Chiles regering stoppar gruva för att rädda isarna i bergen | Fria.Nu
Fria.Nu

Chiles regering stoppar gruva för att rädda isarna i bergen

Regeringen i Chile stoppar en gruva i Anderna. Anledningen är att gruvan skulle förstöra isarna uppe i bergen. Och det är inte bra för miljön.

Chile tjänar mycket pengar på att sälja koppar från sina stora gruvor till länder i hela världen. Tack vare pengarna har många chilenare fått det bättre. Chile är det enda landet i Latinamerika som klarar FN:s millenniemål. Till exempel har fattigdomen minskat och färre är hungriga.

För några år sedan ville det kanadensiska gruvbolaget Barrick Gold börja gräva koppar i Pascua Lama i provinsen Huasco. Huasco ligger i bergskedjan Anderna, 60 mil norr om Santiago.Man räknade ut att man skulle tjäna 140 miljarder kronor om man grävde i 20 år. För att komma åt kopparn tänkte gruvbolaget spränga bort flera stora glaciärer. Miljörörelsen och invånarna i Huasco protesterade, men Chiles dåvarande president Ricardo Lagos godkände ändå utgrävningen. Det fick han mycket kritik för.Om glaciärerna smälter bort blir klimatet varmare, och det är inte bra för miljön. Till slut stoppade man utgrävningen.

Förra året fick gruvbolaget börja gräva i Pascua Lama igen. Man lovade att 5 500 fattiga invånare i Huasco skulle få jobb med att bygga gruvan. Sedan skulle 1 500 få jobba med att sköta gruvan i 20 år.Men miljörörelsen och invånarna i Huasco tror inte på gruvbolaget. Istället tror de att ingenjörer och högutbildade från andra delar av Chile får jobben.

Nu har regeringen i Chile stoppat gruvan i Pascua Lama. Men bara för en kort tid. Myndigheterna ska undersöka om glaciärerna kommer att skadas av gruvan.– Det var helt emot vårt lands krav på miljön, sa Chiles miljöminister Ana Lía Uriarte på en presskonferens i början av augusti.

Miljörörelsen vill stoppa gruvan helt. De är säkra på att gruvan kommer att skada isarna och smutsa ner floderna där invånarna i Huasco hämtar sitt dricksvatten. De tror inte på gruvbolaget som säger att bara 0,3 procent av smutsen från gruvan hamnar i floderna. Tack vare webbplatsen www.noapascualama.org har miljörörelsen kunnat berätta vad som har hänt för omvärlden.

Det kommer att dröja några månader innan regeringen har bestämt om det ska bli någon gruva i Huasco. Miljögruppen i parlamentet ska snart besöka Huasco för att undersöka marken och prata med invånarna själva.Lätt svenska: Maria Sundin

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu