Etanol eller bensin - en fråga om mat och makt i Latinamerika | Fria.Nu
Fria.Nu

Etanol eller bensin - en fråga om mat och makt i Latinamerika

Ska man köra bilar på etanol eller bensin? Det diskuterar man mycket i Latinamerika. Men det handlar inte bara om energi, utan även om makt.

För två veckor sedan var det ett toppmöte om energi i Sydamerika. Venezuelas president Hugo Chávez sa att han tycker att det är dåligt att använda etanol istället för bensin. Han säger att svälten i världen blir värre om man odlar sockerrör till bilarna istället för att odla mat till människorna. Han säger också att man kan skada jorden om man odlar för mycket sockerrör.
Brasilien producerar näst mest etanol i världen. De förklarade varför de vill satsa på biobränsle. De säger att man bara behöver tolv kilo sockerrör till en liter etanol. Man kan även göra biobränsle av majs och vete.

USA:s president George W Bush reste runt i Latinamerika i mars. Han föreslog att man sakta ska börja använda biobränsle istället för bensin. Först ska bilarna börja använda 10–15 procent etanol.
De som tycker att etanol är bra säger att etanol skadar miljön mindre än bensin. Dessutom är etanolen förnybar. Man kan odla nya sockerrör, så etanolen tar inte slut.
Fidel Castro på Kuba är sjuk, men han svarade ändå. Han sa att man inte ska bränna upp mat. Han sa att det skulle bli ett internationellt folkmord. Hugo Chávez och Bolivias president Evo Morales sa också att de inte gillar förslaget.
Cristof Ruhl är ekonom på oljebolaget British Petroleum, BP. Även han säger att det är dåligt att odla bränsle på mark där man kan odla mat.
– I Mexiko har majsen blivit dyrare. Bönderna får mer pengar när de säljer majsen som bränsle än som mat, säger Ruhl.

Men frågan om bensin eller etanol är inte bara en fråga om mat och miljö. Det är även en fråga om makt.
Brasilien har länge arbetat för att bli ledare i Latinamerika. Landet vill gärna ha en permanent plats i FN:s säkerhetsråd, när man har ändrat säkerhetsrådet. Brasilien vill tala för hela Latinamerika i säkerhetsrådet.
Men Hugo Chávez vill också bli ledare för Latinamerika. Han vill att andra latinamerikanska länder ska föra samma politik som Venezuela. Chávez är mer radikal än Lula, som är socialdemokrat. Han vill ha en tjugoförsta århundradets socialism. Venezuela tjänar mycket pengar på olja och gas. Chávez använder en del av pengarna för att få vänner i andra länder. Han har hjälpt Bolivias vänster-regering och han har även hjälpt president-kandidater som står till vänster i Peru, Ecuador och Nicaragua.
Dessutom säljer Venezuela 200 000 fat renad olja per dag till 14 länder i Latinamerika. De får köpa oljan mycket billigt.

Om man börjar använda mer biobränslen och mindre olja, blir oljans pris lägre. Då kommer Venezuela att få mindre pengar, Chávez kommer att få mindre makt och Brasilien kommer att få mer makt.
Chávez och Lula säger inget dåligt om varandra. Brasilien behöver Venezuelas stöd och samarbete i det ekonomiska samarbetet Mercosur. Chávez behöver politiskt stöd från Brasilien. Andra länder skulle inte vilja samarbeta med honom om han gav Lula hård kritik. Chávez säger till exempel att USA och Brasilien arbetar på olika sätt med etanol-bränsle. Därför kan han kritisera USA utan att kritisera Brasilien.
Även folkrörelser som står till vänster kritiserar etanolen i Latinamerika. Men man använder ändå allt mer etanol. Man ska bygga en etanolfabrik i El Salvador med pengar och teknisk hjälp från USA och Brasilien. Även Mexiko och Colombia stöder arbetet. Colombia producerar näst mest etanol i Latinamerika.
Hela Centralamerika har brist på bränsle. De hoppas att etanolen ska lösa problemet. Det fattiga landet El Salvador köper olja för en miljard US-dollar om året. Elías Saca är president i El Salvador. Han säger att de ska börja använda biobränsle för att satsa på framtiden.
Bearbetat till lätt svenska
av Malin Bergendal

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu