Företag tar olika ansvar för blodgivning | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Företag tar olika ansvar för blodgivning

Blodlagret i Göteborg löper ständig risk att ta slut och drygt var tionde blodpåse köps in från andra landsting. En idé för att bli självförsörjande är att tvinga företag att låta anställda ge blod på arbetstid. I dagsläget skiljer det stort mellan olika arbetsgivare.

Den regniga sommaren har gjort att många har tagit sig till Göteborgs blodcentraler. Just nu finns cirka
1 400 påsar i lagren i Göteborg och Mölndal. Men eftersom blod är en färskvara, som kasseras efter 42 dygn, innebär inte ökningen att blodlagret tryggas långsiktigt.
-Vi skulle egentligen vilja att blodgivare tilläts ge blod på arbetstid utan löneavdrag, säger överläkare Jan Korner.
Men tanken på lagstiftning avfärdades av socialminister Göran Hägglund i vintras eftersom landet i stort är självförsörjande.
Det är dock inte Göteborg stad. Varje år tvingas man köpa in
5 000 påsar blod från andra landsting, vilket kostar fem miljoner kronor. Informationsansvariga Ulrika Ljung ser flera problem med transporterna.
- Dels finns det inga garantier för att personer i andra orter verkligen ger blod, sedan kostar det att transportera blodet, både ekonomiskt och för miljön.
Kvaliteten på blodet försämras också i transporten. Trombocyterna som gör att blod levrar sig dör bara fem dygn efter att blodet tappats.
Nästan var fjärde av Göteborgs 21 000 regelbundna blodgivare går till blodbussen för att lämna. Och dess rutt i staden styrs hårt av vilka arbetsplatser som tillåter sina anställda att gå ifrån på arbetstid.
Hos Ikea Bäckebol stannar bussen två timmar var tredje månad. Då kommer tio personer.
- Ikea är ett sämre ställe. Det kan bero på att de inte släpper sina anställda på arbetstid, säger Ulrika Ljung.
- Att ge blod är inte något som vi fokuserar på. Vi vill att sådana aktiviteter ska ligga utanför arbetstid, svarar Johanna Miller, personalman på Ikea.
Hos Volvo Personvagnar i Torslanda stannar bussen fem timmar varje vecka och skörden är 50-60 blodpåsar varje gång. Företaget har låtit sina anställda ge blod på arbetstid sedan början av 1980-talet. Tjänstemän går till bussen om de inte råkar sitta på ett möte och tillverkningsarbetare får använda avbytarsystemet för att komma ifrån sin arbetsuppgift. Ingen behöver använda sin rast för att ge blod, enligt Erik Öhman, ansvarig för arbetsmiljö och hälsa på Volvo PV.
- Det är jätteviktigt att lämna blod, och det är enkelt, bekvämt och lyxigt att kunna gå så här på arbetstid och att slippa åka in till stan på kvällen.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu