Oljan utanför Ghanas kust kanske inte hjälper folket | Fria.Nu
Fria.Nu

Oljan utanför Ghanas kust kanske inte hjälper folket

Ghana har hittat mycket olja utanför sin kust. Man kanske börjar ta upp oljan redan om tre år. Många är glada över oljan för att den kommer att ge Ghana pengar. Men andra tror inte att folket kommer att få det bättre på grund av oljan.

Nyheten om oljan i Ghana kom i juni i år. Tidningen Accra Daily Mail skrev på första sidan: "Tack Gud. Olja till sist. Tack Gud!" Ghanas president John Kaffour sa till tv-bolaget BBC:– Det går bra för oss redan nu. Med oljan kommer vi att flyga.När man talar om Afrika söder om Sahara handlar det ofta om fattigdom, korruption och hemska inbördeskrig. Men det har gått bättre för Ghana. Landet har varit självständigt i 50 år.

Först hittade man cirka 600 miljoner fat olja utanför Ghanas kust. Nigeria har troligen 50 gånger mer olja än så. Sedan hittade man mycket mer olja på flera platser längst kusten.Ghanas statliga oljebolag GNPC ska ta upp oljan tillsammans med brittiska Tullow Oil och amerikanska Kosmos Energy. Nu pratar de om hur de ska dela på pengarna. De tror att de kommer överens i slutet av november.Många är glada över oljan, men alla tror inte att det blir bättre för Ghanas folk. Edith Forson studerar afrikansk politik vid Cape Coast-universitetet, UCC, på Ghanas sydkust. Hon säger:– Oljan kommer inte att göra så att folk får det bättre. Om man tittar på Nigeria ser man vad oljan för med sig.I Nigeria har man pumpat upp olja sedan 1960-talet. Men de flesta människorna i Nigeria är fortfarande fattiga. Det har varit många militärkupper och det är mycket korruption. Edith Forson tror att det kommer att bli likadant i Ghana.Det finns många fler som tror som hon, att folket i Ghana inte får det bättre på grund av oljan. De jämför ofta med Nigeria.

Priset på olja är högre än någonsin nu. Både Kina och länderna i väst är intresserade av Afrikas natur-resurser.En professor i geografi vid UCC vet mycket om vad som händer. Han vill inte säga sitt namn eftersom regeringen och företagen förhandlar just nu. Han säger:– Olja är politik. Jag vet inte hur mycket jag borde berätta. Andra länder är alltmer intresserade av Ghanas olja. Kina, Ryssland och Kanada är intresserade. Jag tror att regeringen har mycket att göra nu.– I första hand kommer vi att handla med våra vänner USA och England. Men Kina vill också gärna handla med oss. De ger oss bra lån.Lätt svenska: Malin Bergendal

Ghana Ghana ligger i Västafrika och gränsar till Elfenbenskusten i väster och Togo i öster. Tidigare styrde Storbritannien landet. Det har varit flera militärkupper i landet. Ekonomin är dålig ibland. Ändå är Ghana stabilt och har fått bättre ekonomi under 2000-talet. Man brukar säga att Ghana är en demokrati. År 2000 var det val. Diktatorn Jerry Rawlings hade valt en person som skulle leda landet efter honom. Men den personen förlorade, och John Kaffour blev president. Han är fortfarande president.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ghanas oljefynd lockar utlänningar

Samtidigt som omvärlden intresserar sig allt mer för Afrikas olja annonserar Ghana att man funnit stora mängder olja utanför sin kust. Sedan den före detta brittiska kolonin gick ut med nyheten i somras har utvecklingen gått snabbt – utvinning kan komma att starta inom tre år. Men alla

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2021 Fria.Nu