Synpunkten


Maria Hagberg
Fria.Nu

Andas lite frihet

Nyligen var jag på semester i Dubai i Förenade Arabemiraten. Dubai är arabvärldens ekonomiska under. Hela emiraten präglas av ett oerhört byggande. Till exempel byggs världens högsta skyskrapa där, den ska bli över 800 meter hög. Tankarna går till Babels Torn.

En mycket stor del av världens byggkranar finns där. Befolkningen består av 80 procent gästarbetare och 20 procent urbefolkning. Urbefolkningen har medborgarlön och behöver därför inte arbeta. Många gästarbetare från afrikanska stater fanns där men framför allt var de från Indien, Bangladesh och Pakistan, olika asiatiska länder och forna Sovjetunionen, och dessa människor präglar samhället i hög grad. Taxi är ett mycket billigt sätt att färdas, det enklaste sättet att ta sig fram i en oerhört starkt trafikerad storstad. Oljan och därmed bensinen är billig av naturliga skäl, men det gör att miljöeffekterna blir katastrofala om det får fortgå.
För att motverka den ökande trafiken bygger man nu en tunnelbana genom hela emiraten. Dubai har begränsade oljetillgångar i jämförelse med övriga emirat och den styrande shejken, en mycket visionär sådan enligt dem som arbetar i Dubai, har därför satsat på andra framtida näringar såsom företagsetablering, taxfree och turism.
En udda uppgift är att 'ökenlandet' är en stor blomsterexportör till Holland. Det är hittills en succé.

Den konservativa och religiöst fundamentalistiska inställningen till kvinnan som präglar flera andra arabstater luckras här upp av inflytandet från andra befolkningsgrupper. Under vistelsen såg jag kvinnor som hade heltäckande klädsel där endast ögonen syntes, och kvinnor med kortkort och bara magar. Kontrasten mellan chador och stringtrosor var verklighet här.
På vårt hotell bodde inga andra svenska turister utan de flesta var från Iran. Det var den tragiska och deprimerande delen av semestern. Iranier som flytt utomlands på grund av den religiösa fundamentalismen i hemlandet och många av dem kunde inte återvända förrän en radikal förändring skett i det forna hemlandet. Alltså kom människor från hela världen för att sammanstråla med släktingar som fortfarande bodde i Iran. Många iranier åkte dit på weekendtur för att 'andas lite frihet', slänga slöjan och dricka whisky på rummet.

Vi mötte en iransk familj bestående av ett par och deras barn, farföräldrar, svägerska och hennes make. Svägerskan, syster till pappan i den unga familjen, hade inte sett sin bror sedan hon var ett halvår. Hon var nu 18 år. För ett år sedan försökte de sammanstråla i Dubai, men det gick inte. Hon var tvungen att gifta sig för att få utresetillstånd. Som ensam kvinna kunde hon inte resa och hon är inte 'myndig' utan en manlig släktings medverkan. Nu hade hon gift sig och syskonen kunde mötas i Dubai.
Brodern kan av politiska skäl inte återvända till Iran utan de får träffas på detta sätt tills förhållandena ändrats. Han menade bittert att USA gjorde ett stort misstag genom att angripa Irak istället för Iran. Där finns grogrunden till stora delar av problemen i Mellanöstern, menade han. Han hörde släktingarna berätta om försämringarna i hemlandet och sörjde utvecklingen. Irans befolkning är mycket ung, ungefär 80 procent av befolkningen är under 20 år och familjerna hyste ändå hopp om förändring.
En dag var vi på stranden, som uppvisade den mångkultur som genomsyrar Dubai. En heltäckt kvinna gick i badet, bland alla mer eller mindre avklädda badgäster, och gav sig i kast med att simma. Hon simmade länge och njutningsfullt. Det verkade vara en protest.
Senare mötte jag kvinnan när hon letade efter en påse till sitt blöta klädbylte. Hon hade bytt om till en ny heltäckande beklädnad. Jag talade med henne, hon kunde lite engelska, och sa att det var ljuvligt att se henne simma. Hon log finurligt tillbaka.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Synpunkten
:

Sexköp är aldrig godtagbart

Vid upprepade tillfällen har vi kunnat konstatera att krigets efterverkningar inte enbart omfattar materiell förstörelse. Det mänskliga lidandet är förstås den största delen. Genom att förstöra infrastrukturen försätts landet i kaos. Följderna för civilbefolkningen innebär många gånger svält, sjukdom och död.

© 2024 Fria.Nu