Debatt


Tomas Q Nilsson
Fria.Nu

Rösta på ett EU-kritiskt parti i valet

Det är oerhört viktigt att EU-kritiker i Sverige går och röstar på ett EU-kritiskt parti. Det är det bästa sättet att komma närmare ett svenskt utträde, skriver Tomas Q Nilsson.

Vi är många som aldrig har velat vara med i EU. Många önskar kanske också att vi slapp gå och rösta till ett parlament i en union vi inte vill ha. I en känsla av trots mot överheten uppmanar vissa EU-kritiska grupper svenska folket att bojkotta EU-parlamentsvalet.

Även om jag delar frustrationen av att ha tvingats in i EU tror jag att valbojkott är en usel taktik, som enbart gynnar EU-kramare och nickedockor som tiger och samtycker medan EU förvandlas till en superstat.

Jag tror att det är oerhört viktigt att alla EU-kritiker i Sverige går och röstar på ett EU-kritiskt parti. Det är bästa sättet att komma lite närmare ett svenskt utträde och en folkomröstning om EUs framtid.

Om EU-kritiker bojkottar valet kommer det att ha tre effekter, som alla är väldigt otäcka:

Det blir färre EU-kritiker i EU-parlamentet. Det minskar våra möjligheter att få information om vad som händer inom EU i de många frågor där utvecklingen i EU går stick i stäv mot folkviljan i Sverige.

Det finns en stark tendens att EU-kramarna inom sossarna och de borgerliga partierna lägger lock på debatten i dessa frågor, eftersom de är rädda att förlora stöd på hemmaplan.

Vi får mindre information från EU. Vi som vill rensa upp i EU-träsket och inte vill att EU ska få mer makt behöver EU-kritisk information inifrån EU för att kunna bilda opinion i Sverige.

Miljöpartiets EU-parlamentariker har i snart tio år varit en kritisk röst som bidragit till att vi fortfarande får upp EU-frågorna i den svenska debatten. Ett exempel är när MAI-avtalet, som skulle ge storföretagen ökad makt globalt, stoppades efter att de gröna i EU-parlamentet agerat och lyft frågan i de olika länderna. Det är angeläget att dessa granskande, EU-kritiska stämmor blir fler, inte färre vilket de skulle bli om vi hörsammade bojkotten.

De partier som kritiserar EU och förslaget till ny grundlag kommer att få ett minskat stöd, medan de partier som gillar att EU får större makt, president, gemensam armé, egen nationalsång och så vidare, kommer att få större andel av rösterna. Detta kommer att tolkas som att svenska folket står bakom regeringens nickedocke-politik. Den politiska eliten i Sverige kommer att fortsätta göra upp om EU-frågorna utan offentlig debatt och vi kan glömma en folkomröstning om den nya konstitutionen.

Vi som anser att svenskarna ska få säga sitt i en folkomröstning om konstitutionen måste sätta press på regeringen. Valframgångar för miljö-partiet och andra partier som driver frågan om folkomröstning kunde tvinga regeringen att lyssna på oss, likt opinionen i Storbritannien som har tvingat Tony Blair att lova en folkomröstning.

Extremistpartier på högerkanten kan få mandat i parlamentet. Så kallat nationalistiska partier som normalt inte har en chans att komma in i riksdagen, exempelvis Sverigedemokraterna, ställer upp i EU-parlamentsvalet, eftersom det låga valdeltagandet ger dem ökade chanser att få ett mandat. Dessa partier kämpar hårt och deras sympatisörer vet att de har större chans nu än i vanliga val. Om de kommer in i EU-parlamentet kommer de att ha en politisk plattform som ger legitimitet åt deras inskränkta, olik-fientliga politik. Plötsligt skulle högerextremisterna ha demokratisk rätt att delta i alla debatter och de skulle få drastiskt ökade ekonomiska resurser.

Vi som kämpar för ett samhälle där människor inte värderas olika på grund av sin hudfärg, sin tro eller sin etniska bakgrund måste se till att valdeltagandet blir någorlunda högt. I vissa andra europeiska länder, bland andra Frankrike, har högerpopulisterna fått sina politiska genombrott just i EU-parlaments-val. De som ropar på valbojkott är oftast antirasister, men i praktiken hjälper de Sverigedemokraterna till valframgångar.

Redan i dag har människor runt om i Europa oerhört låg tilltro till EU-systemet. EU-parlamentsvalen har katastrofalt låga röstsiffror jämfört med de nationella valen. Men detta innebär inte att EU läggs ner. I stället satsar EU-kommissionen miljardbelopp på att övertyga oss om att hur förträffligt EU är, att vi bör känna oss som 'europeer' och delta i 'EU-demokratin'.

Vi gröna vill inte ge kommissionen skäl till en sådan snedvriden tolkning. Problemet är inte att människor är inskränkta eller för lata för att gå och rösta.

Problemet är att EU är ett uppifrånprojekt som tvingar på oss sådant vi inte vill ha, hindrar oss från att föra den politik vi vill och kostar oss många miljarder kronor varje år. Att EU är på väg åt fel håll uttrycker vi bäst genom att stödja de partier som står för dessa åsikter - inte genom att tigande se på! Tror någon att vi hade kunnat stoppa EMU genom att bojkotta folkomröstningen?

Sätt press på regeringen – rösta på ett EU-kritiskt parti den 13 juni! Det är inte trotsigt att bojkotta EU-parlamentsvalet, det är att lägga sig platt!

Fakta: 

<h2>Tomas Q Nilsson är kandidat för Miljöpartiet till EU-parlamentet.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu