Dubbelt så många lånecyklar i sommar | Fria.Nu
  • - Det är jättebra att lånecyklarna erbjuds till alla, bara de räcker till och inte försvinner, menar Staffan Bolminger som lånecyklat på Hisingen i två år.
Göteborgs Fria

Dubbelt så många lånecyklar i sommar

I sommar får göteborgarna chansen att för en billig penning låna cyklar på stan. 225 gröna och blå cyklar ställs till förfogande, men Göteborg ligger fortfarande efter andra större städer.

Drygt hälften av cyklarna, de blå, är bundna till Lundby stadsdel, där de måste parkeras i speciella cykelställ och de får bara användas fyra timmar i taget. De gröna, som framför allt blir tillgängliga i juni, kommer att finnas över hela staden.
- Det är ett miljömässigt ställningstagande att cykla, och så får man motion, säger Staffan Bolminger, samtidigt som han lossar en cykel ur ett av de elva specialcykelställen längs Norra älvstranden i Lundby.
Han jobbar på ett företag i området och har genom dess deltagande i ett pilotprojekt lånat cyklar här sedan 2005. Cyklarna ägs av företaget Clear Channel, som också håller i många reklamskyltar i staden. Ett 60-tal företag har deltagit och betalat 200 kronor per abonnemang och år till Clear Channel. Göteborgs stad har bidragit med 1,1 miljoner kronor per år fram till och med i år och från och med nästa vecka blir det möjligt för allmänheten att köpa abonnemang.
Tanken bakom projektet är att minska onödiga kortresor med bil i staden. Lundby valdes ut för att det är en 'central, expanderande och företagstät' stadsdel, enligt projektledaren Gunilla Fransson Bangura på trafikkontorets Lundby Mobility Center.
- Många flyttar hit och man är mer benägen att ändra sina reservanor vid en flytt.
Enligt kontorets enhetschef Lisa Sundell är förhoppningen dock att få ut cyklarna i fler stadsdelar, främst i de centrala.
- Cyklarna ska vara ett komplement för de som åkt in till stan med bil eller kollektivtrafik och inte har med sig en cykel. Annars räknar vi med att göteborgarna har egna cyklar.
Vill man låna en cykel i någon annan stadsdel kan man göra det av företaget Greenstreet, som om en månad utökar sitt utbud från ett par tiotal till 100 cyklar. Dessa gröna cyklar blir svårare att hitta men enklare att använda, eftersom man får ställa ifrån sig dem var man vill i hela tre kommuner - Göteborg, Mölndal och Partille. Cyklarna hittas och bokas via dator eller sms, och efter parkering och kodlåsning meddelar man på samma sätt.
- Tidigare ringde de som ville låna till min mobiltelefon. Det var helt galet, folk kunde ringa klockan tre på natten. Det var ohållbart i längden, säger göteborgaren Joakim Rydberg.
Han startade Greenstreet tillsammans med Eddie Helm efter ett besök i Oslo.
- Vi tyckte att cykeluthyrningen där var bra och det var konstigt att det inte fanns i Göteborg. Så vi satsade på det.
Göteborg ligger än så länge efter Oslo, Köpenhamn och Stockholm när det gäller cykelutlåning. I Oslo och Stockholm utökas antalet hyrbara cyklar till 1 000 i sommar, och i Köpenhamn finns det 2 000 stycken.
Clear Channel har sålt ungefär 2 700 lånekort i Stockholm och 300 i Göteborg. Greenstreet vill inte avslöja hur många som lånar deras cyklar i Göteborg, men säger att det var 'tresiffrigt' förra sommaren.
Båda företagen vill finansiera utlåningen med reklam på cyklarna. Men Greenstreet drivs än så länge ideellt eftersom de inte hittat några annonsörer.
Ett framsteg för Clear Channel är att de löst problemet med cykelstölder. Exakt hur är hemligt för att inte någon ska komma på nya stöldmetoder, enligt företagets projektledare Johan Sundman. Greenstreet säger sig inte ha haft några stölder alls.
-Tvärtom, när någon cykel har varit på villovägar har folk ringt till oss och sagt 'vi tror att det är er cykel som är här', säger Joakim Rydberg.
- Det är roligt att folk är så engagerade.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu