• Jonas Björkman är som vanligt ett svenskt hopp i Wimbledon.
Fria.Nu

Björkman siktar på tredje raka i Wimbledon

Världsetta i dubbel igen och på jakt efter tredje raka titeln. Så är läget för 32-årige Jonas Björkman inför årets Wimbledon. Smålänningen med det härliga självförtroendet trivs utmärkt på de välansade gräsbanorna utanför London. I fjol gjorde han sin bästa insats någonsin genom en kvartsfinalplats i singel och dubbelvinsten tillsammans med Todd Woodbridge.

- Jag har spelat jäkligt bra grästennis de senaste veckorna. Vinsten i Halle mot Marat Safin gav mig rejält med självförtroende.

Turneringarnas turnering, klassiska Wimbledon som avgörs på anrika All England Lawn Tennis & Croquet Clubs banor, kör igång på måndag. Redan 1877 gick den första turneringen av stapeln och enligt traditionen är naturligtvis allting sig likt i den äldsta av turneringar. Inte minst jordgubbar med grädde som nästan blivit synonymt med Wimbledon.

Schweiziske världsettan Roger Federer kunde i fjol lyfta sin första Grand Slam-buckla i Wimbledon genom att finalbesegra australiern Philippoussis efter närmast felfri tennis. Tennisexperter jämför redan den unge schweizaren med Pete Sampras, sjufaldig Wimbledonvinnare och en av de största genom tiderna. Federer är utan tvekan en av de hetaste aspiranterna till en ny viktoria. Fem titlar och imponerande 39-4 i matcher, varav sjutton raka vinster hittills på gräs i år, tyder på att den 22-årige schweizaren inte frivilligt kommer att släppa mästartiteln ifrån sig. Största hotet kommer från fjolårets US Open-mästare Andy Roddick. Den

aggressivt spelande och hårdslående amerikanen slipade formen genom att spela hem förturneringen Queens i helgen och har deklarerat att hans mål i år är seger i Wimbledon.

Förutom Björkman representeras de blågula av Thomas Enqvist, Thomas Johansson, Joachim 'Pim-Pim' Johansson och Robin Söderling. Ska bli intressant att se vad 'Pim-Pim', efter sitt kliv upp i

absoluta eliten och turneringsvinsten i Memphis, kan åstadkomma med sin hypersnabba serve på gräset.

Robin Söderling inledde fjolårets turnering helt respektlöst och tog två fina skalper innan hemmasonen Tim Henman blev för svår i den tredje rundan. Söderling kan säkert överraska om han får en hygglig lottning. I Nottinghams grästurnering besegrade han för övrigt ganska enkelt Jonas Björkman i veckan. Thomas Enqvist och Thomas Johansson är båda på väg tillbaka efter några mindre framgångsrika år.

För ett par veckor sedan gjorde två ryskor, Anastasia Myskina och Elena Dementieva upp om damtiteln i grus-VM i Paris. En tillfällighet? Nej, knappast. Det vimlar av duktiga ryska tennistjejer just nu. Sex ryskor på topp 15-listan visar på en bredd inget annat land kan matcha.

De två senaste åren har damfinalen varit en ren familjeuppgörelse med systrarna Williams i huvud-rollen. Lillasyster Serena kan i år ta sin tredje raka singeltitel i Wimbledon. Frågan är om någon av ryskorna kan bryta denna segersvit, nu när både världsettan Justine Henin-Hardenne och världstvåan Kim Clijsters saknas på grund av sjukdomar och skador.

Fakta: 

wimbeldon 2004

* Spelas: 21/6-4/7 på gräs

* Prispengar: Totalt drygt 62 miljoner kronor

* Vinnarna 8,3 miljoner kronor vardera

* Vinnare 2003: Roger Federer och Serena Williams, Jonas Björkman/Todd Woodbridge

* Flest singeltitlar: Pete Sampras 7, Björn Borg 5. Martina Navratilova 9, Steffi Graf 7

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kinesiskorna rycker fram - men tufft för Arvidsson

I början av 2000-talet talade alla om den otroliga utvecklingen av rysk damtennis. Visst är ryskorna bra, men frågan är hur länge de förmår hålla sina grannar i öst stången. Satsningen i Kina är enorm och allt talar för att kinesiskorna inom några få år dominerar damtennisen. Det började med dubbelsegern i Aten-OS. Sun Tiantian i par med Li Ting chockade en hel tennisvärld med sitt respektlösa spel.

Björkman visar form inför tennisklassikern

Stockholm Open är utan tvekan en klassiker - nästa vecka är det dags för den 36:e upplagan av turneringen. I fjol fick publiken i Kungliga Tennishallen uppleva den kanske mest spännande finalen i tävlingens historia då Thomas Johansson knäckte självaste André Agassi i tiebreak i avgörande set. I år kommer inte amerikanen men startfältet är ändå mycket vasst.

Nadal och Mauresmo hoppas överraska i Franska öppna

Rafael Nadal har gjort en kometkarriär och kan i Paris bli ett hot mot självaste Roger Federer. För svensk del står hoppet främst till dubbel och Jonas Björkman. Han har vunnit Wimbledon, US Open och Australien Open men saknar en riktigt stor titel:
- Franska mästerskapen är den enda Grand Slam jag inte vunnit. Så visst kommer jag att ge allt för att vinna i år, säger en beslutsam Björkman.

'Pim-Pim' och Sharapova två tunga namn i Australien

Joachim 'Pim-Pim' Johansson tog sin andra ATP-titel i karriären genom att vinna i Adelaide i förra veckan. Svensken ligger därmed tvåa på årets ATP-ranking och är förste svensk som nått topp tio de senaste tre åren.

Han är en av favoriterna i Australian Open som startar på måndag. Om nu inte en oturlig lår-skada som han ådrog sig i Sydney sätter stopp för de planerna.

- Mitt spel fungerar riktigt bra nu, men jag måste vässa serven ytterligare för att vinna i Australian, berättar den 22-årige svensken.

Davenport och Federer överst på tennistoppen

Hon var på väg att lägga racketen på hyllan efter en envis höftskada men nu står hon där för tredje gången i karriären som årets tennisdrottning. Lindsay Davenport behöver knappast skämmas över sin säsong: sju titlar och endast nio förluster på 70 matcher är en enastående bedrift. Ännu mera överlägsen bland herrarna är Roger Federer som triumferade under året i alla Grand Slam-turneringarna utom Paris.

© 2024 Fria.Nu