Latinamerikanska media är osams med vänster-regeringar | Fria.Nu
  • tv-kanalen RCTV slåss i Caracas.
Fria.Nu

Latinamerikanska media är osams med vänster-regeringar

Venezuelas president Hugo Chávez bestämde att tv-kanalen RCTV inte får sända tv på mark-nätet längre. Ecuadors president Rafael Correo stämde en tidning för förtal. Bolivias president Evo Morales säger att tidningarna i Bolivia skriver för mycket dåliga saker om honom. Det är just nu många konflikter mellan media och regeringar i Sydamerika.

Radio Caracas Televisión, RCTV, är Venezuelas äldsta reklam-tv-bolag. Förra söndagen slutade de sända tv på mark-nätet. RCTV finns fortfarande som kabel-tv, men de flesta venezolaner kan inte längre se deras program.Venezolaner som är emot regeringens politik demonstrerade för att stödja RCTV. Men de som gillar regeringens politik firade att RCTV inte längre får sända tv på marknätet. Det blev mycket bråk. Några av dem som stöder RCTV kastade sten på polisen, och elva poliser blev skadade. I staden Valencia sköt polisen fyra studenter.Den nya statliga kultur-tv-kanalen Televisión Venezolana Social, Tves, sänder nu på marknätet istället för RCTV. Informationsminister William Lara sa till media att Tves ska visa att venezolanerna kan göra bra tv. Han sa att RCTV mest har porr och våld i sina program. Han har bett en domstol undersöka om tv-kanalerna CNN och Globovisión sa till folk att använda våld under demonstrationerna.

Hugo Chávez blev omvald till president i december förra året. Då sa han att RCTV inte skulle få tillstånd att sända på marknätet. Han säger att RCTV har brutit mot flera lagar. Bland annat stödde de aktivt den misslyckade militär-kuppen mot Chávez år 2002.

RCTV:s ägare, Marcel Granier, har sagt att Venezuela blir mer som en totalitär stat när RCTV inte får sända tv på marknätet. Flera andra sydamerikanska tv-kanaler har också sagt att det är fel att RCTV inte får tillstånd.Men tidningen Ultima Horas chefredaktör, Eleazar Díaz Rangel, skriver: Det är bara RCTV:s ägare som förlorar friheten att informera om sådant som de tycker är viktigt, och att inte informera om saker som stör deras intressen som företagare. Latinamerikanska folkrörelser har också sagt att det är bra att RCTV inte får tillstånd.

Flera regeringar i Latinamerika är osams med media. Tidningen La Hora i Ecuador skrev att den nya presidenten Rafael Correa regerar med bråk, stenar och käppar. Varför? I mars var det en politisk kris i Ecuador. En del politiker från oppositionen fick sluta. Folk som gillar regeringens politik slog och kastade sten på politikerna som fick sluta. Andra tidningar har skrivit att Correa inte är demokratisk.Rafael Correa säger att tidningarnas ägare inte vill att han ska skapa ett mer rättvist Ecuador.Bolivias president Evo Morales har flera gånger sagt att landets största dagstidning La Razón ljuger. Han har skämtat om att göra La Razón statlig, och då blev många arga i bolivianska media.

Venezuela, Bolivia och Ecuador är tre länder som har ganska nya regeringar. De nya regeringarna står till vänster. De vill fördela makten och pengarna på ett annat sätt än tidigare. Men de som äger tv-kanalerna och tidningarna gillar ofta inte det. De säger till journalisterna att kritisera regeringarna.Då säger regeringarna till statliga media att säga bra saker om dem. Statliga Kanal 7 i Bolivia visar till exempel bara när det går bra för Evo Morales. Kanalen visar ingen kritik och inga protester.

Lätt svenska: Malin Bergendal

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu