Ny folksport på frammarsch | Fria.Nu
Fria.Nu

Ny folksport på frammarsch

Små färgglada plastdiscar viner fram genom träden och det är inte längre bara picknickare som behöver lätta på trycket som rör sig bland buskar och snår. Vad är det egentligen som pågår i skogen kring gamla polisstugan i Slottsskogen?

De färgglada plastdiscarna och prasslandet i buskagen hör med stor sannolikhet till någon av de allt fler frisbeegolfare som söker sig till den utbyggda frisbeegolfbanan, sedan i våras med 18 nya korgar.

Bakom den nya banan står Slottsskogens Frisbeegolf, ett enmansprojekt bestående av Bo Söderberg, som håller till i gamla polisstugan. Där kan spelare hyra discar, låna kartor över banan och köpa fika.

- Jag har alltid haft en idé om att göra något med frisbeegolfen här, säger han och berättar att planerna tog fart när han var med och arrangerade lag-SM i Slottsskogen år 2000 tillsammans med bland annat Tomas Hallberg.

Men det tog tid innan planerna blev till något konkret och Bo arbetade med Park- och naturförvaltningen i två år för att få till alla avtal.

- De inser att det är en bra grej, men i Slottsskogen finns också landskapsstugor och promenadstigar man måste ta hänsyn till, säger han.

Ett krav för att utöka den gamla banan var att ett par av de gamla korgarna skulle bort. Den som någon gång gått den gamla banan en solig helgdag vet hur det var att sicksacka fram i trängseln bland picnic-filtar och barnvagnar.

Men Bo har bara gott att säga om samarbetet med kommunen och sedan i våras möts frisbeegolfspelarna av arton korgar istället för nio.

- Det har varit mycket planering med att bygga bort gamla korgar och få till den nya banan, säger Bo som tillsammans med Mats Gullander från frisbeeklubben 360° planerat den nya banan.

- Mats har sett många banor utomlands och har kommit med många bra synpunkter.

Den nya banan bjuder på mer tekniskt motstånd, bland annat ett vattenhål där det gäller att ha koll på kasttekniken för att inte förlora discen i det grumliga vattnet. Men Bo ser på den högre tekniska nivån som något positivt.

- De flesta tycker bara det är kul. Det blir en större utmaning att utvecklas med.

Frisbeegolfen har sitt ursprung i USA där den började utvecklas under 70-talet. Idag är USA världsledande i den snabbt växande sporten, men Sverige ligger strax efter med flera duktiga tävlingsspelare.

Det är svårt att avgöra hur många utövare det finns i Sverige idag eftersom de flesta är motionsspelare, men Svenska FrisbeeFörbundet har cirka 1500 registrerade tävlingsspelare och totalt cirka 5000 medlemmar. Det totala antalet spelare i landet är dock troligen betydligt högre.

Men frisbeegolf är handlar inte bara om sport och tävling.

- Frisbeegolfen har så många bra egenskaper. Gemenskap, frisk luft, motion och det är väldigt bra kamratanda, säger Bo.

- Det är en gentlemannasport. Det finns inga domare och hederskänslan är stark bland spelarna. Jag möter nästan aldrig någon som kan berätta om fusk på banorna. Det är en bra sport för ungdomar att komma in i.

Mottagandet av frisbeegolfens utökning i Slottsskogen har varit positivt. För trots att den nya banan breder ut sig över ett större område har Bo inte stött på några negativa reaktioner från andra besökare. Gemenskapen kring banan är stor och allt fler har fått upp ögonen för sporten.

- Jag har hyrt ut discar till medelålders par som vill prova på, säger Bo men berättar att den största skillnaden efter utökningen av banan är att antalet tjejer blivit större.

- För fem år sedan var det max fem procent tjejer som spelade här. Nu är det säkert 30 procent. Det är jättekul.

Även om aktiviteten har tagit fart snabbt för Slottsskogens Frisbeegolf finns det fler planer för framtiden. Bo kommer bland annat tillsammans med Mats Gullander att arrangera nybörjarkurser i sommar och han hoppas även på att arrangera tävlingar framöver.

Det finns också planer på att i framtiden göra en förening av Slottsskogens Frisbeegolf. Idag finns bara en förening med frisbeegolf i Göteborg, 360°, och Bo tror att sporten skulle må bra av en förening till.

Fakta

Slottsskogens Frisbeegolf har öppet vardagar klockan 14-20 och helger 12-20.

Det kostar inget att spela och discar går att både köpa och hyra vid gamla polisstugan.

Annons

Rekommenderade artiklar

Korpen satsar på damer

Gratis domarutbildning och bättre planer och matchtider för damer ska göra Korpenfotbollen mer jämställd.

Stockholms Fria

Handikappidrott intar Malmö

I helgen samlas runt 2 000 idrottare från femton länder för att delta i världens näst största handikappidrottstävling – Malmö open.

Skånes Fria

© 2020 Fria.Nu