President Correa får fria händer | Fria.Nu
Fria.Nu

President Correa får fria händer

Ecuadors president Rafael Correas parti får egen majoritet i den konstituerande församling som ska skriva en ny grundlag. Correa är nu ett steg närmare att införa "2000-talets socialism".

– Det här är en seger för Ecuadors medborgare, sa Rafael Correa när valresultaten offentliggjordes.
I söndags la nästan 70 procent av ecuadorianerna sin röst på Correas parti, Acuerdo País. Vänstermannen Correa får därmed egen majoritet i den konstituerande församlingen med cirka 80 av de totalt 130 platserna. Om en månad inleder församlingen sitt arbete med att författa en ny grundlag.

Rafael Correa tillät inte sina partikamrater att ställa upp i parlamentsvalet förra året. Han hävdade att parlamentet var alltför korrupt för att kunna förändras inifrån. Correa var då presidentkandidat och lovade att få bukt med korruptionen genom att ändra grundlagen. Nu är han mycket nära sitt mål. Storsegern gör att Acuerdo País slipper kompromissa med andra partier i den konstituerande församlingen.
Det är ännu oklart exakt hur den nya grundlagen kommer att se ut. Correa har utlovat reformer för att öka medborgarnas makt och minska partiernas. Till exempel ska alla folkvalda kunna avsättas under pågående mandatperiod om väljarna så önskar. Rafael Correa vill även ändra den gällande grundlagens nyliberala system.
Han förespråkar liksom Venezuelas president Hugo Chávez en "2000-talets socialism". Författningen kommer knappast att slå fast socialism som statsideologi, men väl tillåta en kraftig vänstersväng med en stark stat, fördelning av rikedomar och sociala skyddsnät.

Söndagens valresultat innebär slutet för flera av de traditionella politiska partierna: inget av dem fick mer än 10 procent av rösterna. De kommer att få några enstaka mandat i församlingen, men kommer inte att kunna påverka utformningen av den nya grundlagen.

Under de senaste åren har de traditionella partierna varit inblandade i en mängd mutskandaler och skumma uppgörelser. Deras förfall är en bidragande orsak till Correas höga röstetal.
Han har vunnit många väljare genom att bekämpa korruptionen och tack vare sin personliga framtoning som en alltigenom hederlig politiker.
– Parlamentarikerna borde gå hem till sig och hålla tyst, sa Correas partikamrat Alberto Acosta under en presskonferens på valnatten.
Acosta, som förmodligen blir ordförande för den konstituerande församlingen, vill stänga landets parlament.
Alberto Acosta hävdar att parlamentet skulle störa den konstituerande församlingens arbete. Bland annat kommer den nya författningen ändra spelreglerna i parlamentet. Därför borde parlamentet stängas under det halvår som den konstituerande församlingen kommer att sammanträda, resonerar han. Det skulle även hindra oppositionen, som har ett visst inflytande i parlamentet, från att sätta käppar i hjulet för Correa.

Oppositionen hävdar att det vore grundlagsvidrigt att stänga parlamentet. De anklagar presidenten för att vilja avskaffa demokratin och införa ett totalitärt styre i Ecuador. Oppositionsledarna hävdar att Correa vill kopiera den samhällsmodell som Hugo Chávez har infört i Venezuela, där makten i allt högre grad koncentreras till presidentämbetet.
Correa slår ifrån sig anklagelserna och säger sig leda en medborgarrevolution mot korrupta yrkespolitiker. Med cirka 70 procent av rösterna i ryggen kan han ta lätt på kritiken. Han får även ett visst stöd från valmyndigheten, flera av dess ledamöter anser att det vore rimligt att parlamentet stängs "tillfälligt".
Högerpolitikern Alvaro Noboa anklagade Correa för att använda statliga pengar för att få fler röster. Sedan Correa kom till makten har landets fattiga fått nya ekonomiska stöd av staten. Även EU:s valobservatörer har kritiserat presidentens agerande.
– Statliga pengar har använts på ett icke lämpligt sätt. Rafael Correas närvaro har varit alltför dominant, sa chefen för valobservatörerna, José Ribeiro e Castro, under en presskonferens i tisdags. Trots kritiken påpekade Ribeiro e Castro att valet hade gått riktigt till och att alla kandidater hade haft möjlighet att framföra sina åsikter.

Dagens grundlag tillåter inte omval, men det kan komma att ändras. Så har skett i flera latinamerikanska länder under de senaste 15 åren. I Venezuela införde Hugo Chávez ett omval till presidentposten och blev själv omvald. Nu vill han tillåta hur många omval som helst. De som förordar möjligheten till omval anser att väljarna har rätt att behålla en president som de har förtroende för. Motståndarna hävdar att det är ett sätt för auktoritära ledare att klamra sig fast vid makten.
Correa har förespråkat att presidenten ska kunna väljas om endast en gång, som i USA eller Brasilien. Men hans inflytelserike partikamrat Alfredo Acosta har sagt blankt nej till omval. Acosta kan dock tänka sig ett mandat på fem eller sex år, istället för dagens fyra.

Klart är att nyval kommer att utlysas när den nya grundlagen träder i kraft, och då skulle Correa kunna ställa upp igen eftersom hans nuvarande mandat ännu inte har gått ut. Nyval skulle förmodligen ge honom egen majoritet i parlamentet och därmed möjlighet att genomföra de utlovade sociala och ekonomiska förändringarna.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu