"För det mod du visat" | Fria.Nu
Fria.Nu

"För det mod du visat"

2001 sattes Patrik Eriksson i kaliforniskt fängelse efter att ha deltagit i Greenpeaces aktion Operation Stop Star Wars. Aktionen syftade till att stoppa USA från att avfyra en kärnvapenmissil.

"För det mod du visat, när du är beredd att offra år av ditt liv för att visa för allmänheten vilken galenskap som det amerikanska projektet National Missile Defence bygger på, tilldelas du ekologiska ungdomsstiftelsens miljöstipendium."

När Patrik Eriksson 2001 belönades med ett stipendium på 10 000 kronor var detta en del av motiveringen. I dag är han kampanjkoordinator på biståndsorganisationen Action Aid, men fram till helt nyligen arbetade han hos miljöorganisationen Greenpeace.
– Greenpeace är en organisation som tar ett konkret ställningstagande. Miljöförstöringen har pågått länge nog, och de stiger fram och säger hit, men inte längre. De kämpar för en bättre värld på ett demokratiskt och öppet sätt. Och de står för vad de gör.
Att stå för det man gör är en av hörnstenarna i Patriks filosofi. Något som har tagit honom lång väg hemifrån. Närmare bestämt 900 mil bort, till en smutsig cell med hot om elva års fängelse hängande över sig.
Den 14 juli 2001 vid en flygbas i Vandenberg, Kalifornien. USA har nyligen bestämt sig för att upphäva sitt ABM-avtal med Ryssland. Ett avtal som innebär att endast landets huvudstad får rustas för försvar mot ett kärnvapenanfall. USA upplever ett ökat hot från andra stater och ska nu testa en kärnvapenmissil som ska skydda mot framtida angrepp.

Himlen är grå. Det blåser hårda vindar. I vattnet som omger basen befinner sig några ungdomar. Greenpeaceaktivister från olika delar av världen har samlats för att utföra en protest mot uppskjutningen av missilen. Målet är att missilen inte avfyras, men även att skapa en offentlig debatt om kärnvapenfrågan. Operation Stop Star Wars kallar de sig. En av aktivisterna är Patrik Eriksson.
– Vi hade tre eller fyra gummibåtar, och fyra simmare som skulle simma i land och kedja fast sig vid missilen. I luften ovan oss smattrade helikoptrar och runt omkring oss i vattnet cirklade kustbevakningsfartyg. Men de satte inte ner sina egna gummibåtar på grund av de höga vågorna.
Stämningen var uppiskad till max den dagen. Men trots den vågade aktionen avfyrades missilen. Greenpeace lyckades bara försena uppskjutningen med fyrtio minuter. När de återvände till land togs de emot av FBI.
– Vi var förberedda på vad som skulle hända, och vi hade inga planer på att fly efter aktionen. Men det kändes ändå konstigt och surrealistiskt att vara mitt uppe i allt som hände. Från sherifferna, som tagna ur en amerikansk film med gevär och stora hattar, till åklagaren som hotade med elva års fängelse och 250 000 dollar i böter. Däremot var jag aldrig rädd.

Detta var inte Patrik Erikssons första aktion för Greenpeace. Efter en kortare tid som frivilligarbetare 1997, vilket innebar administrativa sysslor på deras huvudkontor, bestämde han sig för att ge sig ut på fältet. Den mer fysiska delen i Greenpeaces aktioner var han redan förberedd för. Efter två års gymnasiestudier i Wales, där sjöräddningsaktioner och kustbevakning stod på schemat, kunde han hantera båtar väl. Snart blev han ansvarig för alla aktivister och det dröjde inte länge förrän han blev kampanjledare för Greenpeaces skogsfrågor.
Patrik Erikssons plan var att kombinera sina studier i statsvetenskap och sociologi med arbetet. Men tiden räckte inte till. 2001 valde han att ta ett studieuppehåll för att kunna koncentrera sig fullt på sina åtaganden på Greenpeace och bara några månader senare blev han fängslad.
– Vi sattes i häktet och kunde inte lösas ut med borgen. Risken att vi skulle försöka lämna landet ansågs vara allt för stor.

Från Greenpeaces klarorange overall till fängelsets fläckiga variant. Patrik Eriksson befann sig nu på ett av Kaliforniens fängelser.
– Jag tror vi var runt trettio stycken som delade cell. Vi sov i små våningssängar av plåt. Det fanns bara två duschar som vi fick dela på, och toaletterna hade inga dörrar. Man fick helt enkelt uträtta sina behov inför publik.
Han och de andra aktivisterna hade inga planer på att lämna landet. De tog ansvar för sina handlingar så som Greenpeace förespråkar.
– Jag anser att man som medborgare i ett demokratiskt samhälle har rätt att uttrycka sina åsikter genom aktioner som ibland bryter mot lagen. Det är ett sätt att utnyttja sin rätt att säga ifrån när man tycker att något är fel. Men personligen har jag två principer som jag alltid följer. Dels använder jag aldrig våld, varken mot andra människor eller mot utrustning och liknande. Och dels är jag omaskerad eftersom jag står för det jag gör. Blir det rättegång går jag dit och är beredd att ta mitt straff.
Så när de efter ett tag släpptes ur häktet lydde han förhållningsordern att inte lämna Los Angeles. Nu fortsatte del två av aktionen. Skapa en offentlig debatt.

Hemma i Sverige hade medierna snappat upp vad som hänt. Uppmärksamheten kring Patrik Eriksson användes för att skapa opinion mot USA:s kärnvapenförsök.
Medan Patrik Eriksson fortsatte att kämpa för sin sak pågick en juridisk strid. Det tog ganska lång tid att fastställa villkoren för rättegången. Dessutom inträffade något som tog fokus från det mesta i USA. Terrordåden den 11 september. Ett helt land lamslogs i chockartad sorg. Nationalismen ökade. Minsta lilla knyst om kritik mot USA:s försvar och man var på terroristernas sida. Detta oroade Patrik Eriksson och Greenpeace då det kunde påverka rättegången.
– Vi fick i alla fall åka hem till slut. Rättegången blev uppskjuten. Åklagaren förde ett hårt resonemang. Han ville till exempel inte att vi skulle få tala om vårt budskap och orsaken till vår aktion. Men efter två månader var det dags att återvända. Jag reste tillbaka dagen innan nyårsafton.
Istället för en rättegång kom båda parterna fram till en överenskommelse.
– Från början yrkade åklagaren på elva års fängelse och 250 000 dollar i böter per person. Men om vi erkände oss skyldiga skulle straffet reduceras till ett års villkorlig dom och en mindre summa i böter.
Patrik Eriksson följde sin personliga övertygelse att stå för det han hade gjort eftersom han ansåg att målet gagnade medlen. Men trots att han själv är öppen med sina handlingar fördömer han inte dem som arbetar annorlunda.
– Även om jag inte själv skulle göra det, så kan jag ha förståelse för dem som agerar anonymt. Det finns situationer då det kan vara svårt att demonstrera öppet. Ibland är omständigheterna sådana att en människa riskerar att straffas hårt av ett dömande samhälle om han eller hon visar sin åsikt offentligt. Det är inte upp till mig att sätta gränser för vad som är rätt eller fel.
I dag arbetar Patrik Eriksson på den i Sverige relativt nystartade organisationen Action Aid. Där är huvudsyftet att bekämpa världens fattigdom. Men miljöintresset finns fortfarande kvar.
– Jag känner starkt för frågor som rör vår miljö, särskilt när det handlar om att bevara våra skogar. Tyvärr har vi en miljöpolitik som i många fall förordar frivillighet framför lagstiftning, vilket inte alltid fungerar. Det är en skam att Sverige, som är ett av världens rikaste länder, inte kan skydda sina egna gammelskogar.

Den åtalade samhällsvetaren med viljan att förändra världen förklarade sig skyldig till brott i amerikansk domstol. Inför domaren förklarade han varför.
Civil olydnad handlar om att stå upp för sin tro för att göra världen till en bättre plats. Jag stod upp och sa att jag inte accepterar kärnvapenrustning. Jag kommer att fortsätta göra det. Civil olydnad handlar om att ta ansvar för sina handlingar. Därför står jag framför er här i dag. För att ta ansvar för mina handlingar. Till slut vill jag bara säga att man kan skjuta budbäraren men inte meddelandet.

Annons

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

S lovar 60 miljoner kronor till äldre

Socialdemokraterna vill satsa på idrott, friluftsliv och studiecirklar för äldre. Därför går partiet till val med löfte om 60 miljoner kronor per år till Föreningssverige, samt en fast kontaktperson för alla som har hemtjänst. 

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

© 2019 Fria.Nu