Correas parti får bestämma mest om den nya grundlagen | Fria.Nu
Fria.Nu

Correas parti får bestämma mest om den nya grundlagen

Ecuador ska få en ny grundlag. Folket i Ecuador har röstat om vilka som ska skriva den nya grundlagen. President Rafael Correas parti får egen majoritet i gruppen.

Nästan 70 procent av ecuadorianerna röstade på Correas parti, Acuerdo País, förra söndagen. Correas parti får därför 80 av de 130 platserna i gruppen. De ska börja skriva den nya grundlagen om en månad.Förra året var det val till parlamentet. Då bestämde Correa att hans parti inte skulle vara med. Han sa att parlamentet är så korrumperat så att man inte kan förändra det genom att vara med. Correa var presidentkandidat då. Han sa att han skulle få bort korruptionen genom att ändra grundlagen om han blev president. Nu kommer hans parti att få stor makt över hur den nya grundlagen blir.

Man vet inte hur den nya grundlagen kommer att bli. Correa säger att medborgarna ska få mer makt och partierna ska få mindre. Väljarna ska kunna avsätta alla politiker när de vill.Rafael Correa är socialist. Liksom Venezuelas president Hugo Chávez vill han ha en "2000-talets socialism". Troligen kommer det inte att stå i den nya grundlagen att Ecuador ska bli socialistiskt. Men det blir nog en grundlag som säger att landet kan ha en stark stat, fördela rikedomarna och ge pengar till sjuka och arbetslösa.Valet gick mycket dåligt för de andra partierna. Inget annat parti fick mer än 10 procent av rösterna. De kommer att få några mandat i gruppen som ska skriva en ny grundlag, men de kommer inte att kunna bestämma något.

Det har varit mycket korruption i ecuadoriansk politik. Många politiker har blivit mutade. Det är en anledning till att så många har röstat på Correa. Han arbetar mot korruption och folk tycker att han verkar hederlig.Hans parti-kamrat Alberto Acosta kommer troligen att leda arbetet med den nya grundlagen. Han vill stänga parlamentet under de sex månader som arbetet kommer att ta. Han säger att de ska ändra lagarna om parlamentet, och därför ska det vara stängt.

Oppositionen säger att man bryter mot grundlagen om man stänger parlamentet. De säger att Rafael Correa försöker avskaffa demokratin och ta all makt själv. De tror att han vill att det ska bli som i Venezuela, där presidenten får allt mer makt.Men Correa säger att han arbetar mot korrumperade politiker. Valmyndigheten i Ecuador säger också att det är rimligt att stänga parlamentet tillfälligt medan man skriver den nya grundlagen.

Höger-politikern Alvaro Noboa säger att Rafael Correa har delat ut statens pengar för att folk ska rösta på honom. Sedan Correa kom till makten har staten gett mer pengar till fattiga människor i Ecuador. EU:s val-observatörer tycker också att Correa har gjort fel. Chefen för valobservatörerna, José Ribeiro e Castro, har säger:– Correa har använt statens pengar på fel sätt.Men Ribeiro e Castro säger att Correa inte har fuskat och att alla kandidater har fått säga vad de tycker.

I dag kan man inte välja om en president i Ecuador, men det kanske kommer att ändras. Man har ändrat på det i flera latinamerikanska länder de senaste 15 åren. Hugo Chávez i Venezuela bestämde att man fick välja samma president en gång till. Han blev vald igen. Nu vill han att man ska kunna välja samma president hur många gånger som helst.En del tycker att det är bra att väljarna kan ha kvar en president som de litar på. Andra tycker att det är ett sätt för odemokratiska ledare att behålla makten.Correa vill att man ska kunna välja om samma president en gång. Men Alfredo Acosta säger nej till det.

När den nya grundlagen börjar gälla, kommer det att bli ett nytt val. Då kan Correa ställa upp igen eftersom hans mandat inte är slut. Om det blir nyval får han troligen egen majoritet i parlamentet, och då kan han göra de ekonomiska och sociala förändringar som han har lovat.Lätt svenska: Malin Bergendal

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu