Uribe släpper Farc-fångar fria | Fria.Nu
Fria.Nu

Uribe släpper Farc-fångar fria

Fängslade gerilla-krigare från Farc kommer att bli fria. President Alvaro Uribe ska släppa dem fria för att Farc ska släppa cirka 50 personer som de har kidnappat. Men Farc tycker inte att det är speciellt bra.

Colombias president säger att över 100 fängslade medlemmar i Farc ska bli fria. Men då måste de lova att inte använda vapen igen. Han vill att Farc ska släppa politiker och militärer som de håller fängslade.

Farc tycker att regeringen borde förhandla med dem om de ska byta fångar. De vill träffa regeringen i ett område nära Cali för att diskutera frågan där. De kräver att regeringen först tar bort polis och militär från området.Men Uribe vill inte göra det. Regeringen och Farc har tidigare förhandlat i djungel-området Caguán i början av 2000-talet. Under tiden tog regeringen bort militär från kommunen San Vicente. Kritiker säger att Farc blev starkare när regeringen tog bort militären. Uribe vill inte att något liknande ska hända igen, och därför säger han nej till Farcs krav.

En av personerna som Farc håller fängslade är Ingrid Betancourt, som tidigare har varit presidentkandidat. Hon är både colombiansk och fransk medborgare. Frankrikes president Nicolas Sarkozy övertalade Uribe att släppa Rodrigo Granda från Farc i förra veckan. Han hoppas att gerillan då ska släppa Betancourt.Farc kidnappade Ingrid Betancourt och hennes medhjälpare Clara Rojas i februari 2002. Clara Rojas har fött en son medan hon har varit fånge. Hennes son är tre år nu. Han är den yngste av de kidnappade. Man tror att hans far är med i gerillan.

När Uribe släpper medlemmar i Farc, ser det illa ut om inte Farc släpper några av sina fångar. Det ser ut som om Farc inte vill förhandla. Farc vill att världen ska se dem som en stridande part, inte som en terrorist-organisation.Men Farc säger att Uribe vill släppa Farc-fångarna för att även kunna släppa andra fångar utan att man pratar mycket om det. Det handlar om tio politiker som häktades efter en skandal i början av maj. Då berättade Salvatore Mancuso, före detta paramilitär, att flera hundra politiker och militärer har samarbetat med paramilitären. Cirka tio politiker som stöder Uribe häktades.

Men kanske kommer de tio politikerna att få amnesti. Man har inte fattat något beslut, men politiker som stöder Uribe kan rösta för amnesti.Human Rights Watch tycker att det är fel att släppa de tio politikerna fria. De tycker även att det är fel att släppa gerillakrigarna fria. José Miguel Vivanco från HRW har skrivit ett öppet brev om det. Han skriver att paramilitärens krigare är offer för inbördeskriget, men att de tio politikerna inte är offer. Han skriver också att Farc kanske kidnappar fler om man släpper Farc-medlemmarna fria.

ELN är Colombias näst största gerilla. De har också medlemmar i fängelse. ELN har sagt till sina medlemmar att tacka nej om regeringen vill släppa dem fria. De tror som Farc, att Uribe vill släppa gerillakrigare för att kunna släppa de tio politikerna.Men ELN förhandlar ändå med regeringen. De säger att det kan bli eld-upphör snart.

Andra fångar och deras familjer tycker att det är orättvist om medlemmar i Farc blir fria. De har ordnat protest-möten för att bli lika väl behandlade som gerillakrigarna. De säger att de också borde bli fria om man släpper Farc-medlemmar som har lagt bomber på offentliga platser. Det skriver den colombianska tidningen El Tiempo.Lätt svenska: Malin Bergendal

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu