Makten över media skapar konflikter i Sydamerika | Fria.Nu
  • ”S.O.S. Frihet” säger en av de många demonstranter som rasat mot att Chávez inte förlängt RCTV:s offentliga sändningstillstånd.
Fria.Nu

Makten över media skapar konflikter i Sydamerika

Hugo Chávez beslut att inte förlänga RCTV:s offentliga sändningstillstånd är ett av flera exempel på konflikter mellan regeringar och massmedia i Sydamerika. Ecuadors president Rafael Correa har stämt en tidning för förtal och Bolivias Evo Morales säger sig smutskastas i landets press och tv.

I söndags upphörde Venezuelas äldsta kommersiella tv-kanal Radio Caracas Televisión, RCTV:s, sändningar på det analoga marknätet. Kanalen kommer fortfarande att vara tillgänglig som kabel-tv, men genom att den förlorar sin offentliga sändningsfrekvens går den miste om största delen av sin publik.
RCTV:s sista timmar med offentlig sändningsfrekvens blev dramatiska. Regeringsmotståndare demonstrerade till stöd för kanalen och regeringsanhängare firade med slagordet RCTvas, 'RCTV du försvinner'. Elva poliser skadades av stenkastande RCTV-anhängare och dagen efter skottskadades fyra studenter av poliskulor i staden Valencia.
Sändningsfrekvensen som RCTV nyttjade sänder nu den nya statliga kulturkanalen Televisión Venezolana Social (Tves, vilket kan utläsas som 'du ser dig'). Kommunikations- och informationsministern William Lara sa under en presskonferens att den nya kanalen 'kommer att visa världen att det venezuelanska folket kan göra kvalitets-tv', i motsats till det fördummande våld och den pornografi som han menade sändes i RCTV. Lara har också bett en domstol utreda om CNN och den venezuelanska kanalen Globovisión uppmuntrade till våldsamheter under RCTV:s sista sändningsdag.
Kort efter sitt omval till presidentposten i december förra året sa Hugo Chávez att RCTV:s rätt till en offentlig sändningsfrekvens inte skulle förnyas. RCTV ska ha brutit mot flera lagar, bland annat genom att aktivt stödja den misslyckade militärkuppen mot Chávez år 2002.
RCTV:s ägare, Marcel Granier, sa i en intervju nyligen att Venezuela tar ett steg mot totalitarismen genom Chávez beslut. Flera andra stora tv-kanaler på kontinenten har fördömt att RCTV går i graven.
Marcelo Granier fick mothugg av bland annat dagstidningen Ultima Horas chefredaktör, Eleazar Díaz Rangel, som i en ledare hävdade att det bara är 'RCTV:s ägare som förlorar friheten att informera om det de tycker är viktigt och att inte informera om det som stör deras intressen som företagare'.
Även latinamerikanska folkrörelser och spanska vänsterparlamentariker har uttalat sitt stöd för regeringens beslut att inte förnya sändningstillståndet.
Tv-kanalen Venevisión fick däremot förnyat sändningstillstånd. Kanalens regeringskritiska linje mildrades 2004 efter ett möte mellan kanalens ägare, multimiljonären Gustavo Cisneros, och Hugo Chávez.
Venezuelas regering är inte den enda på kontinenten som har frostiga relationer till massmedia. Ecuadors nye vänsterpresident Rafael Correa har stämt dagstidningen La Hora för förtal. I en krönika hävdade en av tidningens skribenter att Correa regerar med 'tumult, stenar och käppar'. Journalisten syftade på att regeringsanhängare attackerat oppositionens avsatta parlamentsledamöter under den politiska kris som rådde i mars. Andra tidningar har kallat president Correa för 'auktoritär' och 'antidemokratisk'. Rafael Correa hävdar å sin sida att tidningarnas ägare motarbetar hans projekt att skapa ett mindre korrupt och mer rättvist Ecuador. Han har också hotat med att undersöka om landets tv- och radiokanaler har fått sändningstillstånd genom mutor.
Bolivias vänsterpresident Evo Morales har flera gånger uttryckt missnöje med pressens rapportering och kallat landets största dagstidning, La Razón, för 'lögnaktig'. Han skämtade även om att förstatliga La Razón, vilket bemöttes med ett ramaskri från landets massmedier.
Gemensamt för Venezuela, Ecuador och Bolivia är att nya politiska aktörer har kommit till makten. I deras politiska projekt ingår att omfördela makten och inkomsterna. Massmediernas ägare ogillar ofta kursändringen och beordrar sina tidningar och tv-kanaler att kritisera regeringen.
Regeringarna svarar med att låta de statliga tv- och radiokanalerna hylla deras arbete. Ett exempel på det är statliga Kanal 7 i Bolivia som i praktiken är Evo Morales propagandamaskin. Kritik och protester sållas bort till förmån för reportage om presidentens framgångar.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu