Protester mot förstörda kokaodlingar | Fria.Nu
  • skördar koka i Colombia. Man vet inte hur mycket koka som går till kokain-fabrikerna och hur mycket som används på traditionellt sätt. Men president García vill förstöra de flesta kokaodlingarna för att vara på den säkra sidan.
Fria.Nu

Protester mot förstörda kokaodlingar

Perus president Alan García vill förstöra det mesta av landets koka-odlingar. Det har blivit mycket bråk om beslutet. Cirka 60 000 familjer lever på att odla koka. En del av dem protesterar nu genom att blockera vägar och strejka.

Den senaste månaden har Perus regering och landets kokaodlare, cocaleros, haft en konflikt. Presidenten Alan García säger att kokaodlarna säljer mycket av sin koka till kokainsmugglare. Han har bestämt att man ska förstöra kokaodlingarna.Cocaleros säger att de inte alls säljer mycket koka till smugglare. De kräver att regeringen ska sluta förstöra deras odlingar. De har blockerat motorvägar och strejkat. De har även hotat med att komma till huvudstaden Lima för att stoppa Garcías politik mot kokaodlingen.Jordbruksminister Juan José Salazar skrev i mars under en uppgörelse med kokaodlarna för att få ett slut på protestaktionerna. Han lovade att regeringen bara skulle förstöra kokaodlingar som låg mindre än en kilometer från en kokainfabrik. Men president Alan García sa att de skulle förstöra alla kokaodlingar.

I mellersta och södra Peru lever omkring 60 000 familjer på att odla kokablad. Det gröna bladet har starka traditioner i Anderna. Folk använde koka redan innan spanjorerna kom på 1500-talet. Att tugga kokablad minskar känslor av hunger, kyla och trötthet. Man använder även kokablad i vissa religiösa ceremonier.År 1980–1982 var det inbördeskrig mellan staten och gerillan Sendero Luminoso (Lysande stigen). De områden där man odlar koka drabbades hårt. Människorna som bor där är mycket fattiga. Många familjer kan bara försörja sig genom att odla koka.Lokala politiker säger att det kan bli uppror om man förstör kokaodlingarna. I grannlandet Bolivia har kokaodlarna organiserat sig. Men i Peru kan de inte påverka politiken så mycket ännu.Koka-ledaren Iburcio Morales blev nyligen borgmästare i El Monzón. De som tycker att Morales är bra är radikala. De har ordnat de flesta protesterna den senaste tiden, och de använder slagordet Kokablad eller död!.Andra kokaledare erkänner att man säljer en del koka till kokainsmugglare. Nancy Obregón är kokaledare och ledamot i kongressen. Hon säger till tidningen La República:– Om du säger kokablad eller död slutar folk att lyssna på dig. Vi borde informera om lagliga saker som man kan göra av kokablad. Dessutom måste vi få bort droghandeln.

Regeringen säger att bara drygt 10 procent av kokabladen används lagligt och traditionellt. De vill att kokaodlarna ska börja odla något annat. Annars förstör de odlingarna. Men kokablad ger högre vinster än andra produkter och är lättare att odla. Bladet växer även i mager jord. Man får flera skördar under ett år. Det går lätt att sälja och priset ändras inte så mycket.

I mitten av april dödades en anställd vid Corah, myndigheten som förstör kokaodlingar. Han blev skjuten när han övervakade arbetet med att förstöra odlingar i området Alto Huallaga. Myndigheterna tror att Sendero Luminoso-rebeller dödade honom. Några medlemmar i gerillan gömmer sig fortfarande i djungeln. De samarbetar med droghandlare. Om man förstör kokaodlingarna förstör man inte bara för droghandlarna, utan också för gerilla-medlemmarna i djungeln.

Men det är även fråga om utrikespolitik. Om Alan García förstör kokaodlingarna blir det lättare för honom att skriva avtal om frihandel med USA. Det är en viktig fråga för honom. I dag är Peru det land som producerar näst mest kokain i världen. Det gillar inte USA.

I väntan på ett avtal om frihandel har USA sänkt tullarna på en del varor som Peru exporterar. Om Peru inte försöker stoppa kokainet, kan USA höja tullarna igen.USA:s ambassadör i Peru har sagt att det är bra att regeringen förstör kokaodlingarna. Därför kommer de troligen att fortsätta.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu