Stockholms Fria

Politiskt engagerad ordvirtuos

Rapp, träffsäker och alltid politiskt orienterad har underground-hiphoparen Sage Francis gett ut skivor i bästa gör det själv-stil i drygt tio år. Den senaste Human the Death Dance släpptes i maj och förra helgen gästade han Debaser i Stockholm. Med sina konstfulla uppmaningar att bojkotta giriga storföretag och animalieindustrin trollbinder han publiken. En av Sveriges egna spoken word-poeter, Kung Henry, fick en pratstund med honom efter spelningen.

Sage Francis är ett av de största namnen inom den spoken word-influerade delen av den amerikanska hiphopens undergroundscen. Han kommer från Providence, Rhode Island och började uppträda med sin musik och poesi redan vid 12 års ålder. 30 år gammal har han spelat in och givit ut skivor mer eller mindre på egen hand sedan 1996. Tack vare den musikrevolution på internet som Napster innebar i slutet av 90-talet nådde han ut till delar av världen han aldrig kunnat drömma om och hans första uppträdande utanför USA var faktiskt här i Sverige.

I takt med att framgångarna växte insåg han att musiken var något han kunde livnära sig på och sa till slut upp sig från sitt jobb som glassförsäljare för att helt ägna sig åt sin konst.

- Jag stod i valet mellan att antingen satsa på att tjäna pengar på att göra musik eller att ha ett skitjobb och göra musik vid sidan av, och tursamt nog valde jag det första alternativet och fick det att funka, säger han och skrattar hjärtligt.

Vi sitter i den lilla logen backstage på Debaser Medis i Stockholm. Sage Francis har precis avslutat en energistark show som bitvis mer liknar en enmansteaterföreställning än en traditionell hiphopspelning. Publiken älskade det, skrattade, jublade och gav bifall om vartannat. På scen träder Sage in i olika roller både under låtarna och i mellansnacken och jag frågar om han sysslat med skådespeleri. Han svarar att han varit lite involverad i filmskapande men inte som skådespelare och att det han upplevt där inte gjort honom särskilt intresserad av att slå in på den banan.

- Hela grejen får mig att må illa. Skådespelare är vidriga människor och hela filmbranschen är sjuk, mycket sjukare än musikbranschen, säger han men medger att skådespelandet är en enormt viktig del av hans scenframträdande.

- Jag står ju helt ensam på scen framför 650 personer i Sverige. Jag kan inte bara stå still och tro att folk ska tycka det är skoj. Jag måste hitta på något extra att ge dem.
Han berättar att han just genomfört en spoken word-turné i USA. Den innehöll mycket historieberättande och är nog, enligt honom själv, det närmaste han kommit ordentligt skådespeleri.

- Det och en liten röst-statist-roll i Simpsons-filmen, säger han och småler med en blandning av blygsamhet och stolthet.

Samtalet söker sig in på frågor om vilken roll internet och fildelning spelar för musikartister och skivbolag i dag. Sage Francis förklarar att han anser sig lyckligt lottad som haft turen att få vara med i början av eran då utbudet av artister som spred sin musik via nätet var betydligt mer begränsat än vad det är i dag. Han kunde bygga upp en stor lyssnarkrets utan uppbackning av något stort skivbolag tack vare att han var tillräckligt bra på det han gjorde. I dag så här tio år efter Napsters genomslag är läget ett helt annat, menar han. Mediet är översvämmat av en till synes oändlig mängd artister och kvaliteten på dem är i huvudsak ganska dålig.

- Det tråkiga är att det inte längre bara är de stora skivbolagen som skadas av musikutbudet på internet utan även riktigt duktiga artister som försvinner i vimlet av dålig musik och får mycket svårt att bygga upp en lyssnarkrets.

Men Sage är hoppfull.

- Det kommer nog lösa sig på ett eller annat sätt. Vi har nog bara inte hunnit dit än. Jag tror att det kommer utveckla sig så att skivbolag i stor utsträckning ersätts av särskilda sidor på nätet som med omsorg väljer att lägga upp kvalitativ musik av duktiga artister så att folk lättare kan hitta musik de gillar genom att leta på just de sidor som de vet brukar ha bra grejer i den genren de gillar.

Det är också den idén han har med sin egen label Strange Famous Records. Han menar att de stora skivbolag som gnäller om att de förlorar pengar på utebliven skivförsäljning till största delen har sig själva att skylla.

- De har under en längre tid till stor del bara gett ut usel musik och folk har blivit less på att betala överpriser för musik de inte får någonting ut av att lyssna på.

Sage Francis uttrycker i många av sina texter starka politiska åsikter och riktar hård kritik mot den amerikanska regeringen. Det blev kanske allra tydligast i låten 'Makeshift Patriot' som han skrev under tumulten efter 11 september-attentatet. I låten kritiserar han regeringens utformande av sitt krig mot terrorism och även den överdrivna patriotism som spred sig bland stora delar av det amerikanska folket. Vi diskuterar skillnader mellan att vara samhällskritisk i USA och i Sverige. Här är vi vana att öppet kunna kritisera regeringen utan att folk tar illa upp eller tycker att man är för avvikande och när vi ifrågasätter patriotism är det sällan det väcker särskilt stark anstöt hos folk.

Sage Francis bekräftar uppfattningen om att sådant är känsligare i USA, vilket i mina ögon gör att det är en större poäng för en amerikansk artist att göra sådana ställningstaganden.

- Det har två sidor, lägger han eftertänksamt till. Rent socialt kan det vara dåligt. Jag väljer till exempel ofta att inte alltför hårt predika mina politiska åsikter för min mamma och min mormor för jag vet att de kan ta väldigt illa upp och jag vill ogärna skapa för stora problem inom familjen. Men jag kände ändå som artist att det var enormt viktigt att ta upp sådana frågor som många var för rädda för att diskutera. Jag blev oerhört skrämd av att inse att folk i mitt hemland var så ivriga att bomba och starta krig med länder som man inte ens visste om de var inblandade i attentatet. I synnerhet när det gällde länder med befolkning av annan etnicitet.

Sage Francis engagerar sig även politiskt utöver sina texter. Han har till exempel varit med att starta hemsidan knowmore.org. Där listas stora företag tillsammans med information om varifrån deras finansiering kommer, vilka arbetsförhållanden deras anställda har, vilka politiska partier de stödjer och liknande fakta.

- Syftet är att folk ska kunna kolla upp vad företagen står för och sedan ta ställning till om de vill stödja dem med sina pengar. Hur du väljer att spendera dina pengar känns viktigare i dag än hur du röstar. Det är dina pengar som håller företagen vid liv och det är företagen som styr världen. Direktörerna för företagen är ju inga folkvalda representanter utan bara rika jävlar och den enda röst de förstår är pengar.

Att uttrycka sig fritt i sin musik utan att tänka för mycket på hur vissa kommer uppfatta honom är viktigt för Sage. Inte bara när det gäller politik utan även personliga frågor och känslor. Jag undrar om det alltid varit så eller om det var någon brytpunkt i hans liv som fick honom att öppna upp den sidan.

- Det var nog 1996 när en flicka lämnade mig efter ett längre förhållande. Jag blev helt förstörd av det och skrev en låt om det till henne. Jag hade nog egentligen inte trott att någon annan skulle lyssna på den eller gilla den, men jag var tvungen att göra den. Det var min sista utväg att försöka få henne att förstå hur viktig hon var för mig.
Han beskriver det som att låten öppnade en sluss inom honom och han började skriva en massa texter som blottade hans personlighet och känslor.

- Det är klart att vissa inte uppskattat det och invänt att det inte är sådant de vill höra i hiphop-låtar. De vill hellre ha fantasihistorier eller skrytrim.

Sage Francis har fått slita hårt för sin karriär vilket gjort att vänskaps- och kärleksrelationer många gånger blivit lidande och han säger att han nu vid 30 års ålder vill försöka börja lugna ner sig lite och skaffa nya vänner och bilda familj.

- Men det har jag i och för sig sagt så många gånger förut, skrattar han.

Fakta: 

SAGE FRANCIS
Namn: Paul 'Sage' Francis.
Född: 11 september 1977 i Miami.
Aktuell med: Albumet Human the Death Dance som släpptes i maj.
Har bland annat gjort musik med: Sixtoo och Saul Williams.
Kuriosa: Har en universitetsexamen i journalistik och blev 2006 nominerad till världens sexigaste vegetarian av djurrättsorganisationen PETA.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hålet i lagen

Intervju

De senaste åren har ett nytt sätt att dela information och media revolutionerat världen. Så kallad streaming har fått sitt ordentliga genomslag, via program som till exempel Spotify. Men det finns också en annan sorts streaming som är olaglig och svårkontrollerad.

Stockholms Fria

Hemkär hiphopambassadör

Intervju

Under artistnamnet Max Peezay är Tom Piha känd som Sveriges grimepionjär framför andra. I engagemanget för genren kombineras det personliga och det politiska, hiphopens universella tilltal och kärleken till hemorten Henriksdalsberget. FRIA har samtalat med en musikalisk ambassadör som förblir trogen Stockholms närmaste förort.

"Jag blir bara mer triggad ju mer de jävlas med mig"

Intervju

I sju års tid har Angelo Graziano sålt cannabisolja för medicinskt bruk. Han är känd som ”cannabisdoktorn” och har just avtjänat ett tre månader långt fängelse- straff för narkotikabrott. När vi ses i Stockholm har han hunnit med tio dagar i frihet och övertygelsen om oljornas potential tycks vara starkare än någonsin.

Jordbruksverkets inblandning väcker kritik

Intervju

Efter det stora intresset för Reko-ringar har Jordbruksverket satsat på ett projekt som ska stödja etableringen av nya ringar. Men initiativet välkomnas inte av alla.

Fria Tidningen

Fredsaktivisten som började befria djur

Intervju

Proffsaktivisten Martin Smedjeback har just lämnat fängelset. Nu är han aktuell i filmen Tomma burar. "Djurrätt har framtiden för sig. Det finns en inneboende moralisk kraft i det", säger han.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu