Koka blir stridsfråga i Peru | Fria.Nu
  • Nu är det Perus tur att förbjuda alla kokaodlingar i landet. Presidenten menar att odlarna säljer bladen vidare till kokainsmugglare, men de 60 000 fattiga familjer som har koka som sin enda inkomstkälla bjuder motstånd med bland annat vägblockader.
Fria.Nu

Koka blir stridsfråga i Peru

Perus president Alan García vill förstöra huvuddelen av landets kokaodlingar. Men beslutet har orsakat stora konflikter och delar av de 60 000 familjer som lever på kokaodlingar svarar nu med vägblockader och strejker.

De senaste veckorna har en konflikt blossat upp mellan Perus regering och landets kokaodlare, cocaleros. Presidenten Alan García anklagar kokaodlarna för att sälja stora delar av sina skördar till kokainsmugglare. För att få bukt med droghandeln har han givit order om att förstöra kokaodlingarna. Cocaleros hävdar att anklagelserna är falska och kräver att regeringen slutar förstöra deras odlingar. För att få regeringen på knä har kokaodlarna blockerat motorvägar och genomfört regionala strejker. De har även hotat med att ta sig till huvudstaden Lima för att stoppa Garcías antikokabladspolitik.
Jordbruksministern Juan José Salazar skrev i mars under en uppgörelse med kokaodlarna för att få ett slut på protestaktionerna. Han lovade att regeringen bara skulle utrota kokaodlingar inom en kilometers radie från de kokainlaboratorier som upptäcks. Presidenten Alan García körde dock över jordbruksministern och lovade istället att sätta hårt mot hårt.

I mellersta och södra Peru lever omkring 60ı000 familjer på att odla kokablad. Det gröna bladet har starka traditioner i Anderna där det har använts ända sedan tiden före den spanska erövringen på 1500-talet. Att tugga kokablad minskar hunger-, kyla- och trötthetskänslor. Kokablad används även i vissa andinska religiösa ceremonier.
Kokaområdena drabbades hårt under inbördeskriget mellan staten och maoistgerillan Sendero Luminoso (Lysande stigen) 1980-92. Dess invånare är mycket fattiga och känner sig övergivna av staten. Att odla kokablad är den enda möjligheten till försörjning för många familjer. Lokala politiker har därför varnat för sociala uppror om kokaodlingarna förstörs.
Liksom i grannlandet Bolivia har kokaodlarna organiserat sig för att skydda sina intressen. Men i Peru är deras politiska inflytande än så länge bara regionalt. Kokaledaren Iburcio Morales valdes nyligen till borgmästare i El Monzón. Dessutom är rörelsen splittrad. Morales anhängare är mer radikala och använder slagordet 'Kokablad eller död!'. Det är även de som har organiserat huvuddelen av den senaste tidens protestaktioner. Det finns även mer pragmatiska kokaledare som erkänner att en del av produktionen säljs till drogkarteller.
- Med motton som 'kokablad eller död' slutar folk att lyssna på dig. Istället för våldsamma aktioner borde vi informera samhället om de lagliga produkter man kan framställa på kokablad och marknadsföra dem. Dessutom måste vi rensa våra områden från droghandel, sade kongressledamoten och kokaledaren Nancy Obregón i en intervju med tidningen La República.

Enligt regeringen går bara drygt 10 procent av kokabladen till lagligt, traditionellt bruk. Därför vill man förmå kokaodlarna att börja odla andra grödor, alternativt förstöra deras odlingar. Problemet är att kokablad ger högre vinster än andra produkter och är lättare att odla. Bladet växer även i mindre fertil jord och ger flera skördar under ett år. Dessutom är priset och efterfrågan stabila.
I mitten av april dödades en anställd vid Corah, myndigheten som har till uppgift att förstöra kokabladsodlingar. Den anställde sköts ihjäl av prickskyttar när han övervakade arbetet med att förstöra odlingar i området Alto Huallaga. Myndigheterna misstänker att Sendero Luminoso-rebeller ligger bakom dådet. De få gerillamedlemmar som inte dödades eller fängslades på 1990-talet gömmer sig i otillgängliga djungelområden och har slagit sig samman med droghandlare. Att förstöra kokaodlingarna skulle inte bara dra undan mattan för den organiserade brottsligheten utan även för de kvarvarande resterna av den våldsamma gerillan.
Det finns även storpolitik i frågan. En av anledningarna till att Alan García vill förstöra kokaodlingarna är att det skulle öka möjligheterna till att sluta ett frihandelsavtal med USA, en av hans viktigaste målsättningar. I dag är Peru världens näst största kokainproducent efter Colombia, vilket inte ses med blida ögon av USA.
I väntan på att ett frihandelsavtal sluts har USA sänkt tullarna på vissa peruanska exportvaror. Dessa skulle kunna höjas igen om Peru inte gör tillräckligt mycket för att bekämpa narkotikasmugglingen. Eftersom USA:s ambassadör i Peru har uttalat sig uppskattande om Garcías hårda tag är det troligt att förstöringarna av kokaodlingarna kommer att fortsätta.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu