Kraftig tillväxt Cristina Kirchners trumfkort | Fria.Nu
Fria.Nu

Kraftig tillväxt Cristina Kirchners trumfkort

Cristina Kirchner kommer med största sannolikhet att bli Argentinas nästa president. Hon betraktas som en fortsättning på makens, den avgående presidenten Néstor Kirchners, politik. Cristina Kirchners vallöfte är enkelt och kort: mer av detsamma.

- Sedan två år tillbaka är det köer i trafiken nästan varje dag. Nu när ekonomin 'fungerar' igen köper de rika bilar och det blir trafikstockningar, säger en medpassagerare på 41:ans buss till mig på väg genom centrala Buenos Aires.
På trottoaren går stressade huvudstadsbor om bussen vi sitter i. Min medpassagerare är sjuksköterska och säger att hon ibland tar två olika bussar för att undvika det värsta kaoset och på så sätt komma till jobbet en halvtimme snabbare.
Som många argentinare är hon medveten om att landets ekonomi går bra. Under de senaste åren har tillväxten varit skyhöga 9-10 procent. Ett något vulgärt exempel på uppsvinget är att försäljningen av lyxbilar har fördubblats sedan 2005. Men min medpassagerare har knappt känt av uppgången i sin egen plånbok. Lönen har visserligen ökat, men mycket av påslaget har ätits upp av den höga inflationen.

På söndag är det presidentval i Argentina. Trots att många argentinare känner att de har hamnat vid sidan av den ekonomiska boomen kommer de förmodligen att åter välja en Kirchner till president. Cristina Kirchner är storfavorit till att ta över rodret när maken Néstor avgår efter fyra år på posten.
Cristina Kirchner är inte någon duvunge i politiken. Hon har varit parlamentsledamot för peronistpartiet sedan slutet av 1980-talet och är van vid politiska fejder. Sedan hon blev presidentfru 2003 har hennes inflytande växt oavbrutet. Förutom rollen som 'första dam' har Cristina Kirchner varit maken Néstors förlängda arm i parlamentet.
Det är inte helt lätt att placera ut makarna Kirchner på en höger-vänsterskala. De använder sig av en vänsterretorik och har bland annat infört socialbidrag för fattiga familjer. Samtidigt står de på god fot med många inhemska företagare och har låtit klassklyftorna öka sedan makttillträdandet 2003. Venezuelas Hugo Chávez står makarna Kirchner nära, men även förhållandet till USA är mycket gott, en och annan bitsk kommentar till trots.
Cristina Kirchner jämförs ibland med Michelle Bachellet, socialdemokraten som valdes till president i Chile i början av förra året. Statsvetaren Graciela Röhmer tycker dock att liknelsen haltar något.
- Bachelet talar om kvinnans ställning i samhället. Det gör inte Cristina Kirchner. Tvärtom, Kirchner tycker att kvinnofrågorna är irriterande.
En än tydligare skillnad är ledarstilen. Bachelet har hyllats för sitt mjuka, icke-auktoritära sätt att behandla medarbetare och politiska motståndare. Kirchner betraktas som en kompromisslös och hård yrkespolitiker. 'Aggressiv', 'auktoritär' och 'högmodig' är vanliga omdömen om presidentkandidaten.

Kirchners främsta rivaler är centerpolitikern Elisa Carrió och den före detta ekonomiministern Roberto Lavagna. Båda talar om att kyla ner den kraftiga tillväxten för att få bukt med den höga inflationen och undvika en ny kollaps som den som drabbade landet 2001.
Många väljare uppfattar Carrió som en duktig oppositionspolitiker men oförmögen att regera. Lavagna anses vara en kunnig ekonom, men hans träiga och charmlösa utstrålning ligger honom i fatet.
Både Carrió och Lavagna kan utmana Cristina Kirchner om över- och medelklassens röster. Bland arbetare och lägre medelklass vinner dock presidentfrun överlägset. Makarna Kirchner har under sina fyra år vid makten tagit kontrollen över peronistpartiet, som har djupa rötter i den argentinska arbetarklassen. Under de senaste årens tillväxt har hög- och medelinkomsttagarna glidit ifrån arbetarna, som sett sin köpkraft stagnera. Men det är just bland arbetarna som Cristina Kirchner har sitt främsta stöd.
- Trots att inkomsterna är ojämnt fördelade har de senaste årens tillväxt förbättrat livsvillkoren för alla, säger den oppositionelle fackföreningsledaren Claudio Lozano vid centralorganisationen CTA.
- Arbetarna har det bättre i dag än under krisen och kommer att rösta på de politiker som har suttit vid makten under uppgången. Därför kommer Cristina att få många röster.

Kirchners starkaste fäste är El Conurbano, Buenos Aires enorma arbetarförorter med cirka 10 miljoner invånare. Peronistpartiet har lokala förgreningar i varje förort och stora möjligheter att påverka vardagslivet för många människor. Statsvetaren Rosendo Fraga hävdar att många förortsbor röstar på regeringspartiet för de lokala ledarnas skull.
- De lokala peronistledarna har stor makt i förorterna. De fördelar vissa socialbidrag och kan hjälpa folk att till exempel få sjukhusvård snabbare. Invånarna i förorten känner sina lokala ledare och vet hur de kan få hjälp. Därför föredrar de att inte byta ut dem, för de vet inte om de kan få hjälp av de nya ledare som skulle ersätta de nuvarande.

Fakta: 

Argentinas ekonomi
Argentinas ekonomi kollapsade 2001. Under flera år hade peson varit knuten till US-dollarn vilket gjorde den argentinska arbetskraften och exportvaror dyrare än grannländernas. Många företag hade flyttat sin produktion till andra länder, främst Brasilien.
Peson devalverades i början av 2002 och lönerna minskade med 60-70 procent.
Hälften av landets invånare hamnade under fattigdomsstrecket.
Sedan 2003 växer ekonomin kraftigt. Antalet fattiga har minskat, men många arbetare ligger nära fattigdomsgränsen eftersom priserna har stigit markant.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu