Oljebolaget förgiftade marken | Fria.Nu
Fria.Nu

Oljebolaget förgiftade marken

Rättvisa! Nu! ropar människor i den lilla staden Lago Agrio i Ecuador. Flera hundra människor demonstrerar. Här ska domen i ett av de största miljömålen någonsin falla.

Det är bönder och personer från ursprungs-folket cofan som demonstrerar mot oljebolaget Texaco. En av demonstranterna är Emergildo Criollo. Han har sin traditionella dräkt på sig, med en praktfull fjäder-skrud. Han säger:– Texaco förorenade miljön och floderna. Djuren försvann och fiskarna dog. Det berodde på allt ljud och på oljan som läckte ut. När Texaco kom, kom också sjukdomar som våra shamaner inte kunde bota. Sjukdomarna kom från gifterna. Bland mitt folk vet jag minst sex personer som dog i cancer.

30 000 personer har blivit drabbade i en av världens största miljö-skandaler. Texaco har skadat ett stort område omkring städerna Lago Agrio och Coca. De har skadat 4 400 kvadratkilometer mark. Det kallas för regnskogens Tjernobyl.De drabbade säger att Texaco dumpade 70 000 miljoner liter giftigt vatten från oljefälten. De lämnade över 1 000 bassänger med råolja och giftigt vatten.

Alla de 30 000 ville komma och demonstrera, säger deras advokat. Men de hade inte pengar till bussen. Därför kom bara några hundra. Om de får rätt kan de få fler miljoner eller miljarder US-dollar i skadestånd. Men pengarna ska gå till att sanera den förstörda marken.

Innan Texaco kom till Lago Agrio, levde bara ursprungsfolket cofan här. De levde som de hade levt i flera hundra år. Men i marken under dem fanns olja. Oljan var viktig för dem som räknar rikedom i dollar, och inte i natur, hälsa och jakt-marker.

År 1964 skrev Texaco ett avtal med Ecuadors regering. De fick rätt att ta upp olja och man byggde staden Lago Agrio. Man byggde också en väg till staden genom djungeln. Fler och fler människor flyttade till staden. De kallades "colonos" och de var fattiga människor från kusten och höglandet, som ville ha arbete. Man byggde flera städer vid oljefälten.I början hade Ecuador inga lagar för olje-industrin. De ville bara ha pengarna. År 1971 kom den första miljö-lagen. Lagen sa att oljebolagen måste skydda djuren, växterna och naturen. Den sa att oljebolagen måste se till att inte smutsa ner vattnet, luften och marken. Men den sa inte hur oljebolagen skulle göra.I dag säger oljebolagen att de alltid har följt lagen.

Pablo Fajardo är de drabbades advokat. Han var en av dem som kom från kusten för att få ett bättre liv. Då var han 14 år.Han såg hur illa Texaco behandlade människorna i området. Han berättar att bolagets lastbilar spred råolja på vägarna för att det inte skulle damma. De hade råolja i stora bassänger, blandad med kemikalier, salt och giftigt vatten. När bassängerna var fulla tände man eld på dem. Den svarta röken syntes på flera kilometers håll. Han berättar också att Texacos män gick in på småböndernas gårdar och tog deras mark.– De gjorde som de ville, säger han.

Från början förstod folk inte hur mycket oljebolaget förstörde, eller hur giftig oljan var.– När fiskarna började dö i floderna började vi förstå, berättar Pablo. När han var 17 år bildade han en grupp för mänskliga rättigheter. Gruppen började protestera mot oljebolaget. Sedan utbildade han sig till jurist. År 1992 gick Texacos avtal med staten ut. Oljebolaget lämnade landet. De tog inte bort något från oljefälten och de sanerade inte den förstörda marken. Allting stod kvar. Det statliga företaget Petroecuador fick ta över olje-borrtornen och alla andra saker, men de var gamla och trasiga.År 1993 lämnade en grupp cofan och colonos in en anmälan till en domstol i New York. De var drabbade av föroreningarna. Pablo Fajardo hjälpte dem att starta en organisation, Frente de defensa de la Amazonia.År 1995 skickade Texaco en advokat till Quito för att förhandla med myndigheterna i Ecuador. Advokaten sa att de kunde tömma och sanera bassängerna med gift, om företaget slapp betala. Men ingen sa något om att sanera de förgiftade floderna eller hjälpa människorna som hade blivit sjuka av giftet. Och när Texaco hade sanerat skulle det fortfarande finnas mycket gift kvar, mycket mer än vad som var tillåtet i USA.

Texaco trodde att domstolen i New York skulle sluta arbeta med deras fall. Men de hade förhandlat med den ecuadorianska staten, inte med gruppen som anmälde dem. Domstolen fortsatte att arbeta med fallet, men när domen kom år 2001 sa domstolen att Texaco hade rätt. De behövde inte göra något.De drabbade överklagade till en appellationsdomstol. Företaget Chevron köpte Texaco. Men om någon hade rätt att få skadestånd av Chevron-Texaco enligt ecuadoriansk lag, så måste företaget betala, sa domstolen.

Nu ska domstolen i Lago Agrio bestämma. Men de amerikanska advokaterna ställer hela tiden nya krav som gör att domen kommer senare. De drabbade säger att de amerikanska advokaterna ljuger och hotar dem. Därför demonstrerar de.

De drabbades advokater tror att de kommer att vinna. Men det kan ta tid. En expert har börjat räkna ut hur mycket skadestånd de drabbade ska få. Han har fått 120 arbetsdagar på sig att räkna. Sedan ska domaren bestämma. Kanske kommer en dom nästa år. Sedan kan oljebolaget överklaga, och då tar det ännu längre tid.Men om de vinner, är det första gången en grupp småbönder och ursprungsfolk vinner i domstol mot ett stort oljebolag. Och deras kamp har redan gett resultat. Andra bolag har blivit mer försiktiga om naturen och människorna, och kanske kommer man att ändra lagen i Ecuador.

Pablo Fajardo står på scenen och talar till demonstranterna. Egentligen vill han nog hellre fira sin lille sons födelsedag den här dagen. Han säger:– Jag gör det här även för mina barns framtid. Saker är inte viktiga, att ge dem en bil eller ett hus, om de lever i en förorenad miljö. Jag tror att de kommer att förstå det senare.

Lätt svenska: Malin Bergendal

Annons

Rekommenderade artiklar

Livet i regnskogens Tjernobyl

Wilmo Moreta, familjen Ramírez-Merialde och många andra lever fortfarande i det förgiftade området, som kallas för regnskogens Tjernobyl. Deras hopp är att få rätt mot oljebolaget Chevron-Texaco i domstolen.

Regnskogens Tjernobyl

'Rättvisa! Nu!' Ropen skallar mellan de låga husen i den lilla staden Lago Agrio i Ecuadors amazonasregion. Flera hundra småbönder och personer ur ursprungsbefolkningen, de som kallar sig 'de drabbade i Texaco-fallet', demonstrerar för att trycka på i rättsprocessen. Här ska domen i ett av de största miljömålen någonsin falla.

Fria Tidningen

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2019 Fria.Nu