Stockholm Marathon spränger gränserna igen | Fria.Nu
Fria.Nu

Stockholm Marathon spränger gränserna igen

I dag är det dags för den 26e upplagan av Stockholm Marathon. I år är det 16 200 anmälda entusiaster vilket bäddar för deltagarrekord ännu en gång. Den största gruppen utländska löpare kommer från Finland där 5 411 del-tagare har betalat in startavgiften.

Trots att många löpare pratar lyriskt om joggingvågen på 1980-talet, så är det alltså fler än någonsin som tar sig runt detta drygt fyra mil långa lopp. Av friidrotts-klubbarna är det Studenterna FK som troligen är Sveriges mest aktiva förening. SFT tog kontakt med Studenternas tränare Lorenzo Nesi, som är en man som lever för löpning.

Han arbetar som frilansjournalist och hans anseende som löpnings-expert gör att han mest skriver löpningsrelaterade texter. Hans röst har ni hört bland annat som expertkommentator i tv bland annat vid DN-galan och han ingår i tävlingsledningen i de flesta stora friidrotts-tävlingarna i Stockholm.

Trots att det är svårt att hitta någon som är mer insatt i maraton så har Lorenzo väldigt svårt för att ge något tips om vem det är som till sist kommer att stå som slutsegrare i årets tävling.

- Nej, i dag är det så många från Kenya, Tanzania och Marocko som är vad jag vill kalla 'handelsresande i löpning'. De åker runt och vinner prispengar i tävlingar där kanske inte den absoluta världs-

eliten ställer upp. Många av dessa löpare är okända namn då de inte är tillräckligt bra för att konkurrera ut sina mer namnkunniga landsmän som får åka till VM eller OS, säger Nesi

- Det finns dock en kenyan,

Joseph Riri (han har i dag startnummer 6), som ni kan titta lite extra på. Denne 31-åring lyckades i maj i Berlin tillsammans med flera löpare slå det gamla världsrekordet över den ovanliga distansen 25 km. Sedan återstår det ju att se om han kan hålla god fart över 42 km som det gäller här i Stockholm. När det gäller svenskarna så är Spårvägens Kent Claesson det intressantaste namnet. Claesson som tidigare sprungit kortare distanser sprang i sin maratondebut på 2.17,07! Det är den snabbaste maratontiden av en svensk på tre år, fortsätter

Lorenzo Nesi.

Efter Kjell-Erik Ståhls storhetstid på 1980-talet är det ingen svensk som har varit i närheten av världseliten. Nesi har en bestämd uppfattning om vad det här beror på:

- Ja, det är praktiskt taget omöjligt att vi skulle få fram en världslöpare i maraton i dag. Vi svenskar rör oss helt enkelt för lite när vi växer upp. Detta gör att de som är mest hängivna går sönder, då kroppen inte klarar den ökning av träningsdosen som behövs för att bli tillräckligt bra. Det var annorlunda med vår föräldrageneration som ägnade sig mycket mer åt spontanidrott. Dessutom var det många från landsbygden som blev duktiga, mycket tack vare att de ofta åkte skidor på vintrarna.

Trots sämre förutsättningar för

dagens svenskar så är det dock positivt att det är så många som springer maraton. Nesis egen klubb Studenterna FK med 125 medlemmar brukar ha 30 - 40 löpare på sina träningar och i dag är det så många som cirka 40 stycken från hans klubb som ställer upp i Stockholm Maraton. Bäst av dessa är för närvarande Måns Höijom som i London Marathon i vår sprang i mål på tiden 2 timmar och 25 minuter.

Studenterna är alltså ingen typisk elitklubb med en handfull elit-

löpare. I stället har man lyckats få en stor bredd av så kallade elit-

motionärer. Lorenzo Nesi vill dock inte säga att alla är välkomna till hans klubb.

- Nej, om man ska hänga med gruppen och om man vill ha ut något av träningen bör man i alla fall klara av milen under 50 minuter. Men det räcker inte med det. Den som är med ska dessutom ställa upp som funktionär i våra egna

löpartävlingar. Här har vi ingen gräddfil som många andra klubbar, utan alla måste ställa upp oavsett hur bra de är, avslutar Nesi.

Annons

Rekommenderade artiklar

Sofia Lind vinner i det långa loppet

Visste ni att Sverige har en skid-åkare som under de senaste nio åren vunnit Vasaloppet fyra gånger och dessutom kommit tvåa fyra gånger? Anledningen till att 99,9 procent svarar nej beror nog mest på att Sofia Lind, som hon heter, är kvinna.

En juste lirare i en machosport

Mikael Johansson gör sin femtonde säsong i Djurgården och är en av elitseriens mest rutinerade spelare, men också en av de 'snällaste' i den sport som den senaste tiden har fått mycket kritik för sin grabbighet.

Karlsson tror på svenskt guld

Svensk bandy har lagom till VM, som startar i ryska Kazan i morgon, fått ett nytt affischnamn. David Karlsson heter han, och har gjort mål i 21 raka seriematcher för Hammarby i år, vilket är svenskt rekord.

Mohamed vill vinna över kenyanerna igen

Under OS i Aten var det många som charmades av den offensivt löpande Mustafa Mohamed från Ljungskile. I morgon planerar han att besegra sina antagonister från Kenya, då han springer Lidingöloppets tremil.

© 2020 Fria.Nu