslår att Banverkets och Vägverkets lönsamma delar bolagiseras. När beslutet är klubbat i riksdagen nästa sommar ligger vägen öppen för privatisering.

© 2024 Fria.Nu