Kommunens bilfria vecka får kritik | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Kommunens bilfria vecka får kritik

Ställ din bil hemma en dag! Det uppmanade Göteborgs kommun sina anställda under veckan. Över 10 000 personer har anmält sig och kommunen är nöjd, men det är inte Miljöförbundet jordens vänner.

Kampanjen genomförs i samband med europeiska mobilitetsveckan, 17-23 september. Med i kampanjen är även Mölndals stad, Akademiska hus, Chalmers och privatpersoner. Målet var att en femtedel av de 45 000 kommunanställda skulle lämna bilen hemma minst en dag.
Eva Rhodin, marknadskoordinatör på trafikkontoret i Göteborg menar att kommunen är nöjd med resultatet.
- Varje dag åker 20 000 kommunanställda till jobbet med bil, det släpper ut lika mycket som att köra tio varv runt jorden. En minskning med två varv gör stor skillnad.
Dock är det bara 3 000 av dem som har anmält sig som brukar åka bil i vanliga fall, och Ian Fiddies, aktiv i Miljöförbundet jordens vänner, är inte nöjd med kommunens kampanj.
- Vi tycker att insatsen är ganska futtig faktiskt. Kommunen gör mindre och mindre för varje år. I år kommer de till exempel inte att stänga av några gator.

Tidigare har Göteborgs kommun varit med på EU-manifestationen 'I stan utan min bil', även kallad den bilfria dagen, sex år i rad. Då har delar av innerstan stängts av för biltrafik under en dag.
Men Eva Rhodin håller inte med.
- Det handlar om vad som ger effekt. Den bilfria dagen, den 22 september, infaller i år på en lördag och då får vi inte lika mycket publicitet. Vi ville prova något nytt i år.
Det nya konceptet kommer dock inte göra stor skillnad för miljön, enligt Ian Fiddies.
- Kommunen borde ge någon morot för att få fler att delta, till exempel gratis spårvagnskort.
- Västtrafik erbjöd 6 000 provåkarkort till kommunanställda, svarar Eva Rhodin. Men som vinstdrivande organisation kan vi ju inte ge bort kort till dem som redan åker kollektivt. Vi har ju ingen anledning att ge kunder gratis resande.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu