Delseger för chilenska miljöaktivister | Fria.Nu
Fria.Nu

Delseger för chilenska miljöaktivister

Den chilenska regeringen har tillfälligt stoppat Barrick Golds kontroversiella gruvprojekt Pascua Lama. Beslutet är en framgång för landets miljörörelser.

- Barrick Golds ursprungliga förslag till gruvdrift gick helt emot vårt lands miljökrav, sa Chiles miljöminister Ana Lía Uriarte under en presskonferens i början av augusti.
Sedan flera år tillbaka vill kanadensiska Barrick Gold utvinna guld, silver och koppar ur bergen i provinsen Huasco, 600 kilometer norr om huvudstaden Santiago. Företaget räknar med att utvinna ädelmetaller till ett värde av 140 miljarder kronor under tjugo års drift.
Från början ville Barrick Gold flytta eller förstöra flera glaciärer för att komma åt fyndigheterna. Men planerna fick miljörörelser och de boende i området att starta en omfattande kampanj mot Pascua Lama. Och tack vare protesterna stoppades projektet i väntan på en djupare konsekvensanalys.
Gruvbolaget ändrade då sina planer och bestämde sig för att lämna glaciärerna i fred. Merparten av fyndigheterna ligger inte under is och skulle kunna utvinnas utan att spränga bort glaciärerna. I början av förra året fick så Pascua Lama åter grönt ljus av de chilenska myndigheterna.

Men nu har projektet alltså stoppats på nytt i väntan på vidare utredningar. För att inleda utvinningen krävs tillstånd från olika statliga kommissioner. Dessa vill ha starkare bevis för att gruvdriften inte kommer att skada glaciärerna.
Miljörörelserna vill stoppa projektet för gott. De är övertygade om att gruvdriften kommer att skada isarna och förorena det tjugotal floder som ger invånarna i Huasco dricksvatten och bevattnar deras åkermark. Miljöaktivisterna tror inte på Barrick Golds försäkran om att bara 0,3 procent av de kemikalier som kommer att användas i utvinningen kommer att nå flodsystemet.
I sin kamp mot Pascua Lama har miljöaktivisterna använt sig av internet i stor utsträckning. Sedan flera år tillbaka låter de elektroniska massbrev cirkulera, med kritik av både företaget och myndigheterna. På hemsidan Noapascualama.org kan man följa den rättsliga kampen kring gruvan.
Sedan 1990-talet har världsmarknadspriserna på koppar och andra metaller skjutit i höjden. Chile har stora kopparfyndigheter och prioriterar gruvindustrin. De stora inkomsterna från kopparexporten är en bidragande anledning till landets ekonomiska uppsving. Som enda land i Latinamerika har Chile uppnått millenniummålen om fattigdomsminskning.

Många glesbygdsområden har dock hamnat vid sidan av den ekonomiska boomen. I den fattiga provinsen Huasco är arbetslösheten mycket högre än i Santiago. Enligt Barrick Gold kommer 5 500 arbetstillfällen att skapas under gruvans uppbyggnadsfas. Därefter kommer 1 500 anställda att sköta driften under två årtionden. Motståndarna till projektet hävdar dock att det mest blir kvalificerade jobb, som kommer att gå till ingenjörer och högutbildade från andra delar av landet.
Ett definitivt beslut om Pascua Lama kommer att dröja ytterligare några månader. Bland annat kommer parlamentets miljökommission att besöka provinsen Huasco.

Tvisten om Pascua Lama har blivit en black om foten för Chiles ex-president Ricardo Lagos. Under hans tid vid makten godkändes gruvprojektet för första gången trots att det då innebar glaciärernas utplåning. I maj utnämndes Lagos till FN:s sändebud för frågor som rör klimatförändringen. Utnämningen kritiserades hårt av miljöaktivister som anklagade honom för att ha satt den ekonomiska utvecklingen före miljön. En av de allvarligaste effekterna av den globala uppvärmningen i Sydamerika är att Andernas glaciärer håller på att smälta bort.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu