I dag börjar EM-festen | Fria.Nu
  • Andreas Isaksson på knä - en syn som Fotbollssverige helst vill slippa. Foto:
Fria.Nu

I dag börjar EM-festen

I dag är väntan över för alla fotbollsälskare. Klockan 18 börjar inledningsmatchen i EM-slutspelet i fotboll, då värdlandet Portugal tar emot Grekland.

Först på måndag är det dags för Sverige att ta sig an Bulgarien. Därefter ska man möta Italien (18/6) och Danmark (22/6). Endast två lag från gruppspelet går sedan vidare till kvartsfinalspel. Turneringen avslutas med finalen som spelas på Luz-stadion i Lissabon den 4 juli.

Utgången är väldigt oviss då alla stora europeiska fotbollsnationer lyckades med att ta sig vidare från sina respektive kvalgrupper. Italien, Spanien, Portugal, Frankrike, England, Holland, Tyskland och så den stora outsidern Tjeckien, alla kommer de till EM-slutspelet och alla dessa nationer har stora förhoppningar och drömmar om ädla medaljer.

Sverige börjar alltså med att möta Bulgarien på måndag. I vår grupp, som spelas i norra Portugal, är Italien den stora förhandsfavoriten. I övrigt är det ganska svårtippat. Skulle man gå efter Fifas världsrankinglista så blir det bara tre

matcher för vårt kära landslag. Italien och Danmark är rankade på 11e respektive 14e plats, medan Sverige återfinns först som nummer 21. Endast Bulgarien med plats 38 har en sämre ranking.

Nu är det väl tack och lov så att många andra faktorer som till exempel spelarnas inställning inför matcherna är betydligt viktigare än vilken världsranking man har.

Sverige kommer till turneringen med ett bra självförtroende efter

seger i sin EM-kvalgrupp och starka insatser i träningslandskamperna. Framför allt i den sista matchen mot Polen visade svenskarna prov på bra inställning. Förutom en 3-1-seger fick vi här se ett konstruktivt spel där framför allt det offensiva spelet med Zlatan Ibrahimovic, som slet och kämpade mer än någonsin förr, samt Henrik Larsson som förutom sitt mål var strålande i sitt passningsspel.

Även om dagens landslag innehåller en rad duktiga och välbetalda proffs så är den mest utsatta positionen mellan stolparna vikt åt Djurgårdens målvakt Andreas Isaksson. SFT träffade Isaksson under en träning strax innan avresan till EM.

På frågan om det är någon spelare som det är extra jobbigt att möta och som vi får se upp med svarar han diplomatiskt:

- Nej det finns så många duktiga spelare i EM. Jag går inte och tänker på att det skulle vara speciellt svårt att möta någon viss spelare.

- Jag vill inte heller tippa utgången av EM eftersom det finns så många bra länder med i slut-

spelet, men jag tror att det kommer att gå bra för oss, hävdar Isaksson.

Andreas Isaksson var som ung proffs i Juventus mellan åren 1999 och 2001, men hann aldrig med att få spela någon match i serie A innan han återvände hem till Sverige och Djurgården.

Trots det hävdar han att inte känner någon revanschlusta när han nu ska möta det italienska landslaget. Framgångarna i Djurgården och landslaget har gjort att Isaksson nu planerar att ge sig ut på ett nytt proffsäventyr.

- Ja, det har talats om en rad olika klubbar. Själv har jag dock inget speciellt favoritland som jag vill spela i. Jag har pratat mycket med Kim (Källström) om hur det är i Rennes. Kim trivs där och det verkar vara en bra klubb som sköts på ett professionellt sätt, så jag skulle inte ha något emot om det blir Rennes som blir min nästa klubbadress.

Annons

Rekommenderade artiklar

Sofia Lind vinner i det långa loppet

Visste ni att Sverige har en skid-åkare som under de senaste nio åren vunnit Vasaloppet fyra gånger och dessutom kommit tvåa fyra gånger? Anledningen till att 99,9 procent svarar nej beror nog mest på att Sofia Lind, som hon heter, är kvinna.

En juste lirare i en machosport

Mikael Johansson gör sin femtonde säsong i Djurgården och är en av elitseriens mest rutinerade spelare, men också en av de 'snällaste' i den sport som den senaste tiden har fått mycket kritik för sin grabbighet.

Karlsson tror på svenskt guld

Svensk bandy har lagom till VM, som startar i ryska Kazan i morgon, fått ett nytt affischnamn. David Karlsson heter han, och har gjort mål i 21 raka seriematcher för Hammarby i år, vilket är svenskt rekord.

Mohamed vill vinna över kenyanerna igen

Under OS i Aten var det många som charmades av den offensivt löpande Mustafa Mohamed från Ljungskile. I morgon planerar han att besegra sina antagonister från Kenya, då han springer Lidingöloppets tremil.

© 2020 Fria.Nu