Hiv på frammarsch i Latinamerika | Fria.Nu
Fria.Nu

Hiv på frammarsch i Latinamerika

Förra året smittades omkring 170 000 latinamerikaner av hiv, mer än dubbelt så många som i Nordamerika och Europa tillsammans. Sjukdomen har spridits från högriskgrupperna till den heterosexuella befolkningen.

- Det finns många fördomar och missuppfattningar om aids i Bolivia. En del tror att sjukdomen kan överföras på samma sätt som en förkylning. Det händer att familjer bränner sina kläder och desinficerar sitt hem när de får veta att någon av familjemedlemmarna har hiv, berättar Juan Monroy, som är hiv-positiv och ordförande för Más Vida, en stödgrupp för hiv-smittade i La Paz.
Mellan en tredjedel och en fjärdedel av alla nya hiv-fall i Bolivia och andra länder i Latinamerika är kvinnor. Men machismen och homofobin är stark och uppfattningen att viruset bara drabbar homosexuella är fortfarande vanlig.
- Många tror att det är en sjukdom som bara drabbar homosexuella. De kan inte förstå att även heterosexuella män och kvinnor med familj kan ha hiv, säger Monroy som är skild och har två barn.
Enligt FN:s aidsprogram, UNAIDS, smittades 27 000 människor i Karibien och 140 000 på det latinamerikanska fastlandet av hiv under förra året. Omkring 84 000 dog i aids.
Värst är situationen i den karibiska övärlden där 1-4 procent av den vuxna befolkningen har hiv och aids har blivit en av de vanligaste dödsorsakerna.

Enda undantaget är Kuba, där mindre än 0,1 av den vuxna befolkningen är smittad. Detta beror främst på att kunskapen om viruset är mycket högre i Kuba än i andra länder i Karibien. Kuba har även fri sjukvård och producerar bromsmediciner som ges ut gratis till alla hiv-smittade. Dessutom sätts hiv-smittade på Kuba i tvångskarantän i åtta veckor där de får utbildning om viruset och bromsmedicinerna, och efter de släpps måste de regelbundet rapportera till myndigheterna.

UNAIDS hävdar i en årsrapport att sexturismen är en viktig orsak till hiv-spridningen på de karibiska öarna. Ett annat problem är de stora könsskillnaderna och otrohet. Främst män har oskyddade samlag med andra kvinnor eller män och smittar sedan sin fru eller sambo. Ett positivt tecken är dock att andelen nya fall bland prostituerade i Haiti och Dominikanska Republiken har minskat tack vare informationskampanjer om vikten av att använda kondom.
Även Centralamerika ligger i riskzonen för hiv-epidemier. I Panama, El Salvador och Honduras är 1-1,5 procent av de vuxna smittade. I Latinamerikas största länder, Mexiko, Colombia, Argentina och Brasilien, bär 0,3-0,6 procent av den vuxna befolkningen på hiv. Enligt UNAIDS är fattigdom, utvandring, homofobi och bristen på information och förebyggande arbete bidragande orsaker till spridningen av hiv på kontinenten.

Ett oroväckande tecken är att sjukdomen har spridits från högriskgrupperna, män som har sex med män och prostituerade, till heterosexuella. I Latinamerikas storstäder växer nu en ny riskgrupp fram: fattiga, lågutbildade ungdomar. De har ofta flera tillfälliga sexuella partners och skyddar sig inte. Oönskade graviditeter och könssjukdomar har länge varit vanliga i denna grupp. Nu upptäcks även allt fler fall av hiv. Och för varje rapporterat fall antas flera okända fall finnas.
Enligt UNAIDS beräkningar har
18 000 bolivianer hiv, men bara
2 400 fall har upptäckts. I Peru är uppåt 80 000 smittade, men bara
hälften av dem vet om det.
Läkaren David Segurondo, chef för hiv-förebyggande åtgärder i Bolivias huvudstad La Paz, hävdar att man måste undervisa i sexualitet och könssjukdomar i skolorna för att få bukt med spridningen. Men det säger katolska kyrkan och elevernas föräldrar nej till.
- Föräldrarna tror att deras barn kommer att ha sex om vi informerar om sexualitet och preventivmedel. Det händer till och med att de försöker avskeda lärare som förklarar för eleverna hur man använder kondom, beklagar Segurondo.

I hela Latinamerika har katolska kyrkan fortfarande ett stort inflytande över samhällsdebatten. Vatikanen accepterar inte kondom som ett sätt att skydda sig mot könssjukdomar, istället förordas avhållsamhet och monogami.
Ett av få länder som ignorerar katolska kyrkans åsikter i sexualpolitiska frågor är Brasilien. I landets skolor sker undervisning i sexualitet och om preventivmetoder. Kondomer delas ut gratis och ett stort antal hiv-test görs för att upptäcka nya fall på ett tidigt stadium. Brasilien producerar även egna bromsmediciner som är mycket billigare än de stora läkemedelsföretagens. Tack vare det förebyggande arbetet har andelen hiv-smittade i Brasilien inte ökat sedan år 2000.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu