Ny lag ska skydda Amazonas | Fria.Nu
Fria.Nu

Ny lag ska skydda Amazonas

Delstaten Amazonas i Brasilien har antagit en unik miljölag. Det är den första lagen i Sydamerika som ska motverka klimatförändringen. Skövlingen av regnskogen ska stoppas med hjälp av bidrag till bönder. Delstaten hoppas även få sälja koldioxidkrediter till industriföretag i norr.

- Delstaten Amazonas är ett exempel för hela Brasilien, sa Paulo Adario, Greenpeace ansvarige för Amazonas, i samband med att delstaten antog den 'gröna' lagen som ska minska skogsavverkningen.
Den nya lagen gynnar de invånare som brukar skogen på ett hållbart sätt och bötfäller de som avverkar den. I en första fas ska 8 500 familjer få motsvarande 2 100 kronor om året för att skydda ekosystemet. Summan motsvarar inte en vanlig lön men räcker till att dryga ut hushållskassan.
Delstatsregeringen vill öka antalet 'djungelväktare' till 60 000 under de kommande tre åren. Många av de familjer som deltar i projektet tillhör något av de 65 indianfolk som bor i delstaten.

Amazonas kallades tidigare för jordens lunga för sin förmåga att producera syre. Nu jämförs regnskogen istället med ett kylskåp eftersom den absorberar växthusgaser och bidrar till att minska den globala uppvärmningen. Målsättningen med den nya lagen är att bevara delstatens enorma regnskog, som breder ut sig över en yta sju gånger större än Sverige, och därmed kyla ner jordklotet.
Med hjälp av statliga pengar och utländskt bistånd ska motsvarande 2,1 miljarder kronor skrapas ihop för att finansiera projektet. Men i framtiden hoppas delstatsguvernören Eduardo Braga på pengar från den rika världens industri.
- Vi lämnades utanför Kyotos första fas. Men vi hoppas få delta i den andra, sa Eduardo Braga i samband med att lagen antogs.
Kyoto-avtalet skapade en marknad där industriföretag kan köpa och sälja så kallade koldioxidkrediter. Industrier som släpper ut mer än sin tilldelade kvot av koldioxid kan köpa krediter av företag som inte använt sin utsläppskvot. Krediterna instiftades för att få industriföretag att övergå till mer miljövänlig produktion och förnybara energikällor.
Eduardo Braga vill slå två flugor i en smäll genom att sälja koldioxidkrediter. Industriföretagens pengar skulle kunna lindra fattigdomen i delstaten och samtidigt rädda regnskogen. Braga tror att Amazonas skulle kunna sälja krediter för motsvarande sju miljarder kronor fram till 2010.

Men samtidigt som Amazonas vill framstå som en miljömedveten delstat är Brasilien den största miljöboven i Sydamerika. Den tunga industrin i Sao Paulo och framförallt nerbränningen av regnskogen står för tre procent av hela planetens utsläpp av växthusgaser. Resten av kontinenten släpper ut enbart drygt en procent av alla växthusgaser.
Under de senaste åren har sojaodling och boskapsuppfödning gått hårt åt den södra delen av Amazonas. Trots att avverkningen minskade rejält under förra året så kan regnskogens storlek minska drastiskt.

Fakta: 

Skövlingen av Amazonas regnskog
Amazonas djungler breder ut sig över 5,5 miljoner km2 i nio länder.
16 procent av världens sötvatten finns i regnskogen.
I det stora flodsystemet lever minst 3 000 fiskarter, fler än i Atlanten.
Amazonas är hem för enorm mängd växter och djur som inte finns någon annanstans på jorden. Många arter och växter har ännu inte upptäckts.
Omkring 17 procent av Amazonas regnskog har skövlats sedan 1970. Endast i den brasilianska delen av Amazonas har en yta på 700 000 km2 skövlats (Sveriges yta är 450 000 km2) sedan 1970.
Om skövlingen fortsätter i samma takt kommer 50 procent vara borta om 40 år och Amazonas regnskog riskerar att vara helt borta vid slutet av detta sekel.
Avskogningen orsakar:
Förlust av biodiversitet - arter förlorar sin naturliga mijö vilket leder till att de minskar drastiskt.
Ändrat globalt klimat - Amazonas är normalt en stor förbrukare av koldioxid vilket dämpar växthuseffekten.
Fragmentering - gör regnskogen mer känslig för torka och eldsvådor.
Sociala effekter - Ursprungsbefolkningen kan inte längre leva sitt traditionella liv när deras land avskogas.
Källa: Wikipedia

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu