Stockholms Fria

Reclaim the body

I dag, lördag, bjuder Konspirationen in till en protest mot försäljningen av Slitz, Café och Moore Magazine. Klä ut dig hysteriskt! Häxor, cowboys, monster och andra avarter kommer att samlas i Björns trädgård klockan 15.00 för att visa att kvinnor är så mycket mer än dessa tidningars underordnade papperstöser

.

Du vet hur det känns att gå genom staden när ett krig utspelas på din kropp. För det är dit striden har flyttat nu när kvinnor vunnit mer utrymme på den offentliga arenan. Som att vi inte ska glömma bort vad vi trots allt förväntas vara: sexuellt tillgängliga för män, ständigt upptagna med att röra oss på ett sätt som i den här kulturen anses sexigt. Det finns en berättelse i dessa tidningar, en berättelse om två olika kön som antas åtrå varandra. Det är viktigt att de hålls isär och att de inte väger lika. Slitz och de andra talar om vilken sorts kvinna som är attraktiv och motsvarande tidningar för tjejer visar hur du ska bli en sån kvinna. Du kan läsa dig till hur du framställer dig själv som kvinna eller man.

Ingen del av den här världen är oberörd av patriarkatets fingrar. Just nu väljer vi att fokusera på dessa tidningar, eftersom de är så tydliga i sitt kvinnoförakt. För att de är så många. För att de finns nästan överallt. Deras bilder är ett språk som går rakt in i huvudet och genom hela kroppen. Hennes kropp, våra kroppar, som enbart blickfång, utan handlingsutrymme.

I bild och text manifesteras samhällets maktordning där män är överordnade kvinnor. Fast det är bilderna som slår hårdast. Just för att de är bilder som vädjar till de sidor där argumenten inte längre går att använda. Vi vill inte tvångsmatas med deras patriarkala ideologi varje gång varje gång vi vill köpa choklad eller bara går förbi en Pressbyrå! Har du också tröttnat på att inte kunna öppna en tidning, slå på teven eller åka tunnelbana utan att möta bilder som talar om hur du bör gå och stå, hur du bör fixa och trixa? Visst är det tröttsamt att endast kunna gå genom staden som önskvärd på vissa villkor? Därför:

Pilkastning. Istället för att som brukligt i den här typen av debatt fokusera på kvinnorna på bilderna och deras eventuella ansvar eller lycka vill vi rikta in oss på männen som producerar dessa tidningar. Kom och kasta pil på Mats Drougge och Bingo Rimér. Eller skär en bit av gurkan...

Stringtrosebränning. Vi vill lyfta diskussionen från den rena individnivån. Om du, hon eller jag har stringtrosor på sig, är inte den intressanta frågeställningen här. I de här tidningarna är stringtrosorna ett tecken för kvinnans underordning i det heteronormativa. Därför ska de brinna och vi ska ta tillbaka våra kroppar med ett skratt riktat mot den mediala bilden av feminismen både nu och då. Underkläder är, som så mycket annat, politiskt. Vi undrar varför detta plagg föreskrivs just nu och vad det betyder. Vad som kallas skönhet är aldrig neutralt.

Vi kräver ett stopp för försäljningen av Slitz, Café, Moore och alla deras brödratidningar! Konspirationen har startat en namninsamling och det rör sig säkert upp mot mer än tusen namn. Reclaim the body är finalen på kampanjen.

Och om du undrar: Nej, vi är inte emot nakenhet, sex eller visuella framställningar av sådant per definition. Vi är emot patriarkala och normativa bilder. Slitz, Café och Moore är mer eller mindre den patriarkala blicken per definition och den vill vi gärna sätta ögonbindel på.

Patriarkatet är en konspiration som aldrig skriver under med sitt namn och inte berättar var de kommer att slå till härnäst. Det gör inte vi heller! Därför är vi Konspirationen, de som har fått nog och kräver en förändring.

Utklädda och inte, av alla kön, är välkomna att ge patriarkatet en smäll som han sent glömmer. Reclaim the body i dag klockan 15 i Björns trädgård vid Medborgarplatsen. Det blir musik, poesi och tal. Allting sker givetvis på ett hemskt symboliskt plan. Eller alldeles på riktigt. Konspirationen är överallt.

Med vänlig hälsning

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu