Fria.Nu

Folkomröstning avgör Chávez framtid

Den venezuelanska oppositionen lyckades samla in tillräckligt många namnunderskrifter för att få till en folkomröstning om Hugo Chávez vara eller icke vara som landets president. Omröstningens datum och utgång är dock långt ifrån klara.

Venezuelas Valmyndighet CNE meddelade torsdagen 3 juni att landets opposition lyckats få ihop tillräckligt med namnunderskrifter för att få till stånd en folkomröstning om president Hugo Chávez. Enligt CNEs preliminära resultat hade 2 451 821 underskrifter samlats in, 15 738 fler än de som krävts. Presidentens motståndare firade resultatet i huvudstaden Caracas rikare delar medan Chávez-anhängare i kåkstäderna drog ut på gatorna för att visa sitt stöd till presidenten. Resultatet kallade för en seger för demokratin av ledarna för den venezuelanska oppositionen och välkomnades av USAs utrikesminister Colin Powell.

Venezuelas opposition hävdade för ett halvår sedan att man under en fyradagarsperiod samlat in 3.4 miljoner namnunderskrifter. CNE lät dock i mars meddela att endast 1.9 miljoner underskrifter var giltiga men oppositionen gavs en chans att bekräfta de underkända underskifterna, vilket nu lett till att folkomröstningen till slut blir av. Från regeringshåll fortsätter man att hävda att namninsamlingsprocessen kantats av fusk och en facktalesman berättade hur arbetare vid Coca Cola-fabriker i landet sparkats när de vägrat bekräfta underskrifter som de inte utfört eller tvingats till.

President Chávez visade inga tecken på rädsla inför den kommande folkomröstningen. Inför hundratusentals anhängare lovade han under söndagen en säker seger: 'Min prognos för Venezuelas oligarker, de venezolaner som är mot mitt styre och deras utländska vänner är att det här kommer att bli den kraftigaste utklassning som de råkat ut för i hela sin historia.' Chávez hävdade vidare att insamlingen av namnunderskrifter är ett bevis på att oppositionen gett upp sina våldsamma metoder och nu accepterat den deltagande demokrati som hans konstitution gett mölighet till. Presidenten informerade även om skapandet av nya kvartersbrigader som ska se till att alla regeringens anhängare verkligen kan delta i folkomröstningen.

Trots framgången med att få en folkomröstning till stånd har oppositionen långt kvar till att avsätta Chávez; presidentens anhängare måste besegras i folkomröstningen och 3.76 miljoner röster uppnås, fler än de som röstade för Chávez vid valet år 2000. Från Chávez-anhängarnas sida påpekar man gärna att presidenten vunnit alla de sju val som ägt rum sedan han kom till makten 1998. Möjligheten till en folkomröstning om presidentposten gavs oppositionen ironiskt nog genom den konstitution som Chávez lät införa 1999, mot oppositionens vilja.

Oppositionen anklagar Chávez för att försöka göra landet till ett nytt Kuba medan hans anhängare ser honom som den förste presidenten som bryr sig om landets fattiga majoritet. Venezuela återhämtar sig nu från den ekonomiska kris som oppositionens försök att strypa landets oljeindustri under vintern 2002-2003 ledde till. Återhämtningen har hjälpts på traven av det höga oljepriset och tillväxten för 2004 beräknas till 10.3 procent. De nya överskotten i statskassan används nu av regeringen till allt från gratis tandvård till alfabetiseringskampanjer och kan bli Chávez trumfkort i folkomröstningen. Enligt en opinionsundersökning som gjordes i april skulle Chávez gå segrande ur en eventuell folkomröstning.

Datumet för fötroendeomröstningen kan komma att bli avgörande. Den 8 augusti har redan nämts som tänkbart datum men om omröstningen äger rum efter 19 augusti så kommer Chávez vid en förlust att ersättas av sin vicepresident. Inget nytt presidentval blir då av och Chávez kan hoppas på att bli återvald 2006.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Colombia: Första fredssamtalen på tio år

I dag inleds de första fredssamtalen på tio år mellan den colombianska regeringen och Farc-gerillan. Samtidigt växer de sociala rörelsernas krav på att få sina röster hörda vid förhandlingsbordet.

Fria Tidningen

Plan Patriota drabbar bönder i Colombia

Livet blir svårt för människorna på Colombias landsbygd när regeringen försöker slå ner gerilla-grupperna. Det är inte heller säkert att militären kan vinna över gerilla-grupperna. Farc slår tillbaka hårt.

Nya övergrepp av colombianska armén

I skuggan av den kontroversiella förhandlingsprocessen med paramilitärernas paraplyorganisation AUC har den colombianska armén utfört en rad massakrer under årets första månader. Händelserna ifrågasätter bilden av ökad säkerhet och minskat våld som president Alvaro Uribes regering försöker sälja till världen.

Historiskt val präglas av oro

När irakierna går till val på söndag befinner sig stora delar av landet i en situation av våld, kaos och undantagstillstånd. Valutgången är osäker men mycket talar för ett parlament dominerat av shiamuslimska islamister.

Fria Tidningen

USA har gripit Farc-ledare

På nyårsafton åkte ett amerikanskt flygplan från militärbasen Catam i Colombia. I planet satt Ricardo Palmera, ledare för Farc-gerillan. Planet skulle åka till USA.

© 2024 Fria.Nu