Cristina Kirchner lovar att föra samma politik som sin man | Fria.Nu
Fria.Nu

Cristina Kirchner lovar att föra samma politik som sin man

Cristina Kirchner kommer troligen att bli Argentinas nästa president. Hennes man, Néstor Kirchner, är president nu. Hon säger att hon kommer att föra samma politik som han.

Cristina Kirchners vallöfte är enkelt och kort: mer av samma sak.Jag åker 41:ans buss genom centrala Buenos Aires. De stressade människorna på trottoaren går fortare än bussen. En medpassagerare säger:– Sedan två år tillbaka är det köer i trafiken nästan varje dag. Nu finns det mer pengar. De rika köper bilar och då blir det köer.Min medpassagerare är sjuksköterska. Hon vet att landets ekonomi går bra. Tillväxten har varit 9–10 procent de senaste åren. Men själv har hon inte fått mer pengar. Hon har fått högre lön, men det märker hon knappt eftersom inflationen också är hög.

På söndag är det presidentval i Argentina. Néstor Kirchner avgår efter fyra år som president, och de flesta vill ha Cristina Kirchner som ny president.Det är inte lätt att säga om Néstor och Cristina Kirchner står till höger eller vänster. De talar som vänster-politiker, och de har bland annat infört socialbidrag för fattiga familjer. Men skillnaden mellan fattiga och rika har ökat sedan Néstor Kirchner blev president 2003. De står nära Venezuelas Hugo Chávez, men de är också vänner med USA.Ibland jämför man Cristina Kirchner med Michelle Bachelet, Chiles socialdemokratiska president. Men statsvetaren Graciela Röhmer tycker inte att de två är så lika.– Bachelet talar om kvinnans ställning i samhället. Det gör inte Cristina Kirchner.Många gillar Bachelets mjuka sätt att tala med medarbetare och politiska motståndare. Kirchner är en hårdare politiker. Många säger att hon är aggressiv och vill bestämma allting.

Center-politikern Elisa Carrió och den före detta ekonomiministern Roberto Lavagna kan också få många röster. Båda vill minska den ekonomiska tillväxten för att undvika att Argentina får samma problem med ekonomin som landet hade år 2001.Många väljare tycker att Carrió är bra i opposition, men de tror att hon skulle bli en dålig president. Lavagna är en kunnig ekonom, men folk tycker att han är för tråkig. Många rika argentinare kommer att rösta på Carrió eller Lavagna. Men arbetarna kommer att rösta på Kirchner.Arbetarna i Argentina röstar på peronistpartiet av tradition. Under de senaste åren har de rika blivit rikare, men arbetarna har inte fått det mycket bättre. Ändå är det mest arbetare som stöder Cristina Kirchner.Claudio Lozano är ledare för facket CTA. Han säger:– Arbetarna har det bättre i dag än under krisen. De kommer att rösta på de politiker som har haft makten när det blev bättre. Därför kommer Cristina att få många röster.Kirchner är mest populär i El Conurbano, Buenos Aires förorter, där många arbetare bor. El Conurbano har cirka 10 miljoner invånare. Peronistpartiet arbetar mycket i förorterna. Partiet finns med i många människors vardag.Statsvetaren Rosendo Fraga säger att många människor i förorterna röstar på peronisterna för de lokala ledarnas skull.– De lokala peronistledarna har stor makt i förorterna. De delar ut vissa socialbidrag och kan hjälpa folk att få vård snabbare på sjukhus. Människorna i förorten känner sina lokala ledare och vet hur de kan få hjälp. Därför vill de inte byta ut dem. De vet inte om de skulle få samma hjälp av nya ledare.Lätt svenska: Malin Bergendal

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu