Microsoft anklagas för att ha kapat standardomröstning | Fria.Nu
Fria.Nu

Microsoft anklagas för att ha kapat standardomröstning

Svenska standardinstitutet, Sis, har röstat igenom formatet ooxml som en dokumentstandard. Därmed kommer Sverige att rösta för formatet i den internationella standardiseringsorganisationen Iso. Men kritiker menar att jätteföretaget Microsoft i sista stund kuppade omröstningen.

I måndags röstade Sis för att Sverige ska rekommendera formatet Office open xml, ooxml, som internationell dokumentstandard. Det innebär att Sverige förordar att det av Microsoft utvecklade formatet blir en slags digital industristandard, som ska användas för att kunna öppna och lagra dokument.
Men kritiker menar att Microsoft “kuppade“ igenom formatet. 24 företag tecknade på måndagens förmiddag medlemskap i Sis, och kunde därmed delta i omröstningen. Av dessa hade en klar majoritet kopplingar till den amerikanska mjukvarujätten.
– Det kom in 18 bolag i dag direkt inför mötet som samtliga är partners till Microsoft. Det kostar 17 000 för vart och ett av de har företagen att bli medlem i Sis, så de har väl lagt ut circa en halv miljon för att köpa standarden.
Det säger Jonas Bosson, ordförande för den svenska delen av lobbygruppen Föreningen för en fri informationsstruktur, FFII, som internationellt bedrivit opinionsarbete mot Microsofts standard.

Intern e-post som tidningen Computer Sweden kommit över visar att Microsoft innan omröstningen pressade sina svenska partnerföretag att delta. Bland annat ska dessa ha lovats “marknadsbidrag“ och “extra stöd i form av Microsoftresurser“ mot att ge formatet sitt stöd.
Men enligt Olle Axenborg, informationschef på Sis, innebär detta inte att vare sig Microsoft eller partnerföretagen begått några formella fel.
– Vi tillåter, både Iso och Sis, att man kliver in på kort varsel. Så det finns ingenting i de regler som den här arbetsgruppen satt upp som hindrar ett sådant här agerande, säger han
Däremot beskriver han både omröstningen och processen som föregick den som “ovanlig“.
– Ofta går man med i ett projekt och utvecklar en standard tillsammans. Det är ofta bittra konkurrenter som försöker lösa gemensamma problem, så det kan vara Volvo och Scania som sitter tillsammans i en process. Det kan vara ganska ansträngande eftersom det är många lösningar som ska malas fram. Så den stora investeringen är den tid och kompetens som de lägger ner.

Är det då rimligt att företag kan teckna medlemskap samma dag som omröstningen?
– Jag har fått frågan om det inte vore bättre att sätta stopp för nya medlemmar två veckor innan. Jo, det kan man tycka, men då hade ruschen kommit då istället.

Den 2 september avslutas Iso:s omröstning om ooxml. Jonas Bosson ser två problem med att formatet nu kan bli en internationell standard. Sedan tidigare är odf, eller open document format, ISO-certifierat. För hans eget företag Illuminet, som arbetar med att utveckla sökmotorer, skulle två standarder utgöra ett rent praktiskt dilemma.
– Sökmotorer måste förstå innehållet i textdokument för att kunna söka i dem, och nu riskerar vi att få både millimeter och tum i verktygslådan.
Han befarar också att Microsoft inte kommer att göra tillgången till ooxml gratis, samtidigt som företaget med ekonomiska muskler kommer att försöka marginalisera odf. En standard som bygger på öppen källkod och därmed är tillgänglig för alla.

Utsikterna för att lyckas med en sådan agenda är dock oklara. Flera europeiska länder arbetar för att öka användningen av öppna dokumentformat, och Belgien har antagit en förordning enligt vilken alla landets myndigheter ska kunna ta emot och skicka odf-dokument. Bakgrunden har att göra med digital tillgänglighet. Myndigheten ska enligt förordningen anpassa sig efter medborgaren, och inte kunna tvinga denne att skaffa sig ett mjukvara från ett visst företag.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

EU utreder Sveriges vargjakt

En fråga från Miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter har resulterat i att EU-kommissionen nu ska utreda den svenska licensjakten på varg.

Fria Tidningen

Högre hyror när allmännyttan ska ge vinst

Kommunala bostadsbolag ska drivas affärsmässigt och allmännyttans hyresnormerande roll avskaffas. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Nätverket för hyresgästernas boende trygghet menar att fältet därmed är fritt för en upptrappning mot marknadshyror.

Fria Tidningen

Sverige ska leda piratjakt i Somalia

Från och med april ska en svensk sjöstyrka leda EU:s antipiratoperation Atalanta utanför Somalias kust. Oppositionen hade velat se tydligare skrivelser om orsakerna bakom sjöröveriet men är ändå nöjd med beslutet.

Fria Tidningen

Analys: Rödgrönt samarbete färgar utrikespolitiken

De rödgröna har presenterat en gemensam utrikespolitisk överenskommelse. Dokumentet visar att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har större inflytande över det rödgröna samarbetet än vad Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har i alliansen.

Fria Tidningen

Utrikesdebatt i skuggan av riksdagsvalet

Det stundande riksdagsvalet gjorde sig tydligt påmint under mandatperiodens sista utrikespolitiska debatt. Såväl utrikesministern som den rödgröna oppositionens företrädare bjöd på både plakatpolitik som pajkastning blocken emellan.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu